מאת:

חשיבות הסדרת רישום שטח דירת המגורים בבית משותף

סעיף 125 לחוק המקרקעין, התשכ"ט - 1969 (להלן: 'החוק') קובע כי "רישום בפנקסים לגבי מקרקעין מוסדרים יהווה ראיה חותכת לתוכנו". הוראת חוק זו, אשר נחזית להיות טריוויאלית למדי, מקבלת את עיקר משקלהּ כאשר נׅגלה כי שטח המקרקעין הרשום אינו משקף נכונה את שטח המקרקעין בפועל - ובמה דברים אמורים:
 
"מקרקעין מוסדרים" מוגדרים בחוק כ"מקרקעין שנרשמו לאחר הסדר לפי פקודת הסדר זכויות במקרקעין [נוסח חדש], תשכ"ט - 1969", ובכלל זאת - דירות מגורים אשר נרשמו בפנקס הבתים המשותפים.
 
הואיל ורישום בפנקסים לגבי מקרקעין מוסדרים מהווה ראיה חותכת לתוכנו, כאמור, אזי ככל שקיימת סטיה בין שטח הנכס בפועל לבין שטח הרשום של הנכס, עובר נטל הראיה לטוען נגד הרישום בפנקסי המקרקעין.
 
רוכשים פוטנציאלים עלולים "להסתפק" בהיותה של הדירה רשומה בפנקסי המקרקעין מבלי ליתן תשומת לב מיוחדת לשטחה הרשום של הדירה, ובכלל זאת - האם שטחה הרשום של הדירה משקף כראוי את שטח הדירה בפועל.
 
כמו כן, רוכשים פוטנציאלים עלולים "להסתפק" בהיתר בניה אשר יוצג להם על-ידי המוכר, ולפיו נבנו תוספות בניה - מעבר לשטחה הרשום של הדירה - על-פי היתר בניה כדין. עם זאת, אין בהיתר בניה כדי ללמד על זכויות קנייניות ואין לייחס לו כל נפקות קניינית, שהרי חוק התכנון והבניה והוראותיו אינם דנים בזכויות הקנייניות המושגיות של הנוגעים בדבר אלא בזכויות במישור התכנון בלבד. לפיכך, אין בהיתר בניה כדי להכשיר בנייה הפוגעת לכאורה בזכות הקניינית של בעלי הדירות האחרות ברכוש המשותף.
 
היעדר שיקוף מדויק של שטח הדירה בפועל לבין שטח הדירה הרשום מהווה פתח לטענות בדבר עבודות לא חוקיות שבוצעו בבית המשותף מצד בעלי זכויות אחרים בבית משותף אשר יטענו לפלישה לרכוש המשותף, זאת תוך חשיפת בעל הזכויות בדירה לתביעות כספיות ואף להטלת צו להריסת תוספות הבניה.
 
כמו כן, ובהינתן כי הודעת החיוב בארנונה נגזרת משטחה הרשום של הדירה, הרי שבעל זכויות בדירת מגורים אשר שטחה הרשום אינו משקף את שטחה בפועל, עלול לקבל - "יום בהיר אחד"- הודעת חיוב בארנונה מתוקנת לפיה יחויב רטרואקטיבית בגין מלוא שטח הדירה בפועל. 
 
רוכש הזכויות בדירה לא יוכל להישמע בטענה כי רכש את הדירה כדין ושילם עבורה את מלוא התמורה למוכר. לפיכך, רצוי לכל רוכש פוטנציאלי אשר מעוניין לרכוש זכויות בדירת מגורים בבית משותף להסתייע בשירותיו של מודד מוסמך טרם הרכישה, אשר יאמת ויוודא כי שטחה הרשום של הדירה בפנקסי המקרקעין משקף כראוי את שטחה בפועל של הדירה.
 
כמו כן, ובבחינת "לכל הפחות", על רוכש פוטנציאלי לכלול סעיף בהסכם הרכישה בו מצהיר המוכר כי שטחה הרשום של הדירה משקף כראוי את שטח הדירה בפועל, זאת על-מנת להבטיח את יכולתו להיפרע מהמוכר בגין הנזקים אשר הוצג לו עקב מצג השווא אשר לו. 

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

1 ע"י 1 גולשים

עשוי לעניין אתכם

קבלן רשום לעבודות הנדסה בנאיות

מאת: אלי דורון, עו"ד, ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח); עו"ד (רו"ח); יגאל רוזנברג, עו"ד

עיסוק כקבלן בניין, בדומה לעיסוקים רבים אחרים כפוף לרגולציה חוקית מורכבת המוסדרת בין היתר בחוק רישום קבלנים לעבודות הנדסה בנאיות ובתקנות אשר הותקנו מכוחו.

חלופת שקד לתמ"א 38

מאת: אלי דורון, עו"ד, ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח); עו"ד (רו"ח); בן מוגרבי, עו"ד; דניאל מזל, משפטנית

שרת הפנים איילת שקד הכריזה בחודש יולי 2021 על "חלופת שקד לתמ"א 38", במסגרת התיקון של "חלופת שקד" נוצר כלי תכנוני שנועד לקדם התחדשות עירונית בבניין בודד, בשונה מפינוי בינוי שהוא התחדשות עירונית מתחמית.

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.