15/11/2017
קצבת תלויים משולמת לאלמנה כאשר בעלה נפטר כתוצאה מארוע בעבודה שהוכר על ידי המוסד לביטוח לאומי, להבדיל מגמלת שאירים לה זכאית כל אלמנה שבעלה נפטר, תהא הסיבה אשר תהא. לרוב, קצבת התלויים תהא גבוהה באופן משמעותי מגמלת השאירים, הואיל וקצבת התלויים משולמת כאחוז ממשכורתו של הבעל שנפטר ומהווה פונקציה של השכר שהשתכר הנפטר, בעוד קיצבת השארים קבועה על פי פרמטרים הקבועים בחוק.
הגדרת הזכאות לקיצבת תלויים: "...בני משפחתו של מבוטח, שהיה עובד שכיר או עובד עצמאי, ונפטר כתוצאה מפגיעה בעבודה (תאונת עבודה או מחלת מקצוע) עשויים להיות זכאים לגמלת תלויים (קצבה או מענק חד פעמי). בני המשפחה הזכאים לגמלת תלויים הם אלמן או אלמנה וילדים של המבוטח, העונים על תנאי הזכאות. בתנאים מסוימים יהיו זכאים לגמלה הורים, אחים, סב או סבתא, שהמבוטח היה מפרנסם..." קצבת נכות מלאה מעבודה מחושבת על פי 75% מהשכר שהיה למנוח בשלושת החודשים שקדמו ליום שבו הפסיק את עבודתו בשל הפגיעה (ועד לתקרה של 32,839 ₪ - נכון לינואר 2014).
דוגמא לפער שעשוי להיות בגובה הקצבה: אלמנה בת 50 ומעלה הזכאית לקצבת תלויים, שבעלה המנוח השתכר טרם פטירתו משכורת של 8,000 ₪ ברוטו תקבל 3,600 ₪ לחודש ואם יש לה שני ילדים תוכל להגיע עד 5,400 ₪ בחודש. לעומתה, אלמנה הזכאית לגמלת שאירים תקבל 1,159 ₪ לחודש ואם יש לה שני ילדים תקבל 2,247 ₪ לחודש - ההפרשים הם משמעותיים ולא אחת אנו נתקלים במקרים בהם מנסה המוסד לביטוח לאומי לפרש את החוק המעניק את הזכות לקצבת תלויים באופן מצומצם ביותר. חשוב לציין עוד, כי נישואים מחדש שוללים את הזכות לקבלת הקצבה, וזאת מכוח סעיף 135(א) לחוק הקובע כי אם "חזרה האלמנה ונישאה, תיפקע זכותה לקצבה והמוסד ישלם לה מענק בשני שיעורים...".
אם כך, הכרה באירוע המוות כתאונת עבודה הינה משמעותית מאוד מבחינת הזכויות הכספיות המגיעות מאת המוסד לביטוח לאומי ולכן חשוב לפעול ולדווח מול המוסד לביטוח לאומי בליווי של עו"ד מנוסה העוסק בתחום, למיצוי מלוא הזכויות המגיעות מהמוסד לביטוח לאומי.