מאת:

החלטת מיסוי 989/18 - "מיסוי הכנסה מאופציות בידי יחיד אגב שינוי תושבות - החלטת מיסוי לא בהסכם"

רקע:
תופעה נפוצה בשוק העבודה כיום הינה הענקת אופציות לעובדים במסגרת תנאי העסקתם. לאחר תקופה מוגדרת מראש העובד יוכל להמיר את האופציות למניות החברה המעסיקה בהתאם למחיר קבוע מראש ולמכור אותן ברווח ("תקופת ההבשלה"). מנגנון זה נועד לתמרץ עובדים "להעלות" את שווי החברה מתוך ציפייה להגדיל את רווחיהם כאשר ימכרו את המניות לאחר תום תקופת ההבשלה.
 
הסוגיה העיקרית מבחינת מיסוי אופציות נובעת מהעובדה שתקופת ההבשלה מתרחשת במהלך תקופת העבודה, ובסיום תקופת ההבשלה (לרוב) נמכרת מניה. מכאן עולה השאלה מהו המס שיוטל - האם מס שולי על הכנסה (ההכנסה הנוצרת בתקופת ההבשלה שהיא תקופת עבודתו אצל המעביד) או בשיעור מס הוני הנובע ממכירת מניה. על פי הדין בישראל, הענקת אופציות כפופה להוראות סעיף 102 לפקודה ובהתאם להוראות סעיף זה תיחשב ההכנסה שמפיק העובד ממכירת האופציה כהכנסת עבודה או כהכנסה הונית. מאידך, במצבים בהם אופציות מוענקות על ידי מעסיק שאינו ישראלי, לא חלות הוראות ס' 102 לפקודה. במקרים אלו, כאשר חלק מתקופת ההבשלה מתרחשת כאשר העובד הינו תושב ישראל, מומלץ לקבל החלטת מיסוי בנוגע למיסוי ההכנסה הנוצרת מאופציות אלה.
 
החלטת המיסוי:
הנישום הינו אזרח ישראלי, נשוי ואב ל-3 ילדים קטינים, שהיה תושב ישראל עד חודש ספטמבר 2011 אז עזב עם משפחתו לארה"ב ("מועד העזיבה"). בשנת 2014 החל הנישום לעבוד בחברה פרטית תושבת ארה"ב ("החברה"), ובמסגרת תנאי העסקתו הוענקו לו אופציות לרכישת מניות החברה, להן תקופות הבשלה הדרגתיות. בשנת 2016 חזר הנישום לישראל עם משפחתו והחל לעבוד בחברת בת של החברה ("מועד החזרה"). חלק מתקופת ההבשלה התרחש לאחר מועד החזרה.
 
בהחלטה נקבע כדלקמן:
  • מועד ניתוק התושבות של הנישום יהא 1.1.2012 ("מועד הניתוק"), מיום זה היחיד מוגדר כ"תושב חוץ".
  • בהתאם לדין, רווח המופק על ידי עובד ידווח לרשויות המס על בסיס מזומנים, ובהתאם לכך יחויב במס במועד קבלתו.
  • הרווח ממכירת מניות שנתקבלו כתוצאה ממימוש האופציות:
    • הרווח שהופק מחוץ לישראל יחושב בהתאם לנוסחה המשקללת את הרווח בהתאם למשך תקופת ההבשלה או מועד החזרה (לפי המוקדם) ביחס למלוא תקופת ההבשלה ("הרווח שהופק מחוץ לישראל"). רווח זה חייב במס בישראל ויהיה כפוף לשיעורי מס שולי בישראל (אך ניתן לדרוש זיכוי בגין מיסים ששולמו מחוץ לישראל).
    • הרווח שהופק בישראל יחושב בהתאם לנוסחה המשקללת את הרווח בין מועד החזרה עד תום תקופה ההבשלה ביחס למלוא תקופת ההבשלה ("הרווח שהופק בישראל").
      רווח זה יהיה חייב במס בישראל וכפוף לשיעורי מס שולי (ללא האפשרות לדרוש זיכוי בגין מיסים ששולמו מחוץ לישראל).
  • הרווח ממכירת מניות שנתקבלו כתוצאה ממימוש האופציות במקרה והנישום ינתק את תושבות המס מישראל:
    • הרווח שהופק מחוץ לישראל לא כפוף למס בישראל.
    • הרווח שהופק בישראל כפוף למס בישראל בשיעורי מס שולי (ללא האפשרות לדרוש זיכוי בגין מיסים ששולמו מחוץ לישראל).
  • המס על הכנסת היחיד שהופקה לאחר מועד העזיבה:
    • הכנסת היחיד בין מועד העזיבה ועד מועד הניתוק תהיה כפופה למס בישראל בשיעורי מס שולי (אך ניתן לדרוש זיכוי בגין מיסים ששולמו מחוץ לישראל).
    • הכנסת היחיד לאחר מועד הניתוק ועד מועד החזרה לא תהיה כפופה למס בישראל. 

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

5 ע"י 2 גולשים

עשוי לעניין אתכם

פטור ממיסים ביבוא אישי - להשאיר או לבטל"

מאת: אלי דורון, עו"ד

ברכישה של טובין או קבלת שירות בישראל יתווסף למחיר התמורה גם מס ערך מוסף, אולם, חוק מע"מ קובע כי גם על יבוא של טובין לישראל יחול מס ערך מוסף.

ייעוץ מס לפני ביצוע עסקה

מאת: אלי דורון, עו"ד

עולם המס הינו עולם מורכב ודינאמי. החוק משתנה בתדירות גבוה ואירועי המס, לא אחת, חבויים בתוך המהלך העסקי. בחלק מהמקרים מי מהצדדים כלל לא היה מודע לכך כי יש בנמצא אירוע מס שלא טופל דבר שיכול להביא למצב של עבירות פליליות ואי עמידה בהתחייבות האזרחית כלפי המדינה.

מיסוי לפי המהות האמיתית של הרכוש ולא הרישום

מאת: אלי דורון, עו"ד

במסגרת הדוחות השנתיים המוגשים למס הכנסה, על נישום לפרט בין היתר את רכוש העסק ומהו ייעודו, כלומר האם מדובר ברכוש שהוא חלק מהמלאי העסקי, או שמא מדובר ברכוש קבוע. לסיווג זה השלכות רבות על אופן מיסוי הרווח, ניכוי ההוצאות קיזוז הפסדים ועוד.

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.