מאת:

שאלת סיווג הטובין הינה אחת מנקודות המחלוקת הנפוצות ביותר אשר מתעוררות בין היבואן לרשויות המכס שכן הסיווג הוא אשר יקבע את המכס אשר ישולם ועל פי רוב גם את מס הקניה. הואיל וישראל חברה בארגון המכס הבינלאומי, השיטה הנהוגה בארץ לחישוב המס היא "השיטה ההרמונית לתיאור מוצרים וקידודם".
 
מטרת דיני המס בארץ הינה כפולה: בראש ובראשונה תכלית דיני המס במדינה הינה הגדלת קופת המדינה, המטרה השנייה הינה קידומן של מטרות חברתיות. כלומר, בין השאר דיני המס נועדו להגן ולעודד ייצור מקומי ולהבטיח תעסוקה. במקביל, תכלית חברתית-ציבורית יכול שתהיה גם בעידוד צריכה של מוצר מסוים. לדוגמא, מוצר שנועד לקדם בטיחות בתחום מסוים - באם הצורך הוא מיידי ובארץ אין ייצור של המוצר או שאין ייצור מספק, על מנת לעודד ייבוא בהחלט יכול ושיעור המס אשר יוטל על המוצר יהיה מופחת. לאור האמור, ניתן להבין כי לעולם תהיה התנגשות בין היבואן אשר שואף להפחית את המס ולהגדיל את הרווח למול המדינה אשר רוצה להגדיל את קופתה. יצוין כי גם ללא ההתנגשות שאלת הסיווג היא אינה פשוטה שכן השיטה ההרמונית הינה שיטה מסועפת ומורכבת כך שלא אחת מוצר אחד עשוי להיכלל תחת מספר קטגוריות. בפסק הדין שניתן בתיק ע"א 2102/93 מדינת ישראל נגד מירון נקבע כי בעת סיווג טובין יש לעבור שלושה שלבים:
1. השלב הראשון בוחן את טיבם ומהותם של הטובין - יחד עם זאת הפסיקה מכירה בחריג לכך שנקבע עוד בע"א 515/80 שרפון בע"מ נ' מנהל המכס והבלו וזה קובע כי כאשר המחוקק מפנה למבחן השימוש והייעוד ולא מבחן המהות הפיזית.
2. בשלב השני תבחן ותובהר המשמעות המשפטית של הטובין - בין השאר תבחן תכלית החוק בהתאם לכללי הפרשנות המקובלים.
3. השלב השלישי והאחרון הוא השלב היישומי - הוא מתאים בין הטובין לפרט המכס המתאים לו.
 
לסיכום: שאלת הסיווג לעולם תבטא התנגשות בין רצון היבואן להפחית את המס אשר ישלם לרצון המדינה להעשיר קופתה. יש לתת את הדעת לכך כי מטרת המדינה נובעת בין השאר מתוך רצונה לקדם צדק ושוויון חלוקתי בין אזרחיה. בנוסף, לעיתים תשתמש המדינה בדיני המס דווקא מתוך מטרה לעודד יזמות בענף מסוים אשר עשוי לקדם מטרות חברתיות. כך למשל הכירה המדינה בכך שמזגן ברכב הוא לא רק עניין של נוחות ומותרות אלא הוא משמש כמקדם בטיחות, הואיל וכך בחרה לעודד יבוא של המוצר על ידי הפחתת שיעורי המס והמכס אשר יחולו עליו כפועל יוצא, כאשר למוצר מסוים ניתן להתאים מספר תכליות בדרך כלל תהיה מגמת המנהל לסווגו בדרך המיטיבה עם קופת המדינה.

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

5 ע"י 1 גולשים

עשוי לעניין אתכם

פטור ממיסים ביבוא אישי - להשאיר או לבטל"

מאת: אלי דורון, עו"ד

ברכישה של טובין או קבלת שירות בישראל יתווסף למחיר התמורה גם מס ערך מוסף, אולם, חוק מע"מ קובע כי גם על יבוא של טובין לישראל יחול מס ערך מוסף.

ייעוץ מס לפני ביצוע עסקה

מאת: אלי דורון, עו"ד

עולם המס הינו עולם מורכב ודינאמי. החוק משתנה בתדירות גבוה ואירועי המס, לא אחת, חבויים בתוך המהלך העסקי. בחלק מהמקרים מי מהצדדים כלל לא היה מודע לכך כי יש בנמצא אירוע מס שלא טופל דבר שיכול להביא למצב של עבירות פליליות ואי עמידה בהתחייבות האזרחית כלפי המדינה.

מיסוי לפי המהות האמיתית של הרכוש ולא הרישום

מאת: אלי דורון, עו"ד

במסגרת הדוחות השנתיים המוגשים למס הכנסה, על נישום לפרט בין היתר את רכוש העסק ומהו ייעודו, כלומר האם מדובר ברכוש שהוא חלק מהמלאי העסקי, או שמא מדובר ברכוש קבוע. לסיווג זה השלכות רבות על אופן מיסוי הרווח, ניכוי ההוצאות קיזוז הפסדים ועוד.

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.