4/6/2009
בעידן הגלובאלי בו עסקאות מניבות הכנסה מתבצעות במספר מדינות במקביל, ופרטים יכולים להחזיק ביותר מאזרחות אחת ובמקביל להיות תושבים במדינה אחרת קיימים מצבים רבים בהן למדינות שונות קיימת זיקת מיסוי לאותה הכנסה.
מצב זה הינו בעייתי שכן הוא מונע התפתחות וקידמה וכן עשוי לפגוע באופן לא מידתי ברכוש הפרט.
ב- 2.4.2009 נחתמה אמנה בראשי תיבות בין ישראל לאנגליה שנועדה למנוע מצבים של כפל מס בין ישראל לאנגלייה.
מאמר זה יסקור בקצרה את עיקרי הבעות איתן מתמודדת האמנה.
1.מניעת מצב בו מתנגשים בסיסי המס השונים- מדובר במצב בו ההכנסה צומחת או בישראל או באנגלייה ומי שזכאי לקבל את ההכנסה הינו תושב המדינה השנייה.
א. הכנסה של פרופסורים, מרצים וחוקרים השוהים במדינה האחרת לתקופה של תעלה על שנתיים למטרות הוראה או עיסוק במחקר יהיו פטורים ממס במדינת המקור (החריג לכך הוא מחקר פרטי).
ב. תמלוגים- בניגוד לאמנה הקודמת שאפשרה מיסוי של עד 15% במדינת המקור, האמנה הנוכחית אימצה את הנהוג ב- OECD וקבעה פטור מלא.
2.מצבים בהם קיימת תושבות כפולה- והמיסוי במדינה הוא פרסונאלי.
א. חלוקת דיבידנדים – האמנה קובעת מיסוי מרבי שלא יעלה על 5% במדינת המקור.
בנוסף, קובעת האמנה פטור מלא במצב עניינים שמקבל דיבידנד מחזיק במישרין או בעקיפין 10% או יותר מהון החברה המשלמת.
ב. פנסיה -שמקבל תושב ישראל מאנגליה פטורות ממס אנגלי גם אם מדובר בעולה חדש אשר ע"פ סעיף 14 (א) לפקודת המס פטור ממס במשך עשר שנים .
ג. ריבית- האמנה קובעת שיעור מס שלא יעלה על 5% במדינת המקור וכן מאפשרת בחירה לשלם מס בגין הנטו
3. הטלת מס ע"פ העיקרון הטריטוריאלי
א. לעניין זה מתייחסת האמנה לחידוש שנובע מן ההחזקה בקרנות ריט (קרן ישראלית להשקעה במקרקעין). העיקרון הטריטוריאלי קובע כי למדינה שמורה זכות המיסוי בגין רווחים אשר נובעים ממקרקעין המצויים בשטחה.
יחד עם זאת משקיע בקרן ריט ממוסה בגין הדיבידנד שקיבל בגין חלוקת הרווחים. בהתאם לכך נקבע באמנה כי תושב אנגליה המחזיק מתחת ל- 10% במניותיה של החברה הישראלית ימוסה בשיעור מס שלא יעלה על 15%.באם מחזיק 10% ומעלה לא תוגבל ישראל בזכות המיסוי כל עוד היא אינה חורגת מהדין הפנימי הנהוג.
ב. מכירת מניות- הכלל הוא פטור ממס במדינת המקור כאשר החריג הוא מניות שלמעלה מ- 50% מערכן נובע ממקרקעין. במצב זה מדינת המקור תקבל זכות מיסוי אלא אם המניות נסחרות בבורסה.
כלל מטרתן המוצהרת של אמנות המס השונות הינה מניעת מצבים בהם חברות, תאגידים, עסקים ופרטים יחויבו במס כפול ולא מידתי לשווי ההצמחה שצמחה להם יחד עם זאת יודגש כי לאמנה תפקיד נוסף והוא מניעת מצב עניינים של התחמקות מתשלום מס.