מאת:

איחוד תיקים בהוצאה לפועל מהווה דרך משפטית מוכרת להסדרה מרוכזת של חובות בהוצאה לפועל. במסגרת ההליך נפתח תיק איחוד שבמסגרתו מנוהל איחוד התיקים כשלטובת תיק זה משלם החייב תשלום החודשי קבוע. הסכומים המשולמים לתיק האיחוד מחולקים לזוכים תיקי ההוצאה לפועל הכלולים באיחוד.

 

המצב הכלכלי בארץ הוא הפכפך - רבים מאתנו התאוששו מהמשבר הכלכלי העולמי שהיה בשיאו לפני מספר שנים, אולם אחרים מבנינו עדיין סובלים מקושי כלכלי רב. יוקר המחיה בישראל או מהגבוהים במדינות המערב וניהול לא נכון של הכספים שלנו עלול להותיר אותנו בחובות כבדים. אם הגענו למצב שאנחנו חייבים כסף רב ויש לנו חובות למספר נושים בהוצאה לפועל כדאי לנו לשקול לאחד התיקים השונים שלנו בהוצאה לפועל.

 

איחוד תיקים בהוצאה לפועל הוא מצב בו אנחנו מאחדים את כל החובות שלנו לכדי חוב אחד גדול - כך במקום שיהיו לנו מספר תיקים בהוצאה לפועל יש לנו רק תיק אחד.

 

אז איך זה עובד?

איחוד תיקים הינו כאמור הליך המאפשר לחייב, אשר כנגדו פתוחים מספר תיקי הוצאה לפועל, לקבל הסדר תשלומים אחד לכל נושיו, הנקבע על פי יכולותיו של החייב, ובכך למנוע את התעסקות וכמו כן ההגבלות של מספר תיקים בו זמנית. במסגרת ההליך על החייב להגיש בקשה לאיחוד תיקים בלשכת ההוצאה לפועל בה מתנהלים רוב תיקי החייב בבקשה יפורטו כושר השתכרותו ונכסיו של החייב וראש ההוצאה לפועל יקבע על פי שיקול דעתו האם להיענות לבקשה ולתת "צו איחוד". כאשר ניתן צו איחוד ראש ההוצאה לפועל רשאי להורות על הפסקת ההליכים המתקיימים כנגד החייב, הפסקת ההליכים איננה אוטומטית ועלולה להיות מותנית בהפקדת ערבויות ומינוי "ממונה" שיפקח על ההליך.

 

בטרם החליט ראש ההוצאה לפועל על מתן צו איחוד וכתנאי לכך, על החייב לעבור חקירת יכולת. במסגרת החקירה נבדקת יכולת החייב לעמוד בתשלומי הסדר החוב. בנוסף עם הגשת הבקשה לאיחוד תיקים רשאי ראש ההוצאה לפועל להוציא כנגד החייב צו עיכוב יציאה מהארץ שיופסק רק אם עמד החייב בהסדר התשלומים ופרע את מלוא חובותיו. אמנם במקרה של איחוד תיקים לא יורד מעל החייב הנטל הרב של הליכי ההוצאה לפועל אך ישנה הקלה מסוימת בהליך, שהרי במקום להתנהל מול מספר נושים במספר הליכים בו זמנית ניתנת לחייב אפשרות בצורה של הסדר לשלם את חובותיו במרוכז ועל פי יכולתו האמיתית.

 

על איחוד תיקים בהוצאה לפועל

כאשר גורם כלשהו נמצא במצב בו הוא חייב כספים לכמה גורמים שונים, ובהינתן שהגורמים הללו הפעילו כנגדו גם הם הליכים של הוצאה לפועל, אז נכנס לתפקיד המונח "איחוד תיקים". מן הצפוי שאדם שחייב חובות רבים לגורמים שונים ונמצא עמם בהליכים מזרזי תשלום יתקשה לעמוד בכל התשלומים לכל אחד מהם וייקלע למצוקה כלכלית. לא זאת בלבד, אלא שידוע כי אנשים שחייבים כסף, בד"כ נמצאים במצוקה ובעקבות זאת מתקשים לשלם את חובותיהם מלכתחילה. לכן, מצב של ריבוי תיקי הוצאה לפועל הוא מצב בעייתי מאוד שנדרש עבורו פתרון מידי וסיוע לחייב, שאחרי הכול המטרה היא לא להשאירו חסר כול אלא לאפשר לו להשיב את חובותיו כחוק.

כאשר החייב מצהיר כי בכוונתו להחזיר את כל חובותיו, אך הוא זקוק לסיוע לשם כך, ניתן לבצע איחוד תיקים, שמשמעו למעשה איחוד כל החובות ואפשרות של תשלום מרוכז, והתייחסות חוב אחד, ומתקוף כך גם התאמת תכנית תשלום כמו פריסה לתשלומים רבים ועוד. על מנת שיהיה ניתן להפעיל הליך זה, נדרש החייב להמציא אישורים למצבו הכללי ובדבר הקשיים שיש לו בנוגע לתשלומים. לאחר אימות מחליטים האם ניתן לאחד עבורו את התיקים. את הבקשה הדבר איחוד התיקים מגישים ללשכת ההוצאה לפועל בה קיימים מרבית התיקים נגד אותו חייב. חשוב לציין כי ישנם מספר נושאים בהם לא ניתן לאחד תיקים והם: מזונות, משכנתא, ותיקים בעניין שאיננו כספי.

