26/12/2018
חוזר מס הכנסה מספר 19/2018 - עסקה למכירת זכויות בתאגיד הכוללת תמורות שיועברו למוכר במועדים עתידיים
ביום 23.12.2018 פרסמה רשות המסים חוזר מס' 19/2018 שמטרתו להסדיר את אופן דיווח ההכנסה לצרכי מס במקרים בהם מתבצעת מכירת נכס שהוא חלק מזכויות בתאגיד וכן עסקאות בעלות מאפיינים דומים, כאשר התמורה שנקבעה בעסקה כוללת תמורה עתידית.
כידוע, בהתאם פקודת מס הכנסה [נוסח משולב], התשכ"א-1961 מכירת זכויות בתאגיד מהווה אירוע מס, כאשר מועד המכירה נקבע למועד בו משתכללת המכירה בעת חתימה על הסכם בין הצדדים. במקרים רבים, הצדדים להסכם המכירה קובעים כי התמורה (בחלקה או במלואה) תועבר למוכר במועד נדחה שלאחר יום החתימה על ההסכם.
החוזר מבחין בין 4 סוגים שונים של עסקאות הכוללות תמורה עתידית כדלקמן:
- עסקאות למכירת זכויות בתאגיד הכוללות תמורה עתידית ידועה כגון, מתן הלוואה על ידי המוכר לרוכש. במקרה זה התמורה לצרכי מס בגין עסקת המכר תהווה היוון זרם התשלומים שנקבעו בין הצדדים ואילו ההפרש ייחשב כהכנסות מימון בידי המוכר. הנטייה לראות בעסקה מסוג זה, המגלמת שתי עסקאות, תגבר במקרים בהם התשלום האחרון בעד התמורה חל שנתיים לפחות לאחר מועד המכירה.
- עסקאות בהן נקבע כי סכומי תמורה נקובים (תמורות ודאיות) יופקדו בנאמנות עד להבטחת קיום מצגים אשר בהסתמך על התקיימותם נחתמה עסקה. במקרה זה, התמורה לצרכי מס תהא התמורה שהופקדה בנאמנות, ואילו רכיבי הריבית וההצמדה בגין הסכומים שהופקדו בנאמנות (מיום המכירה ועד למועד שחרור הנאמנות) יסווגו כהכנסות מימון. המוכר רשאי לפנות אל פקיד השומה בבקשה להקפיא את תשלום המס עד למועד העברת התמורה מהנאמנות למוכר.
- תמורה עתידית ידועה הנקובה במטבע חוץ (מט"ח) נתונה לשינויים בשערו ועל כן, רשאי הנישום לבקש כי שער המט"ח שיובא בחשבון יהא השער היציג של המט"ח במועד קבלת התשלום ולא במועד חתימת ההסכם.
- עסקאות למכירת זכויות בתאגיד הכוללות תמורה מותנית ומטבע הדברים קיים קושי לכמת את התמורה ומועד המימוש - הכלל הוא כי על הנישום לדווח על כלל התמורות שמקורן בחתימת החוזה. על מנת ליצור פשטות וודאות, רשאי הנישום לבחור לדווח על רווח ההון בגין רכיב התמורה המותנית במסלול דיווח חלופי בהתאם לעקרונות הקבועים בסע' 5.5 לחוזר.