מאת:

מכוח סעיף 221 לפקודת מס הכנסה, סעיף 101 לחוק מיסוי מקרקעין, סעיף 121 לחוק מע"מ, סעיף 231א' לפקודת המכס, סעיף 25 לפקודת מס קניה וסעיף 60 לחוק מס רכוש וקרן פיצויים, רשאי המנהל להטיל על אדם כופר בחלופה להליך פלילי המתנהל כנגדו.

קביעת סכום הכופר, מוגבל בד"כ בחוק ביחס לגובה הקנס המרבי שניתן לקנוס בו את מי שהורשע בעבירה מסוימת. כך למשל, לפי סעיף 221 לפקודה, רשאי הנציב לקחת מידי אדם שביקש להמיר את אישומו לכופר בסכום שלא יעלה על פי שניים מהקנס הגבוה ביותר שניתן להטיל על אותה עבירה. לעומת זאת, בחוק מע"מ (סעיף 121) מוגבל סכום הכופר לשיעורו הגבוה ביותר שניתן להטיל בשל אותה עבירה גרידא.

נדגיש, כי ככל והסכים החשוד לשלם את הכופר וככל והכופר שולם, אזי נפסק מניה וביה כל הליך משפטי פלילי שתלוי ועומד כנגדו בגין אותה עבירה, ואם היה החשוד עצור, ישוחרר לאלתר. עיננו הרואות כי מהדה יורה ועד לדה פקטו, תשלום הכופר משחרר את המשלם מאחריות פלילית לעניין אותה עבירה בגינה שולם הכופר. עם זאת, תשלום הכופר אינו מעביר את העבירה מן העולם ולאמיתו של דבר אינו מוחק את המעשה או המחדל שבגינו נפתחה החקירה או החלו ההליכים הפליליים, לפי שתשלום הכופר הופך חלק בלתי נפרד מההיסטוריה הפיסקאלית של המשלם, ובבוא השעה, למשל כאשר יסתבך בביצוע עבירת מס נוספת, יעמוד לו תשלום הכופר לרועץ בשיקוליה של התביעה האם להגיש כתב אישום או להטיל עליו קנס מנהלי. אך בכך לא סגי, לפי שבמידה ויורשע הנאשם בעבירת מס נוספת, יועלה תשלום הכופר כנדבך בעל משמעות בטיעוני התביעה לעונש, בבחינת ראיה כי לא למד את הלקח וראוי הוא לעונש חמור. פן נוסף להשפעת תשלום הכופר צומח מחוק עסקאות גופים ציבוריים (אכיפת ניהול חשבונות ותשלום מס), התשל"ו-1976. על פי הוראותיו לא יתקשר גוף ציבורי עם ספק טובין או שירותים אלא עם כן הומצא לאותו גוף אישור של רואה חשבון או יועץ מס המעיד כי הנישום/העוסק מנהל פנקסי חשבונות ונוהג לדווח על הכנסותיו ועסקאותיו שמוטל עליהן מס. במקרה בו שולם תשלום כופר בגין עבירה מהותית עלול להתהוות קושי בהוצאת אישור מסוג דא לגבי השנה שבה נעברה העבירה אשר כופרה.

לצורך בחינת הבקשות להמרת כתב אישום בכופר, קיימות ברשות המס וועדות הכופר הדנות בנושאי מס הכנסה ומיסוי מקרקעין , וועדות לנושאי מע"מ, מכס ומס קניה, אשר בסמכותן לדון בתיקים ולקבל החלטות לעניין הטלת הכופר, לחיוב או לשלילה.

במסגרות הוועדות דנן, משתתף כדרך קבע נציג מטעם פרקליטות המדינה. החלטות המנהל בנושא הטלת כופר מתקבלות אגב שיקול דעת נרחב, במסגרתו נשקלים, בין השאר, חומרת העבירה, מידת מעורבותו של החשוד בביצוע העבירה, הרשעות קודמות, תשלומי כופר בעבר, מצב אישי, בני המשפחה התלויים בחשוד, העניין הציבורי שיכול ויצמח מהעמדה לדין בתיק הספציפי, הסרת המחדל, האם עסקינן בתחום שיש בו חובת אמון או נאמנות, הצורך בהרתעה באותו ענף וכיוצא באלה. בהתאם להחלטת הנהלת רשות המיסים, מפרסמת הרשות פעמיים בשנה את החלטות וועדות הכופר, הן במס הכנסה והן במכס ומע"מ. הפרסום כולל פירוט מלא של התיקים נשואי ההחלטה, לרבות מקצועו של החשוד, סעיף העבירה, סכום העבירה, שנות המס הרלוונטיות , החלטות הוועדה ונימוקיה.

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לשיחת ייעוץ
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

1 ע"י 1 גולשים

עשוי לעניין אתכם

מס הכנסה מבקש מס נוסף, מה עלי לעשות?

מאת: אלי דורון, עו"ד

תושבי ישראל כפופים לשיטת מס פרוגרסיבית, המחייבת אותם לדווח ולשלם מס על כל הכנסותיהם ברחבי העולם – הן מהמקורות בישראל והן מהכנסות מחוץ לארץ. עיקרון זה נובע מפקודת מס הכנסה, הקובעת שגם אם ההכנסה הופקה מעבר לים, על התושב הישראלי לכלול אותה בדיווחיו ולשאת במס בהתאם. לעומת זאת, מי שאינו תושב ישראל חייב במס רק על הכנסות המופקות בישראל. חובת הדיווח הגלובלית נועדה למנוע מצב שבו תושבי ישראל ימנעו ממס באמצעות הפקת הכנסות בחו”ל, והיא מטילה אחריות מלאה על הנישומים לכלול את כלל מקורות ההכנסה שלהם בדו”חות המס השנתיים.

מכירת מניות בחברה - מדריך מקיף לפי הדין הישראלי

מאת: אלי דורון, עו"ד

להלן סקירה מקיפה של ההיבטים העיקריים בעסקת מכירת מניות, בהתמקדות בדין הישראלי, שתסייע לכם להבין את מורכבות התהליך ולהתכונן אליו כראוי.

מיסוי חברות מעטים ובעלי מניות על "רווחיות עודפת"

מאת: אלי דורון, עו"ד

מדובר לא פחות מרעידת אדמה, סעיף 62א שבמתכונתו המקורית, בא להתמודד עם תופעת "חברות הארנק" אשר ניצלו לרעה את יתרונות המיסוי הדו שלבי, הפך כעת לאחר תיקון 277 לסעיף רחב הרבה יותר. תיקון 277 מסמן עידן חדש במיסוי בישראל.

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.