17/10/2023
הינך נפגע הלם, פגוע חרדה או פצוע מפעולת איבה - מגיע לך פיצוי!
כל אזרח או תושב ישראל אשר נפגע פיזית או נפשית מפעולה של מדינה או ארגון עוין לישראל וודאי שנפגעי מלחמת חרבות ברזל נחשבים ככאלה, זכאי לפיצויים לפי חוק התגמולים לנפגעי פעולות איבה תש"ל 1970. כאמור גם פגועי נפש נפגעי חרדה ופוסט טראומה וכדומה נכנסים לקטגוריה זו.
כיצד עושים זאת? ראשית על הנפגע לקבל את אישור משרד הביטחון על ידי פניה לרשות המאשרת מטעמם, כי אותה פעולה אכן פעולת איבה היא. כאמור, ברור כי מלחמת חרבות ברזל נכנסת בגדר הגדרה זו. לכן, ראשית יש להגיש לביטוח הלאומי בקשה להכרה בפגיעת איבה. יש להגיש בקשה זו תוך 12 חודשים ממועד הפגיעה.
רק לאחר קבלת ההכרה בפגיעה כפגיעת איבה כאמור, ועד חלוף שנה מיום הפגיעה, ניתן לפנות למוסד לביטוח לאומי בתביעה לקביעת דרגת נכות כתוצאה מפגיעת האיבה. לתביעה זו יש לצרף את מלוא התיק הרפואי הקשור בפגיעה.
לתביעה יש לצרף בנוסף אישור בנק של הנפגע או המחאה מבוטלת, וזאת על מנת שיעמוד לרשות הביטוח לאומי פרטי החשבון של הנפגע להעברת התקבולים.
גובה התקבולים שזכאי הנפגע לקבל נפגע קבוע בחוק כאשר מענק חד - פעמי יינתן לנפגעים אשר דרגת נכותם בין 10%-19%, ואילו תגמול קבוע יינתן לנפגעים אשר דרגת נכותם הינה בשיעור של מעל 20%, הכל בכפוף לדרגת הנכות שתקבע על ידי ביטוח לאומי.
תגמול בתקופת הטיפול רפואי יינתן לנפגע פעולת איבה אשר אינו כשיר לעבודה בעקבות הפגיעה, והתגמול ישולם עד 9 חודשים מיום הפגיעה למעט מקרה בו אושר המשך תשלום לנפגע על ידי הלשכה לייעוץ רפואי בביטוח לאומי.
מעבר לתקבולים כאמור, זכאי כל נפגע פעולת איבה גם להחזר הוצאות רפואיות מלאות, החל מהעזרה הראשונה (מד"א) שהזעיק וכלה באשפוז, תרופות מכשירי עזר רפואיים עד שיקומו והחלמתו של הנפגע, וזאת כמובן בקבלת טיפול רפואי מבתי חולים ממשלתיים וקופות החולים. למעט חריגים טיפול פרטי לא יוכר לפיצוי.
מלבד טיפול רפואי פיזי לרשות הנפגע הנכה עומדת זכות מימון טיפול פסיכולוגי, במידה ודרגת נכותו מעל 10%, משמע גם לנפגעי חרדה והסובלים מפוסט טראומה אף אם לא בסמוך לפגיעה, זכאים לטיפול רפואי הולם. בנוסף לטיפול רפואי מקיף וכולל הנפגעים זכאים להטבות בתחומי דיור, החזרי מס, הלוואות ואף תעסוקה.
יש לזכור כי בידי הנפגע הזכות לערער על החלטת הועדה הרפואית הראשונה בפני הרפואית לעררים תוך 60 יום מיום קבלת ההחלטה (ניתן לבקש במקרים מסוימים ארכה נוספת של 30 יום לצורך הגרת הערר). ערעור על החלטת הועדה הרפואית לעררים יופנה לבית הדין לעבודה אך ערעור זה מוגבל לשאלת חוק בלבד. בהמשך, ובחלוף 6 חודשים לפחות ממועד ההחלטה האחרונה ניתן להגיש בקשה להכרה בהחמרת מצב.
את התביעה להכרה כנפגע פעולות איבה וכן את התביעה לקביעת דרגת נכות לנפגע איבה ניתן להגיש באופן מקוון באתר הביטוח הלאומי או להוריד את טפסי התביעה ולהגישם ידנית בסניפי הביטוח הלאומי.
אין לראות באמור לעיל כחוות דעת משפטית ו/או כייעוץ משפטי ואין להסתמך על האמור לעיל בביצוע פעולה כזו או אחרת ומומלץ להיוועץ עם עו"ד הבקיא בתחום בטרם ביצוע הפעולה האמורה.