25/10/2017
זכאות לגמלת ניידות מביטוח לאומי
ילדים ומבוגרים הסובלים מליקוי ברגליים המגביל אותם בניידות עשויים להיות זכאים לגמלת ניידות מהמוסד לביטוח לאומי. רוב ההטבות ניתנות לבעל הרכב אולם ישנן הטבות גם למי שאינו בעל הרכב והינו מורשה נהיגה. מורשה נהיגה הינו קרוב משפחה או מטפל המתגורר עם המוגבל בניידות אשר הורשה ע"י המוסד לביטוח לאומי לנהוג ברכבו של המוגבל בניידות.
זכאי לגמלת ניידות הנו מי שעונה על התנאים הבאים:
א. הוא תושב ישראל השוהה בישראל (בתנאים מסוימים תשולם הגמלה למי ששוהה בחו"ל והחל לקבל הגמלה);
ב. מי שגילו בין 3 שנים לבין גיל פרישה. אולם, במצב שבו שני אחים גרים ביחד באותה דירה, ונקבעה להם מוגבלות בניידות 80% לפחות, יתכן שהם יהיו זכאים לגמלה גם אם גילם פחות מ-3 שנים;
ג. נקבעו לו 40% מוגבלות בניידות ע"י ועדה רפואית והוא בעל רישיון או שנקבעו לו לפחות 60% מוגבלות בנידות ע"י וועדה רפואית ויש מי שמסיע אותו (מורשה נהיגה).
רשימת הליקויים המשמשים את הועדה הרפואית לצורך קביעת אחוזי נכות במוגבלות בניידות מופיעה באתר המוסד לביטוח לאומי.
אדם שזכאי לגמלת ניידות יוכל ליהנות מההטבות הבאות:
1. קצבה חודשית לבעל רכב וקצבה למי שאין בבעלותו רכב;
2. הלוואה לרכישת רכב פרטי או רכב נכים;
3. הלוואה עומדת בגובה המיסים ברכישת רכב חדש;
4. הלוואה למימון אביזרי ניידות ואביזרים מיוחדים;
5. הלוואה לרכישת מתקן הרמה לכיסא גלגלים;
6. לימוד נהיגה ברכב באביזרים מיוחדים;
7. שירותי גרירה.
את אחוזי הנכות קובעות ועדות רפואיות של משרד הבריאות וביטוח לאומי דן בבקשה לגמלת ניידות בהתאם לנקבע בוועדות הרפואיות. במידה וחלה החמרה במצבו הרפואי של המוגבל בניידות ישנה אפשרות להיבדק שוב בוועדה רפואית. אם לא חלפו 12 חודשים מאז הבדיקה האחרונה, התביעה תוגש לסניף הביטוח הלאומי הקרוב למקום המגורים ובמידה וחלף פרק זמן ארוך מ-12 חודשים, יש להגיש את התביעה ללשכת הבריאות. בבקשה לבדיקה חוזרת, הוועדה רשאית לשנות את אחוזי המוגבלות שנקבעו בעבר כראות עיניה. הוועדה יכולה להעלות את אחוזי הנכות שנקבעו בעבר אולם היא רשאית גם להוריד את אחוזי הנכות ואף לבטלם. לכן, לפני הגשת ערעור על גובה המוגבלות שנקבעה מומלץ להיוועץ עם עו"ד הבקיא בתחום.