4/8/2014
בעקבות הערכת מצב במשרד האוצר, הוחלט שאף על פי שהוראות פיקוד העורף ליישובים הנמצאים בטווח 0-7 קילומטר הנה להתנהל כרגיל כי הם ממוגנים, ישובים האלו יהיו זכאים למתווה פיצויים כפי שהיה במבצע ב"עמוד ענן" כאשר לא היו ממוגנים. התקנות שעברו בוועדה כוללות את השינוי.
כמו כן, כל ניזוק הנמצא בתוך הטווח המוכרז יהיה רשאי להגיש תביעה בגין נזק עקיף לקרן הפיצויים ברשות המסים באחד מתוך שלושה מסלולים "ירוקים" – (מסלולי מענה מהיר) : מסלול שכר עבודה, מסלול מחזורים ומסלול הוצאות שוטפות.
• מסלול שכר - מעסיק יוכל לדרוש פיצויים בגין שכר ששילם עבור ימי היעדרות עובדים שנבעו כתוצאה מהמצב הביטחוני ובהתאם לתנאים שיקבעו בתקנות. כלומר זה מסלול שדואג לפיצוי גם למעסיק וגם לעובד על ההיעדרויות.
• מסלול מחזורים - בעל העסק יוכל להגיש תביעה לקבלת פיצויים בגין ירידה במחזור העסקי בשל המצב הביטחוני, בהתאם לדיווח השוטף של העוסק למע"מ (חד חודשי או דו- חודשי). הנוסחה תכלול השוואת המחזור העסקי עם התקופה המקבילה אשתקד.
• מסלול הוצאות - בעל עסק יוכל להגיש תביעה לקבלת פיצוי בגין הנזק התפעולי שנגרם לעסק שלו. מסלול זה נקבע במטרה לפצות על הוצאות עודפות של העסק שנוצרו (ככל למשל ובעל העסק נאלץ לפתוח יותר שעות, או שמלאי מתקלקל).
לגבי ענפים ייחודיים, כגון: מפעילי אולמות אירועים, בתי מלון וחקלאים יופעלו מסלולים ייחודיים כדי לתת מענה לאופי הענף (ביטול הזמנות בבתי מלון ואולמות אירועים) והתייחסות לענפים השונים בחקלאות.
ההסכם הקיבוצי שמתייחס לישובים בטווח של עד 40 ק"מ מגבול רצועת עזה:
1. מעסיק ישלם שכר לעובד שנעדר ממקום עבודתו בשל הנחיות פיקוד העורף.
2. אדם עם מוגבלות כהגדרתו בחוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, שמוגבלותו מונעת ממנו להגיע למקום העבודה או לשהות בו, משום שאינו יכול לעמוד בהנחיות פיקוד העורף בתקופת ההסכם הקיבוצי, יקבל ממעסיקו שכר על הימים שבהם הוא נעדר מהעבודה.
3. במקומות בהם ראש רשות מקומית הינחה לסגור מוסד חינוכי בשל המצב הביטחוני שלא בהתאם להוראות פיקוד העורף - שאז עובדי המוסד החינוכי כמו גם אחד מהוריו של כל תלמיד עד גיל 14 שנאלץ להיעדר מעבודתו, יהיו זכאים לתשלום השכר מהמעסיק.
כמו כן, כדי להמשיך ולחזק את העסקים ובמיוחד את העסקים הקטנים והבינוניים בדרום, פתח משרד האוצר בסדרה של צעדים במטרה להקל על תזרים המזומנים שלהם. עסקים שנמצאים בתחום ה-40 קילומטר מהרצועה קיבלו ארכה בתשלומי המיסים עד 15.8.14.
מנהל רשות המסים, משה אשר, סקר את היערכות רשות המיסים לטיפול בנזקים העקיפים והישרים במבצע: "במקביל לטיפול בנזקים הישירים, רשות המסים נערכת על מנת לתת מענה מהיר ויעיל לעסקים ולתושבים בדרום בשל הנזק הכלכלי שנגרם להם במהלך ימי מבצע "צוק איתן", לצורך זה אנו נמצאים בעיצומם של דיונים בוועדת הכספים על תקנות הכוללת את המתכונת והמסלולים לפיצויים. בשל ההכרה בצורך של העסקים במתן סיוע כספי מהיר הוחלט לראשונה על מתן מקדמות לעסקים. עסקים שפוצו בעקבות מבצע "עמוד ענן", ויגישו בקשה לקבלת מקדמה, יקבלו מקדמה על חשבון הפיצויים, בהליך מחשובי פשוט. מדובר במקדמה בגובה של כ-50% מסכום הפיצויים ששולם להם בעקבות "עמוד ענן". אנו נגבש פתרונות לתשלום מקדמות גם לעסקים חדשים ולעסקים בדרום שלא הגישו בקשה בעקבות מבצע "עמוד ענן".
החשבת הכללית, מיכל עבאדי-בויאנג'ו, פרטה את הצעדים שביצע האגף לסיוע לתושבי דרום בעקבות מבצע "צוק איתן". חבילת הצעדים בהם נקט אגף החשבת הכללית כוללים את הפעילויות הבאות:
1. הקדמת תשלומים לספקים באזור הדרום (0-40 ק"מ);
2. הקדמת מענקי איזון לרשויות בדרום;
3. הקדמת תשלום חלף היטל השבחה לכלל הרשויות בארץ (אמור להיות משולם באוגוסט);
4. אפשרות למתן מקדמת שכר בסך של עד 5,000 ש"ח לעובדי מדינה וגמלאים בדרום;
5. מסלול ייעודי לעסקים קטנים בדרום במסגרת הקרן לעסקים קטנים ובינוניים. (מתן ערבות בסך של 100 מליון ש"ח שימונפו למיליארד ש"ח).
6. הקדמת מענקי תאגוד לרשויות המקומיות בתיאום עם רשות המים, הנאמד ב 5 מלש"ח
משרדנו ימשיך לעדכן בכל התפתחות בסוגיה.