 

האם זה באמת משתלם?

נשאלת השאלה האם איחוד תיקים בהוצאה לפועל אכן משתלם? כשזה מגיע להתנהלות אלו מול גוף בירוקרטי וכלכלי כמו ההוצאה לפועל עלינו לזכור שההוצאה לפועל דואגת קודם כל לאינטרסים של הנושים ורק אחר כך לאינטרסים שלנו. הוצאה לפעול של התיקים נגדנו יכולה לגרור נגדנו סנקציות משפטיות. בשביל להקל את הליך החזרת החוב ובשביל שיהיה לנו קל יותר להתמודד עם הנושים שלנו מבחינה משפטית כדאי לנו לאחד את התיקים השונים שלנו בהוצאה לפעול. איחוד תיקים בהוצאה לפעול יכול להשתלם לנו מאוד ולחסוך לנו הרבה בירוקרטיה. חשוב לציין שלא ניתן לאחד תיקים של חוב מזונות עם תיקים אחרים.
 

האם איחוד תיקים עדיף על הכרזת פשיטת רגל?

איחוד תיקים עדיף במקרים מסוימים על פני הכרזה על פשיטת רגל. כאשר אנחנו מאחדים את התיקים שלנו בית המשפט וההוצאה לפועל לא מעקלים את הרכוש שלנו, אולם כאשר אנחנו מכריזים על פשיטת רגל ההוצאה לפועל ובתי המשפט יכולים לעקל את הרכוש שלנו כולל חשבונות הבנק שלנו. לאחר שמעקלים את הרכוש שלנו ואת חשבונות הבנק שלנו אנחנו עלולים למצוא את עצמנו חסרי כול. יתרונו המרכזי של הליך איחוד התיקים הוא בהסדרתם של חובות בהיקפים קטנים שכלל אינם מאפשרים ומצדיקים הסדרתם באמצעות הליך פשיטת רגל. כמו כן הליך הפיקוח על החייב במסגרת איחוד תיקים פחות הדוק ונוקשה בהשוואה לפיקוח במסגרת הליך פשיטת רגל במהלכו מחוייב החייב לדיווחים שוטפים אודות מצבו הכלכלי ולשיתוף פעולה לצורך חקירתו. במסגרת איחוד תיקים אין חובת דיווח שוטפת של החייב והתנהלותו השוטפת אינה מפוקחת על ידי מנהל מיוחד.

 

לסיכום הדברים...

לסיכום, ניתן לומר שאיחוד תיקים בהוצאה לפועל יכול להקל עלינו בתקופה קשה מאוד בה אנחנו חייבים כסף רב. לפני שאנחנו מאחדים את התיקים השונים שלנו בהוצאה לפועל כדאי לנו מאוד לפנות לעורך דין שמתמחה בהוצאה לפועל. עורך דין זה יסייע לנו להבין את ההשלכות המשפטיות השונות של צעד זה. הוא יעניק לנו ייעוץ חשוב ויסייע לנו להתמודד עם החזרת החובות שלנו. פנייה לעו"ד הוצאה לפועל יכולה לחסוך לנו אלפי שקלים ולהקל עלינו מאוד.
 

איחוד תיקים הוא אופציית סיוע מועילה וחשובה הניתנת בעת הצורך לטובת האזרח, ויש בכוחה לסייע רבות בעניין תשלומי חובות. בשל מורכבות ההליך כולו ופוטנציאל הפגיעה בזכויות החייב רצוי ואף מומלץ להיעזר באיש מקצוע המכיר את התחום ובכך למזער את הנזקים לחייב ולעזור לחייב לעבור את התקופה הקשה.

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

4.86 ע"י 23 גולשים

עשוי לעניין אתכם

רפורמה בהליכי חדלות פירעון: המעבר מתיקון 4 לתיקון 9

מאת: אלי דורון, עו"ד

שינוי משמעותי בגישה להסדרי חוב בישראל צפוי לחול בדצמבר 2024 בתחום הסדרי החוב שנערכים בהתאם חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי.

כלים משפטיים לעסקים הנתונים בסכנה לחדלות פירעון עקב המלחמה

מאת: אלי דורון, עו"ד

מהלכים אלו יכולים מאוד לעזור לעסקים המתמודדים עם נושים אשר מסרבים לגלות גמישות, מסרבים להמתין ומאיימים בהליכים ואף נוקטים בהליכים כנגד הניזוקים. כל הפרטים במאמר>>

גביית דמי מזונות בהליך חדלות פירעון

מאת: אלי דורון, עו"ד

במסגרת החקיקה הקיימת, ישנם מספר מנגנונים, המאפשרים לקבל דמי מזונות גם כאשר החייב מצוי בהליך חדלות פירעון. הן החייב והן הנושה/ זכאי למזונות יכולים לממש את זכותם, הן ביחס לסדר נשייתם והן ביחס לזכאות לקבל בסופו של יום את מלוא הסכום שנפסק, לאור העובדה כי צו ההפטר לא חל על חוב מזונות.

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.