16/6/2024
יזמים במרכז העניינים - טיפים להקמת עסקים באוסטריה
עולם היזמות העסקית יכול להיות עסק מעט מאיים במבט ראשון, ובוודאי כשמדובר בארץ זרה. לשמחתינו, אנו כמשרד עורכי דין עטיר נסיון בתחום לווי יזמים, יודעים לספר לכם שאוסטריה מהווה דוגמה נהדרת ליעד יזמי שעם עובדים איתו נכון ומדוייק, ביכולתו להוות עבורכם, ועבור העסק שלכם קרקע פורייה, מניבה ואף יציבה.
כידוע לכל, לישראלים יש עין חדה ביותר כשמדובר ביצירתיות וזיהוי הזדמנויות עסקיות, ואוסטריה, לגמרי מחכה לאומץ שלכם.
במאמר אחר, פרטתי על שפע מסעדות מצליחות ביותר שנפתחו על ידי ישראלים בוינה, וסצנת ההייטק ששופעת הזדמנויות בתחומי היזמות, איוש משרות ויצירת שיתופי פעולה, גם בעידוד המדינה (אוסטריה).
עסקים יהודיים יש בוינה לא מעט, והם בהכללה זוכים להצלחה רבה, הן בקרב הקהילה הישראלית-יהודית, התיירותית וכמובן, המקומית.
אז אם אתם מעוניינים להקים עסק עצמאי, לפתוח חברה בע"מ, להרחיב את פעילותה של חברתכם הקיימת וכו', אוסטריה יכולה להוות מקום נהדר עבורכם משלל סיבות, ביניהן:
המיקום האסטרטגי בלב אירופה, הסביבה הבינלאומית השוקקת והכלכלה הענפה והיציבה, שהופכים את אוסטריה למקום מצויין להתחיל\להמשיך בו.
במאמר זה ריכזנו עבורכם את מיטב הטיפים על מנת לעזור לכם טרם צאתכם לדרך להגשמת חלומכם העסקי.
אז מדוע כדאי לכם לפתוח את העסק שלכם דווקא באוסטריה?
בול באמצע: אוסטריה ממקומת באופן פנטסטי בצומת מערב ומזרח אירופה. המערב יכול להיות נהדר כשמדובר ביצוא, השקעות וניהולי כספים. המערב יאפשר לכם קשרי גיוס ומכירות יציבות ואיכותיות.
המזרח לעומת זאת, יכול לאפשר לכם הוזלת עלויות יצור, יבוא ובינוי, וכמובן קהל יעד רחב, כתלות בתחום והמוצרים עליהם מושתת העסק שלכם.
יציבות כלכלית: בגלל הרשת הסוציאלית החזקה, והנסיון רב השנים בזירה העסקית הבינלאומית, לאוסטריה כלכלה מפותחת מאוד. האוסטרים בערים הגדולות נוטים ללמוד תארים מתקדמים ומנצלים את זמן העבודה שלהם בפרודוקטיביות רבה. הם מכבדים את מקום העבודה ומצפים ממנו לכבד אותם בחזרה.
באלאנס זה שם המשחק: אוסטריה מציעה איכות חיים מצוינת, מה שהופך אותה למקום מצויין להתפתחות אישית, עסקית ומשפחתית- עבורכם, ועבור העובדים הפוטנציאליים שלכם.
סביבה עסקית תומכת: ממשלת אוסטריה מספקת תמריצים שונים, כולל הטבות מס ומענקים, כדי לטפח צמיחה וחדשנות עסקית. שילובי כוחות עם ישראלים הם תחום עולה וצומח, וכמות היזמים הישראלים שכבר נמצאים ופועלים כאן באוסטריה רק הולכת וגדלה.
השלבים לפתיחת חברה באוסטריה
-
המבנה העסקי
הצעד הראשון בהקמת עסק באוסטריה הוא בחירת המבנה המשפטי המתאים לעסק החדש. הסוגים הנפוצים ביותר של גופים עסקיים הם:
-
בעל עסק (יחיד) עצמאי (Einzelunternehmen): אידיאלי לעסקים קטנים, מבנה זה מציע פשטות אך כרוך כמובן באחריות ומאמץ אישיים רבים.
-
חברה באחריות מוגבלת (GmbH): בחירה פופולרית עבור ארגונים קטנים-בינוניים, המציעה הגנה באחריות מוגבלת לבעלי המניות שלה.
-
תאגיד מניות (AG): מתאים לארגונים גדולים יותר, מבנה שמאפשר גיוס הון ע"י הנפקת מניות.
-
שותפויות: כולל שותפויות כלליות (OG) ושותפויות מוגבלות (KG), אלו מתאימות לעסקים המנוהלים על ידי מספר אנשים (המשרד שלנו למשל, HHLE הוא תחת סוג שותפות מסוג OG).
אנא ודאו שאתם מבינים את היתרונות של כל אפשרות. לשם כך, אמליץ כרגיל להתייעץ עם מומחים על מנת למצוא את המבנה המדוייק לכם ביותר.
