27/11/2024
פטור ממיסים ביבוא אישי - להשאיר או לבטל
על עסקה בישראל חל חיוב במס ערך מוסף. כך, ברכישה של טובין או קבלת שירות בישראל יתווסף למחיר התמורה גם מס ערך מוסף, כמס עקיף אשר מועבר לרשות המדינה. אולם, חוק מע"מ קובע כי גם על יבוא של טובין לישראל יחול מס ערך מוסף.
בשנים האחרונות עם הפיכת העולם לשוק גלובלי בו ניתן לבצע רכישות באמצעות האינטרנט, ולקבל את המוצר במשלוח עד הבית, יותר ויותר צרכנים בישראל מבצעים רכישה ישירות בחו"ל דרך האינטרנט ובכך בעצם מבצעים ייבוא של טובין אשר בעקרון מחייב תשלום של מס ערך מוסף.
יתרה מכך בישראל מוטלים גם מיסי מכס בגין ייבוא של טובין לישראל, כך שכל מוצר המיובא לישראל מקבל סיווג ובהתאם נקבעים במסגרת צווי תעריפי מכס ומס קניה, שיעורי מס המכס שיש לשלם עליו.
לצד הכלל של הטלת מע"מ ומס מכס על מוצר המיובא לישראל, נקבעו הקלות בכל הקשור לייבוא אישי של מוצרים, עד כדי מתן פטור ממע"מ ואף ממכס.
מהו יבוא אישי?
במסגרת צו יבוא אישי, על מנת שיבוא טובין יחשב כיבוא אישי עליו לעמוד בתנאים הבאים: (1) הייבוא מבוצע על ידי ושלא על ידי עוסק (2) הטובין אינם מיועדים לאספקה, ייצור או שירותים. (3) מדובר בכמות סבירה לשימוש האישי או המשפחתי של המייבא.
כמות סבירה מוגדרת אף היא בחוק, בהתאם לערך הטובין המיובא, לא יותר מ- 30 יחידות מאותו סוג במשלוח שעד 1,000 דולר ולא יותר מחמש יחידות מאותו סוגו במשלוח שערכו מעל 1,000 דולר. החוק אף קובע כי סמיכות בין משלוחים של פחות מ 72 שעות תיחשב כמשלוח אחד.
יחד עם זאת, ישנם סוגי טובין להם נקבעו כללים ספציפיים, החל מטובין אסורים ביבוא וכלה בטובין הדורשים קיומו של רשיון או אישור מטעם הרשות המוסמכת ככל שהדבר נדרש.
כל אדם בישראל רשאי לייבא טובין על ידי הזמנה ורכישה מחו"ל וקבלת חבילות בדואר או חברת שליחויות ובתנאי שהטובין אינם אסורים בייבוא לישראל.
ההקלות ליבוא אישי
פטור מתשלום מיסים: יחול פטור ממע"מ וממכס ומס קניה כשערך המוצרים (למעט אלכוהול וטבק) באותו משלוח, אינו עולה על 75 דולר אמריקאי. כאשר, עלות ההובלה והביטוח לא מהווים חלק משווי היבוא, אם הם מחושבים בנפרד מעלות המוצר.
תשלום מע"מ ומס קנייה (ככל חל) ופטור ממיסי מכס - כשערך המוצרים באותו משלוח נע בין 75 ל- 500 דולר אמריקאי, יחול חיוב במע"מ, ויחול מס קניה ככל וחל על אותו מוצר ופטור ממיסי מכס. הבדיקה אם חל מס הינה על סמך ערך הטובין בלבד, במידה והוא נפרד מעלות ההובלה והביטוח. עם זאת, כאשר חל מס, עלות המס תחושב על פי ערך המוצר בתוספת דמי ההובלה והביטוח (CIF – cost, insurance, (freight
תשלום מע"מ, מכס ומס קנייה (אם חל) - כשערך המוצרים באותו משלוח נע בין 500 ל - 1000 דולר אמריקאי יחול חיוב במס ערך מוסף במיסי מכס ככל שהדבר נקבע בצו תעריפי המכס ובמס קנייה ככל וחל, בהתאם לערך החבילה בתוספת דמי משלוח וביטוח.
על כן, ככל שמדובר ביבוא טובין שניתן לראותו כיבוא אישי וככל שערך המשלוח לא עולה על 75 $ אמריקאי יחול פטור מלא ממע"מ, מכס ומס קניה.
ביטול הפטור ממס ביבוא אישי
לאחר תקופת הקורונה עלה הצורך לחזק את העסקים בישראל שנפגעו קשות ושוב עלו הקולות לביטול הפטור ביבוא טובין אישי, כדי שכוח הקניה של הצרכן הישראלי יוותר בישראל. לצד זו אף נוצר גרעון גדול בתקציב המדינה בשל התמיכה שניתנה בתקופת הקורונה לעסקים השונים ולציבור.
