מאת:

הוגש נגדך כתב אישום? כך תנהג!

כתב אישום מוגש כנגד חשודים כאשר התביעה מאמינה כי יש ביכולתה להוכיח מעל לכל ספק סביר כי בוצעה עבירה פלילית. העבירות הפליליות מסווגות לפי מדרגים – חטא, עוון ופשע.
הגשת כתב אישום נגד אדם ללא ראיות לכאורה לביצוע העבירה עלולה לחשוף את המדינה לתביעה נזיקית מצדו של הנאשם, בטענה כי לא הייתה עילה להגשת כתב האישום.
מרגע שהוגש כתב אישום, על הנאשם להבין כי הוא נתון להליך פלילי שמנהלת נגדו מדינת ישראל.
הליך כזה יכול להתנהל במקביל להליך אזרחי, אך הוא עומד בפני עצמו, כאשר מטרת המדינה היא להשיג הרשעה ולגזור עונש.
העונש יכול להיות מגוון, עד כדי מאסר ממושך. לכן, על הנאשם להתייחס לכל כתב אישום בכובד ראש ולפנות לייעוץ משפטי מעורך דין מומחה בדין הפלילי ובעבירות המיוחסות לו, על מנת להעריך את רמת החשיפה ולקבוע אסטרטגיה לפעולה.
בדרך כלל, כתב אישום מוגש לאחר סיומה של חקירה סמויה או גלויה ולעיתים לאחר קיום הליך שימוע.
 
בהליך השימוע, ניתנת לחשוד הזדמנות להציג את טענותיו לפני שהמדינה מחליטה האם לפתוח בהליך אגרסיבי כמו הגשת כתב אישום.
במהלך השימוע יכול החשוד לקבל את ליבת  חומר החקירה ולהשמיע את טענותיו בפני המדינה, במטרה לשכנע כי אין מקום להגיש כתב אישום. עם זאת, ההחלטה האם לקיים שימוע היא החלטה אסטרטגית מצד הסנגוריה, שכן בקשה לשימוע עלולה להוביל את התביעה לתקן פגמים, להשלים חקירות ולבצע פעולות נוספות שיחזקו את עמדתה. מצד שני, הימנעות מהליך השימוע עשויה למנוע מהתביעה אפשרות לשיפור קו הטיעון שלה.
ברגע שהוגש כתב אישום, יש לגבש אסטרטגיה משפטית. לצורך כך, חשוב להבין כי המדינה היא זו שתצטרך להוכיח את ביצוע העבירה מעל לכל ספק סביר. החוק קובע כי מרגע שהוגש כתב אישום, רשאי הנאשם לקבל את חומר החקירה לשם למידה וגיבוש אסטרטגיה משפטית. כך יכול הנאשם לראות את הראיות הנזקפות לחובתו, את העדים שהעידו, את דברי העדים על המקרה, ואת הדברים שהוא עצמו אמר במסגרת גביית הודעותיו. בהתאם לכך, ובהתבסס על ייעוץ משפטי מעורך דין מומחה בדין הפלילי ובעבירות המיוחסות לו, ניתן להעריך את חוזק הראיות, את סיכויי ההרשעה ולהחליט כיצד להתנהל – האם להעיד, לשמור על זכות השתיקה, או לטעון טענות אחרות כמו "אין להשיב לאשמה".
 