רושמים את החברה באוסטריה:
לאחר שבחרתם את המבנה המשפטי של העסק, עליכם לרשום את החברה במרשם המסחרי האוסטרי, הנקרא גם Firmenbuch. בשלב זה יש להשלים את המשימות הבאות:
בוחרים שם לחברה: על השם להיות ייחודי, ללא כפילות, שעומד בתקנת השמות באוסטריה.
כותבים תקנון: מסמך המתאר את מבנה החברה, מטרתה ונהלי התפעול של החברה.
אישור נוטריון: תקנון זה חייב להיות מאושר על ידי נוטריון אוסטרי.
משיגים רישיונות והיתרים:
בהתאם לפעילות העסקית, ייתכן שתצטרכו רישיונות והיתרים מסויימים, כמו למשל רישיונות מסחר ואישורים סביבתיים. חיוני לחקור ולהגיש בקשה לקבל אותם לפני שמתקדמים.
מיסוי:
רישום החברה שלכם לצורכי מסים הוא צעד מכריע, זה כולל קבלת מספר זיהוי מס (TIN) ורישום למע"מ, אם רלוונטי. מערכת המס האוסטרית יעילה, והבנת חובות המס היא חיונית לעמידה בחוק ולתכנון פיננסי.
גם הבנת זכויות המס שלכם הינה כלי עצמתי להשרדות והתפתחות העסק שלכם. אנו נוהגים להמליץ לכל עובד להתייעץ עם מומחים בתחום המס, על אחת כמה וכמה כשמדובר במדינה חדשה עם סט חוקים שונה.
פתיחת חשבון בנק עסקי:
פתיחת חשבון בנק עסקי באוסטריה זה "מאסט". ישנם מספר בנקים אוסטריים שמציעים מגוון שירותים המותאמים לעסקים, כולל בנקאות מקוונת וכו'. ביניהם כפי שציינתי במאמרים אחרים, בנקים כמו בנק אוסטריה, ארסטה בנק ואחרים.
העסקת עובדים והרשמה לביטוח:
אם ברצונכן להעסיק עובדים, עליכם להירשם במערכת הביטוח הסוציאלית האוסטרית. זה מבטיח שהעובדים שלכם מכוסים בביטוחי בריאות, תאונות, פנסיה ואבטלה. לאוסטריה יש שוק עבודה מיומן ביותר ו"לא פראייר"- עמידה בתקנות התעסוקה הינה קריטית לשמירה על העסק וזכויות העובדים שלכם. באירופה, העובדים נוטים להיות יותר מודעים לזכויותיהם והם הולכים לוודא שגם אתם מודעים אליהן, לכן נצרף זאת אל רשימת שיעורי הבית המקדימים שלכם.
חוקי העבודה האוסטריים:
לאוסטריה חשוב מאד שתשחקו לפי החוקים שלה, כי אוסטריה לא משחקת עם החוקים שלה.
עולם העסקים האוסטרי כולל מיסוי והקפדה על מתן זכויות לעובדים. כפי שציינתי בסעיף הקודם- למדו והכירו את החוק, והקפידו עליו, משני צדי המטבע- הן החובות והן הזכויות. חוקי העבודה האוסטריים הם רבים ומקיפים וכוללים ירידה לדקויות בכל הנוגע לשעות עבודה, חוזים וזכויות עובדים. עמדו בתקנות למען העסק שלכם ולמען סביבת עבודה הוגנת ובריאה.
טיפים נוספים:
בנו תוכנית עסקית: אל תסמכו על מזל. וודאו שטרם פתיחת העסק אתם מסתכלים כמה שלבים קדימה, ולוקחים בחשבון אלמנטים כמו שאילת שאלות קשות וחיפוש תשובות לאתגרים, סקרי שוק, חישוב עלויות צפויות והוזלתן, צפי רווחים בטווחים שונים של זמן, בחירת מיקום חכם ומתאים לעסק, תכנית שווקית, גיוס כספים, ועוד. אם אינכם גרים באוסטריה, שקלו לתכנן ולהתארגן לוגיסטית לפני פתיחת העסק, כיוון שנדרשים לכך משאבים רבים.
ייעוץ מקצועי: הסתכלו על כך כהשקעה בעסק שלכם שתשלם לכם לטווח הרחוק ופשוט תנו למומחים לכוון אתכם. הנסיון של יועצי מס, עורכי דין, ויזמים שכבר הצליחו יכולים לעזור לכם לא רק לתכנן היטב את רגע הפתיחה, אלא גם לדאוג לשמור על העסק מתפקד לאורך זמן.
נטוורקינג: ניתן להתחיל מלהכיר את הקהילה הישראלית דרך אירועי ארגוני "צוזאמן וינה", "JÖH" והקהילה היהודית. כך תוכלו על הדרך גם לגייס טיפים, עובדים עתידיים וחשוב לא פחות- חברים!
לסיכום:
פתיחת עסק באוסטריה היא אפשרות נהדרת למי שרוצה לתפוס סביבה עסקית עם פוטנציאל גדול בשלבי התעוררותה.
אני מקווה שתיעזרו בהמלצותינו ושהן יהוו לכם מצפן ראשוני בצעדים הראשונים לקראת המסע המרגש שלפניכם.
ברצונינו לאחל לכם הצלחה רבה בדרככם החדשה, ואנו כמובן נשמח לשמוע ולכוון אתכם במייל ובטלפון!