מאת:

תביעה בגין הפרת הסכם

הסכם למעשה הינו כלי משפטי אשר נוסד לפני אלפי שנים, עוד מתקופת רכישת "מערת המכפלה" ואשר בבסיסו עומדים עקרונות של הצעה, קיבול, כוונה להתקשרות  חוזית ולמסוימות.
הגם שיש בנמצא פסיקה רבה הנוגעת לשאלה מתי הסכם מתגבש, הרי שבעולם בו אנו חיים, במיוחד העסקי, אך לא רק, בדרך כלל אין בנמצא כל מחלוקת לעניין קיומו או אי קיומו של הסכם, כך שהמחלוקות ממוקדת בשאלות דוגמת – מה ההסכם קובע ? האם הייתה או לא הייתה הפרה? האם ההפרה גרמה לנזק בר תביעה? מה היקף הנזק לתביעה ומה הסעד אותו ניתן לתבוע בגין אותה הפרה. 
הסכמים קיימים בכל התחומים, בתחומים העסקיים ובתחומים הפרטים, הם יכולים להיווצר מתוך התנהגות, בכתב או בע"פ, הם יכולים להיות בין חברות, בין פרטים, בין חברות ופרטיים ובין צדדים בארץ ו/או בעולם. כך למעשה אנו נתקלים בהסכמים ובהפרות של הסכמים בכל גוון ובכל סוג של פעילות אפשרית.
יתרה מזאת, נכון להיום, עקב התפתחות התקשורת והפיכת העולם ל"כפר גלובאלי קטן", הרי שיש בנמצא התקשרויות חוזיות הנובעות והנוצרות בהתקשרויות דיגיטאליות. מה שבמידה רבה חוסך הרבה לוגיסטיקה, והרבה מורכבות. ובכלל זה, מייצר הוא  התקשרויות חוזיות באמצעות הדוא"ל ו/או באמצעות תכתובת דיגיטאלית. והכול, מבלי שהצדדים יצטרכו להיפגש, ולפעמים אף מבלי שהצדדים יצטרכו לראות האחד את השני.
כל אלה, מטבע הדברים, מביאים לידי כך שהתקשרויות חוזיות רבות נוצרות, אם במודע ואם שלא במודע. ובפועל, שעה בה מי מהצדדים מפר את ההסכם יש בנמצא אפשרות לפעול כנגדו לטובת אכיפת ההסכם ו/או לטובת קבלת סעד אחר, דוגמת סעד כספי.
התקשרויות חוזיות יכולות להיווצר במישור המשפחתי, בין שותפים, בין נותנים שירותים ומקבלי שירותים, בין מזמיני מוצר ולקוחות, בין עובד ומעביד ועוד ועוד דוגמאות. כאשר בשורה התחתונה, אל מול כל התקשרות שכזו, יש בנמצא אין ספור הפרות של התקשרויות חוזיות. ולגבי אלה, שעה בה יש בנמצא הפרה, נשאלת השאלה כיצד ראוי ונכון להתנהל משפטית, וככול שתהא יותר מתוחכם – התוצאה תהא בהתאם.
ואכן, ההתנהלות במקרה של הפרת חוזה חייבת להיות מאוד מדודה ומאוד מתוחכמת, הלכה למעשה אנו חיים בעולם בו מילה אינה בהכרח מחייבת, והתחייבות חוזית לא בהכרח נשמרת. כך שיש בנמצא, למרבה הצער, אין ספור נוכלים, אין ספור אנשים אשר מתנהלים בעולם "נטול חוקים", אנשים העושים את כל העולה על רוחם, מבלי להפנים כי בפועלם כאמור הם רומסים זכויות של אחרים, לפעמים מתוך תחושה של עליונות ו/או שחצנות ובאלה נכון "לטפל" משפטית ובעוצמה של ממש!
 
