מאת:

סעיף 131(א) לפקודת מס הכנסה (להלן: "הפקודה"), מטיל על יחיד תושב ישראל שבתחילת שנת המס מלאו לו 18 שנים, חובת דיווח על הכנסותיו לרשות המיסים. עם תיקון הפקדה והחלת שיטת המס הפרסונלית מתחילת שנת 2003, נקבעה הגדרה חדשה למונח "תושבות" ואיתה הורחבה חובת הדיווח על הכנסותיהם של תושבי ישראל ואף אלו שאינם תושביה שהפיקו הכנסה בישראל. 
 
ביום 10.8.2014 החליטה רשות המיסים על הוצאת הנחיות שמטרתן הרחבת רשת המדווחים (להלן: "ההנחיות"). במסגרת מהלך זה נשלחו על ידי מחלקת המודיעין ברשות המיסים עשרות אלפי דרישות למילוי טופס 5329 (דוח פרטים אישיים והצהרה על מקורות הכנסה בארץ ובחו"ל).
 

משמעות ההנחיות

בחינה זהירה של ההנחיות מובילה למסקנה לפיה מדובר למעשה במהלך אשר, מצד אחד, מעודד ישראלים, אשר עד כה לא דיווחו לרשות המיסים על מלוא הכנסותיהם, להתחיל ולדווח, וזאת על ידי כך שהנחיות אלו מאפשרות הגשת דוחות לתקופה של 7 שנים בלבד, תוך מתן אפשרות לאזרח ליהנות ממסלול מס של 10% מס בלבד (מסלול שבדרך כלל איננו מוקנה אוטומטית למאחרים בדיווח). מצד שני, מהבהרת רשות המיסים עולה כי מקבלי הטופס הנ"ל הממלאים את הדו"ח, כמתחייב על פי דין, מותירים בידי פקיד השומה אשר יקבל את הצהרתם את שיקול הדעת המלא להחליט האם לנתב את המקרה לעבר הערוץ הפלילי או להותירו באזרחי. 
 
אולם בחינה עמוקה יותר של ההנחיות מעלה כי בפועל לא קיימת כלל ערובה לכך שנישום אשר נענה לדרישות פקיד השומה ואף שיתף פעולה עם רשות המיסים תוך דיווח מלא על מחדליו, לא יהיה חשוף במישור הפלילי. לדוגמא, מקורות הכנסה כגון נכסי מקרקעין, חשבונות בנק, מניות וכיו"ב הנם כאלו אשר קיימת חובה לציינם במסגרת הדיווח לרשות המיסים, כאשר חשוב לזכור כי השמטת מקורות הכנסה מהווה עבירה חמורה לפי סעיף 220 לפקודה אשר דינה שבע שנות מאסר. קביעה זו מקבלת משנה תוקף בימים אלו נוכח השינויים הגלובליים העזים ובכלל אלה קריסת הסודיות הבנקאית והצטרפותה של ישראל להסכמי חשיפת מידע בינלאומיים מקיפים. 
 
הואיל וזה הוא המצב, הפתרון הנכון בנסיבות אלו הינו נקיטה בהליך המשלב בין מילוי ההצהרה כמתחייב, יחד עם נקיטה בהליך של גילוי מרצון. הליך זה הינו פרוצדורה מקובלת על רשות המיסים ונועד לעודד את הנישומים לחשוף את המידע אודות הכנסותיהם – הכנסות שלא דווחו על ידיהם בעבר, ומאפשר הענקת הגנה לאותו נישום במישור הפלילי. 
 
בתוך כל זה, ונוכח רגישותם הרבה של הדברים, המלצתנו לכל אותם נישומים שנדרשים כעת להצהיר על מקורות הכנסתם, להיוועץ לאלתר בגורם משפטי המתמחה בניהול הליכי מיסוי משפטיים. בדיקה מקיפה ומקצועית של מלוא נתוניו של הנישום ע"י גורם מומחה בתחום לבטח תקטין את הסיכון לחשיפה פלילית בעינינו בצורה משמעותית. במשרדנו צוות המורכב מעו"ד ורו"ח יוצאי רשויות מס, המטפל בבדיקת המקרים השונים והסדרת הליכי גילוי מרצון אל מול רשויות המס בישראל, במסגרתם מוסדר תשלום חובות המס, תוך נטרול החשיפה הפלילית.
 

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

1 ע"י 1 גולשים

עשוי לעניין אתכם

החרפת מדיניות האכיפה במיסוי מטבעות קריפטוגרפים

מאת: אלי דורון, עו"ד

לאחרונה במסגרת אותן פעולות, נעצר אדם בחשד שלא דיווח לרשויות המס על מכירות והמרות של מטבעות וירטואליים בהיקף של יותר מ-60 מיליון שקל. מוצע לא להמתין ולפעול כבר עתה, להסדרה ודיווח הכספים, אם במסגרת הליך גילוי מרצון כשזה יצא לפועל, ואם בדרך חוקית אחרת, בכך יש לנטרל את החשיפה הפלילית.

קיבלת זהב במתנה או ירושה? כך תנהג נכון על פי חוק

מאת: אלי דורון, עו"ד

לכל היורש זהב, מוצע לקחת פרמטרים אלה בחשבון ולפעול כמה שיותר מהר. המתנה עשויה לפגוע בסיכויי ההצלחה, שכן היא עלולה לעלות טיעון לפיו מקור הזהב הוא בעיזבון, ולאפשר העלאת חשדות כאילו היורש הוא זה שרכש את הזהב ולא המוריש, כך שפניה לרשות המס מיד לאחר קבלת הירושה תתמוך בטיעון ותאפשר גיבושו של הסכם שומה חוקי ושקוף, תוך חיוב מס מינימאלי, אם בכלל, על פי דין.

תיקון הצהרת הון כאן ועכשיו

מאת: אלי דורון, עו"ד

רשות המס רשאית לדרוש מכל אזרח ישראלי המצאה של מסמך הצהרת הון, וזאת לטובת בחינת היקף נכסיו. מה ניתן לעשות במידה וישנו "נכס שחור" ומדוע פעולה יזומה מצד התושב עוד בטרם המדינה הגיע לאזרח, עשויה להביא לידי פתרון מהיר? כל מה שצריך לדעת על נוהל "גילוי מרצון".

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.