שלב איסוף הראיות חשוב במיוחד. יש להבין היטב את תוכן הראיות ולהקפיד לקבל את כולן, שכן ייתכן שחלק מהחומר יכלול ראיות הפועלות לטובת הנאשם. למשל, ראיות התומכות בטענה כי לא ביצע את העבירה. לכן, חשוב להכיר את הפסיקה לגבי הזכאות לקבלת את חומר החקירה ולוודא קבלתו במלואו, כדי למצוא את הראיות שיסייעו לקו ההגנה.
רק לאחר קבלת כל חומר החקירה יוכל הנאשם, באמצעות עורך דין מומחה מטעמו, לבנות אסטרטגיה מנצחת.
תיקים פליליים דורשים עיסוק מעמיק בראיות, התפלפלות משפטית וניהול משפטי קפדני, שכן כל התיק הפלילי מבוסס על דיני ראיות. כך שייתכן שניתן יהיה לטעון כי חלק מהראיות אינן קבילות או שמשקלן הראייתי נמוך. תהליך זה מורכב ממספר רב של שלבים וסדרי דין מיוחדים, ושליטה של מומחה בתחום המשפט הפלילי תאפשר לנאשם לממש את כל זכויותיו מתוך שאיפה לזיכוי. חשוב לזכור כי הנטל להוכיח את ביצוע העבירה מוטל על המדינה, ובמקרים בהם קיימים ספקות, די בכך כדי לזכות את הנאשם.
 
עורך דין המתמחה בדין הפלילי ידע להעריך את הסיכויים והסיכונים ולייעץ האם לנהל את התיק עד תום או לחתור להסדר טיעון.
לעיתים גם המדינה מעוניינת בהסדר טיעון, מה שחוסך זמן שיפוטי ועלויות נוספות ובתי המשפט אף מעודדים זאת.
עורך הדין יידע לזהות את מצב הראייתי בתיק, להבהיר ללקוח את הסיכויים והסיכונים, ולפעול לגיבוש הסדר מיטבי. ככל שעורך הדין יצליח למצוא טיעונים משפטיים או עובדתיים שמערערים את ביטחון המדינה ביכולתה להרשיע, כך יגדל הסיכוי להסדר טיעון טוב או לזיכוי.
ניסיונו של עורך הדין חשוב ביותר בתיקים מסוג זה. הוא ידע כיצד להוביל את התיק לחוף מבטחים במינימום זמן ונזק, תוך שמירה על התנהלות חוקית ושקופה מול הלקוח, כך שהלקוח יבין בדיוק היכן הדברים עומדים ומה נכון לעשות.
 
בסופו של דבר, הבקיאות והניסיון של עורך הדין יכולים לעשות את ההבדל ולהביא לתוצאה המיוחלת בתיק פלילי.
 
 

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

5 ע"י 2 גולשים

עשוי לעניין אתכם

חובת זהירות המדינה בשהיית אזרחים במוסדות ציבוריים

מאת: אלי דורון, עו"ד

כאשר שהיתם במוסד ממשלתי ונגרם לכם נזק כתוצאה מהחלקה/נפילה/פגיעה וכד' שאלתם את עצמכם את מי אני תובע ומה עליי להוכיח? דוגמא לתשובה לכך תינתן במאמר שלפנינו בה בית המשפט עסק בסוגיה דומה וקבע כי יש להיפרע מהמוסד הממשלתי/המדינה בו שהה הניזוק בקרות הנזק.

דין בכיר בחברה ציבורית בעל תנאי העסקה מנוגדים לדין ומדיניות התגמול

מאת: אלי דורון, עו"ד

בפסק דין שניתן לאחרונה על ידי בית הדין הארצי לעבודה נדרש בית הדין לענות על מספר שאלות מהותיות לצורך הכרעתו בסוגיה: מה דינו של נושא משרה בחברה אשר קיבל שכר החורג מגובה השכר המאושר על פי מדיניות שאותה קבע דירקטוריון החברה על פי הוראות חוק החברות? האם יש לחייב את העובד בהשבה מלאה או חלקית של השכר והבונוס שקיבל מעבר להוראות מדיניות התגמול?

חשיבות חובת הגילוי מטעם היזם בקניית דירה בפרויקט

מאת: אלי דורון, עו"ד

לאחרונה, נידונו בשלוש ערכאות משפטיות סוגיות משפטיות מעניינות לגבי חובת הגילוי, משמעותה והיקפה, של יזמות / קבלניות בהסכם מכר כלפי רוכשי דירות מגורים, באשר לקיומן או לבנייתן או הפעלתן בעתיד של קומות מסחר בבנייני מגורים.

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.