כבר כאן המקום להבהיר, כי שעה בה אדם נחשף להפרה של הסכם עליו להתנהל "חכם". אל לו להתנהל באופן אמוציונלי. עליו לפעול בהישען על אסטרטגיה משפטית אשר תשמור עליו, עליו לפעול מתוך ראיית הנולד ומתוך הבנה את המצופה ממנו, היה ותוגש תביעה, והכול מתוך שאיפה להגיע למצב בו הצד האחר יבין כי נכון לו שלא להגיע לערכאות וכי נכון לו להגיע לכדי הבנה בטרם הנזקים וההליכים יעלו לו הרבה מעבר לעלות של תשלום הנזק שנגרם לנפגע - בהעדר הליך משפטי.
ככול שהגורם המפר יותר משתייך לעולם העסקי, כך גם המרכיב האמוציונלי יפחת, מה שאומר שאסטרטגיה משפטית מנצחת צפויה עוד יותר להביא לידי הסדרת הנושא במהירות. שהרי כל איש עסקים בר דעת אשר יפר הסכם, יבין עד מהרה, היה וניתן יהיה להוכיח המתבקש, כי נכון לו לפעול אל מול הצד הנפגע בטרם תוגש תביעה, ולנטרל את החשיפה מבלי להגיע לערכאות. היה ולא יפעל נכון - עלול הדבר לעלות לו בשירותים משפטים יקרים, כמו גם, בעלויות כבדות משקל רבות ונוספות, אותם יתכן שניתן היה לנטרל בדרך של פשרה ו/או הבנה מהירה.
 
מטעם זה, ברור כי היה ופלוני נמצא אל מול גורם מפר, טוב הוא יעשה באם יפעל בתבונה, ובכלל זאת, ישקול מהלכים שקטים, וזאת עוד בטרם יבין הצד האחר כי בכוונתו לתבוע.
על הנפגע להבין כי כל עוד הצד האחר אינו מודע לכך כי יש בנמצא כוונה לתבוע אותו, יתכן כי ניתן יהיה לאסוף חומרים וראיות אשר יבססו את טענת ההפרה. כל עוד המפר לא חושד, ניתן יהיה ביתר קלות, להקליט אותו, להקליט מקורבים לו, לתעד מסמכים, לתעד דוא"ל, לקבל מענה לשאלות "תם" , לתעד ולצלם התנהלות מפרה, לקבל מסמכים אשר יסייעו לנפגע לבסס את טיעוניו, ולבצע עוד אין ספור מהלכים מתוחכמים אשר בסופו של יום יעזרו לנפגע להמציא למפר תביעה מבוססת ומוצקה כ-"גשר של פלדה". מה שעד מהרה יגרום לצד האחר להבין כי אין מקום למלחמה וכי טוב יעשה באם ינטרל את המבוקש.
כמובן שלטובת גיבוש תביעה מוצקה כאמור, יש בנמצא צורך באיפוק, יש לצפות מהנפגע להתנהל בתבונה. יש לגרום למפר להימצא במצב בו הוא לא חושש מתביעה, לאפשר לו להמשיך בהפרה ובפועל לגרום לו להתחפר במיקום בו הוא נמצא, כך שהנפגע יוכל לבנות בתבונה תיק ראיות ותביעה אשר בסופו של יום תביאו ליעד.
איפוק יאפשרו לנפגע הן להוכיח כי היה הסכם, הן להוכיח כי הפרשנות שלו להסכם היא הפרשנות הנכונה, והן להוכיח את ההפרה ואת הנזק שנגרם עקב אותה הפרה.
בנוסף לאלה ניתן יהיה, בזהירות - ללמוד את ה-"אויב" המפר מבעוד מועד, להכין את הקרקע לטובת הטלת עיקולים, היה ונדרש, למנוע ממנו להבריח נכסים ולבנות את המהלכים כך – שהתוצאה המנצחת תתקבל במהירות.
 
לסיכום אסטרטגיה ואיפוק הן מילות המפתח, היה והנפגע ידע לשלוט באלה ולפעול בהתאם, תוך קבלת הנחיות וליווי של עו"ד מנוסה הבקיא בתחום - ידע הוא לטמון את המלכודת הנדרשת לטובת קיצור הליכים, מקסום תוצרים וסיום מהיר של המהלך לשביעות רצון הנפגע.  
 
 

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

3.66 ע"י 3 גולשים

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.