לאחרונה דן בית המשפט העליון (רע"א 777/14 ליבוביץ נ' פקיד שומה) בבקשת ערעור על החלטת בית המשפט המחוזי בתל אביב (השופט מ' אלטוביה), בגדרה נדחתה בקשת המבקשים להגיש חוות דעת מומחה ביחס לשווי מוניטין.
במקרה הנדון נכרת הסכם למכירת מניות, לא צוין בו מכר מוניטין. כאשר הגיע זמן הדיווח לרשויות המס הצהירה המבקשת על רווח אינפלציוני חייב בגין מכירת מניות וכן על רווח הון אינפלציוני חייב בגין מכירת מניות. בהתאם לזאת קבע פקיד השומה לפי מיטב השפיטה לשנת המס כי בחישוב רווח ההון ממכירת המניות המבקשת אינה זכאית לסכום אינפלציוני בגין מכירת מוניטין, משום שהנכס הנמכר הוא מניות ולא מוניטין, ומכיוון שלא הוכח כי היה במניות שנמכרו מרכיב של מוניטין שלא שולם בעד רכישתו מכאן הערעור.
עולה שאלת שווי המוניטין של החברה לצורך חישוב רווח ההון שנצמח במכירת מניותיה של החברה, הצדדים חלוקים בשאלה האם העסקה הנדונה שכללה מכירת מניות בלבד ללא תלות בשאלת קיום המוניטין והשפעתו על שווי המניות, או שכללה מכר מוניטין ומניות שני אלמנטים נפרדים בעסקה.
עקב חילוקי הדעות ביקשו המערערים להציג הערכת שווי של מומחה מטעמם המצדיקה את שווי המוניטין הנמכר, אולם בית המשפט המחוזי דחה את הבקשה וקבע כי סוגיית שווי המוניטין אינה רלוונטית, שהרי מה שנמכר הוא מניות החברה ולא פעילות החברה או המוניטין שלה. בית המשפט העליון קבע כי בצדק קבע ביהמ"ש המחוזי כי אינו נזקק להערכת שווי המוניטין לצורך הכרעה בשאלה שבמחלוקת. שווי המוניטין הוא נושא משני שיהיה צורך לדון בו רק אם וכאשר יקבע כי העסקה כללה מכירת מוניטין. כפי שציין בית המשפט המחוזי, הוכחת קיום מוניטין ושוויו אינם מחייבים את המסקנה כי עסקת מכירת המניות היא בעיקרה עסקת מוניטין.
בית המשפט העליון אישר את קביעת בית המשפט המחוזי ולפיה ככל שהנישומים בקשו לבסס את טענותיהם על שווי המוניטין, היה עליהם לעשות כן בשלב ההשגה. משלא עשו זאת, אין להתיר להם לבצע "מקצה שיפורים" בשלב הערעור, במיוחד כשבשלבי ההליך השומתי עלתה ונדונה שאלת קיומו של מוניטין.
אין זה נעים לתבוע בן משפחה, אך כאשר מדובר במי שמנצל את הקרבה המשפחתית כדי להפר התחייבות ולהימנע מהשבת כספים, אין מנוס מנקיטת צעדים ברורים ונחושים, מתוך כבוד למשפחה אך גם מתוך כבוד להתחייבויות ולצדק.
במאמר זה נבחן את תפקידו של רואה החשבון המבקר, את חובותיו המשפטיות, את הסיכונים בהם הוא עלול להיתקל במילוי תפקידו ואת ההשלכות האפשריות במקרה של מחדל או רשלנות.