2/4/2011
היכן עובר קו הגבול בין התחמקות אדם ממס לבין תכנון מס לגיטימי?
הזכות לתכנון מס הוכרה כלגיטימית במרבית המדינות הדמוקרטיות בעולם המערבי ביניהן ישראל. התחמקות ממס והימנעות ממס שתיהן נועדו להפחית מס, אך המבדיל ביניהם הוא השוני באמצעים שנעשה בהם שימוש. הנמנע ממס ייזקק לאמצעים חוקיים בלבד וינקוט בראש וראשונה גילוי מלא ואמיתי של כל העובדות. המתחמק ממס ישיג את מטרתו בדרך של הפרת החוק, שעיקרה הסתרת עובדות והעלאת מצגי שווא.
הגבול המפריד בין הימנעות ממס להתחמקות ממס הוא לעתים דק, והוא יורד לשורש ההבחנה בין תכנון מס לגיטימי לבין התחמקות ממס שהיא אסורה ומהווה עבירה על החוק. חוק מיסוי מקרקעין ואף הפסיקה מכירים בתכנון מס לצורך הפחתת חבות המס של נישום כפעולה לגיטימית כל עוד היא מבוצעת במסגרת גבולות החוק. כך נקבע: "ככלל, תכנון מס במסגרת החוק, כדי להקטין ככל האפשר את החבות במס שיוטל על העסקה, הינו דבר לגיטימי ומותר... תכנון המס וכדאיות מסחרית נמצאים במגרשו של הנישום, כמו גם העובדות הרלוונטיות לבחירה אם להלביש את העסקה בלבוש זה ולא באחר. הנישום בן חורין לבחור באופציה הטובה ביותר מבחינתו, במסגרת החוק..." (ראה: עמ"ש (מחוזי ת"א) 126/99 נמי, השקעות ופיתוח בע"מ (מקודם א. חטר-ישי החזקות בנאמנות בע"מ) נ' מנהל מס שבח מקרקעין - ת"א, תק-מח 2004(4), 3461 , 3469 (2004)) (ההדגשות אינן במקור-מ.פ.)
זאת ועוד, "עצם העובדה כי צדדים בחרו במבנה משפטי דל מסים אינה מצביעה כי המבנה "מלאכותי" או "בדוי". זכותם ואף חובתם של מומחים בענייני מסים לתכנן עסקאות משפטיות כך שלא תהיינה עתירות מס... אדם רשאי לנצל לטובתו כל הוראה שבדין, הפוטרת ממס או מקילה בו, שהרי לשם כך היא נוצרה". (דבריו של הנשיא שמגר בפסק הדין בעניין חזון (ע"א 4639/91). כמו כן נקבע כי: "רשאי אדם לכלכל צעדיו כך שיקבל את הפטור הרצוי לו. תכנון עסקאות הוא דבר לגיטימי בדיני המס" (ראה"א 3174/96 אברהם סובאג נ' מנהל מס שבח מקרקעין, פ"ד נג(2), 106 , 118-119 (1999)) (ההדגשות אינן במקור-מ.פ.)
>> זקוקים לסיוע וייעוץ בתכנון מס חוקי? לחצו כאן.