פטור ממיסים ביבוא אישי - להשאיר או לבטל"
מאת: אלי דורון, עו"ד
ברכישה של טובין או קבלת שירות בישראל יתווסף למחיר התמורה גם מס ערך מוסף, אולם, חוק מע"מ קובע כי גם על יבוא של טובין לישראל יחול מס ערך מוסף.
בית המשפט העליון קיבל ביום 10.04.11 באופן חלקי את ערעורו של אהרון פינטו על פסק דין שניתן כנגדו בבית המשפט המחוזי בנצרת מיום 27.04.09 (ע"א 4975/09).
הרכב השופטים אימץ את טענותיו של ב"כ המערער- עוה"ד ירון טיקוצקי ועו"ד אפי אוחנה,ממשרד דורון, טיקוצקי, צדרבוים וקבע כי יש לסווג חלק מתמורה שנתקבלה בידי המערער כמכירת מוניטין, המקנה חבות מופחתת במס.
המערער ניהל במשך 40 שנה תחנת דלק של חברת פז אותה ירש מהוריו. ביום 31.7.02 נערך חוזה בין המערער לחברת פז, לפיו סוכם כי חברת פז תשלם למערער סך של 3.55 מליון ₪ בגין הפסקת ההתקשרות ביניהם.
המערער דיווח על העסקה לפקיד שומה עפולה בשנת המס 2002 וסיווג את התמורה כהכנסת מוניטין, אלא שפקיד השומה טען כי יש לסווג את התמורה כרווח הון רגיל.
בית המשפט המחוזי דחה את הערעור שהוגש על ידי המערער על השומה שהוצאה לו, לאחר שקבע כי לשון ההסכם אינה מתייחסת למכירת מוניטין ומשום שלעניות דעתו ממילא לא צלח בידו של המערער להוכיח קיומו של מוניטין. בעקבות כך הוגש ערעור לבית המשפט העליון.
ב"כ המערער, עוה"ד ירון טיקוצקי ואפי אוחנה, ממשרד עורכי הדין דורון, טיקוצקי, צדרבוים, עמיר, מזרחי ושות', הציגו בפני בית המשפט העליון פסיקה התומכת בגישת המערער לפיה יש לפרש את ההסכם ככזה המעיד על מכירת מוניטין על אף שהמונח מוניטין אינו מאוזכר במפורש בהסכם והראו כי בנסיבות המקרה המערער הוכיח כי נצבר לתחנת הדלק מוניטין אשר הועבר לפז.
בית המשפט העליון עמד בפסק דינו על הקושי הרב הכרוך בהגדרה ובכימות של "מוניטין" ככלל, ובנסיבות במקרה הנדון בפרט, אך קבע כי לאור הפסיקה והמארג העובדתי שהציג ב"כ המערער, לרבות העדים שהעידו במהלך המשפט, הוכיח המערער כי נצבר מוניטין לעסקו, וקבע כי יש לקבל את הערעור באופן חלקי כך ש- 15% מסך התמורה שהתקבלה מהעסקה עם חברת פז יסווג כמוניטין, בגינם יחויב המערער בשיעור מס מופחת.
כמו כן, לנוכח התוצאה אליה הגיעה בית המשפט העליון, חויב פקיד השומה בהוצאות המערער ושכ"ט עו"ד בגין שני ההליכים בסך 10,000 ₪.
אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054