כיום לאור מלחמת חרבות ברזל והגרעון האדיר שנוצר בשל המלחמה, הן בשל הוצאות המלחמה והן בשל הפיצויים לעסקים השונים יש הכרח למצוא מקורות הכנסה נוספים, ביניהם ביטול הפטור ממס ביבוא אישי.
משרד האוצר האמון למציאת מקורות תקציביים ביחד עם רשות המיסים בישראל הביע דעתו בחודשים האחרונים כי יש הכרח לבטל את הפטור ממס ביבוא אישי, ובכך להגביר את הרכישות בחנויות בישראל דבר שיכניס לקופת המדינה סכום של לפחות 1.1 מיליארד שקלים בשנה בגביית מיסים נוספים. זו לא פעם ראשונה שנושא זה עולה ועד היום לא התקבלה החלטה לביטול הפטור ממס ביבוא אישי, לרבות משיקולים פוליטיים.
שיקולים לביטול / השארת פטור ממס ביבוא אישי
מצד העוסקים בישראל, ההצדקה לביטול הפטור הינה, כי מדובר בתחרות לא הוגנת הפוגעת בהכנסותיהם ומסיתה את הצריכה הפרטית לחו"ל. העסקים מצידם מצויים לעיתים בחוסר ברירה בשל מיסי הקניה והמכס שהמדינה מטילה עליהם המגולגלים לצרכן והסתת הצריכה הפרטית לחו"ל הפוגעת בעסקיהם עלולה לפגוע בעסקים בישראל עד אובדן של מקומות עבודה. כיום הדיעה הרווחת כי כבר אין צורך לתמרץ מסחר אלקטרוני כבעבר.
מצד הצרכנים נטען, כי יוקר המחיה בישראל, הקיים בין השאר בשל ריכוזיות והעדר תחרות מקומית מחייבת השארת הפטור, כאשר אותו מוצר ניתן לרכוש ביבוא אישי בהפרש משמעותי ובכך ייצור הדבר תמריץ לעסקים בישראל להורדת מחירים. לעניין זה אף הוצע בעבר להעלות את תקרת הפטור. יצוין כי בהשוואה לעולם תקרת הפטור בישראל גבוהה למדי (75$ לעומת 25$ באיחוד האירופי).
עם זאת לא ניתן להתכחש לעובדה, כי לאור הפטור ממס ביבוא אישי, משקי בית רבים בישראל מבצעים רכישות שאינן מחויבות המציאות בתחושה כי מדובר במחירים זולים, דבר המוביל אותם לרכישות רבות ותכופות והוצאת כספים מיותרת. כמו כן סוד גלוי הוא כי בפועל הצרכן הישראלי מבצע בפועל רכישות בסכום גדול מתקרת הפטור, ע"י פיצול רכישות, העזרות בחברים ומשפחה ועוד.
הגרעון העצום בתקציב המדינה בשל הקורונה ובשל מלחמת חרבות ברזל, שלשני מאורעות אלה לא היה ניתן להתכונן או לחזות את עומק הפגיעה הכלכלית, מצדיקים מציאת מקורות תקציביים נוספים ולו לזמן מוגבל עד שהמצב התקציבי יתאושש, לרבות ביטול הפטור ממס ביבוא אישי. בכך, לאור המצב הכלכלי הכללי הקשה בישראל, הדבר אף יגרום למשקי הבית להוציא פחות כספים על דברים לא הכרחיים, אותם הם רוכשים בשל הפטור ממס.
מנגד, ביטול הפטור ממס יביא בוודאות לגידול בהוצאות של משקי הבית, לפחות במוצרי בסיס, כך שדווקא בשל המצב הכלכלי שנוצר בשל המלחמה ובשל הקורונה, קיימת הצדקה להשאיר את הפטור ממס ביבוא אישי שכן משקי הבית מצויים במצוקה כלכלית בתקופה זו ולא רק המדינה.
נראה כי בכל החלטה שלא תתקבל יהיה מי שנהנה ומי שחסר, וייתכן ודרך הביניים תהיה באמצע – להשאיר את הפטור ממס ביבוא אישי אך להוריד את סכומו! ואף לקבוע זאת לזמן מוגבל עד התייצבות המשק וסגירת הבור התקציבי. ובל נשכח כי מנקודת המבט של המדינה טרם שולמו כל הנזקים לניזוקי המלחמה וייתכן שאין ברירה לתקופה של הידוק החגורה בשל צו השעה.