מאת:

אנשי העסקים הישראלים ידועים בתור כאלה שמרבים לחפש הזדמנויות להשקעה בכל רחבי העולם. בהקשר זה, היינו עדים בשנים האחרונות לפעילות השקעתית נרחבת של אנשי עסקים ישראלים במדינות מזרח אירופה בהן מצאו אנשי עסקים אלה שווקים בעלי תשואה גבוהה להשקעה בהם.
 
מתברר כי גם באפריקה קיים פוטנציאל גדול להשקעות - כוונתנו הינה בעיקר לאתיופיה, מדינה המונה כ-85 מיליון נפשות, שצומחת בשיעור מרשים של 10% לשנה ונמצאת לפני פריצה כלכלית חסרת תקדים האמורה להעביר אותה ממעמד של מדינת עולם שלישי למעמד של מדינה מתקדמת. לאחר שנים רבות של מלחמות, מזה כ-20 שנה נהנית אתיופיה מעידן של יציבות, דמוקרטיה ומוטיבציה רבה לשפר את כלכלת המדינה ואיכות חיי תושביה. עושה רושם שהממשל באתיופיה הפנים כי הדרך להתפתחות כלכלית ורווחת הציבור עוברת דרך המשקיע הזר, ומשכך, על המדינה לעשות ככל שביכולתה לטובת עידוד משקיעים זרים להגיע לאתיופיה וכך היא עושה.
 

השקעות זרות באתיופיה

משקיעים זרים מכל רחבי העולם מתחילים לזרום לאתיופיה היות והם מבינים כי נכון מבחינתם להעתיק את פעילותם היצרנית, באופן מלא או חלקי, לעבר אדמת אתיופיה מאחר ששם ייהנו הם, בין היתר, מכוח עבודה זול בעלות של בין 40 ל-100 דולר לחודש, פטור ממס על יבוא הציוד והמיכון לטובת הקמת התשתית העסקית והיצרנית באתיופיה ופטור על ייצוא תוצרת המפעלים המוקמים באתיופיה לפרקי זמן הנמדדים בשנים. במסגרת פעילותו להשגת היעדים הנ"ל, העביר המחוקק האתיופי חקיקת מס ממנה עולה כי משקיע זר המקים חברה אתיופית אליה מעביר הוא 200,000 דולר לפחות, יזכה למעמד של "משקיע זר", מעמד אשר מקנה לאותה חברה פטור ממיסי ייבוא (לטובת ייבוא מלוא הציוד הנדרש לאתיופיה לשם הקמת המפעל) ופטור מתשלום מס בגין ההכנסות הנובעות מייצוא תוצרתה.
 
כמו כן, שיעורי המס באתיופיה נחשבים לאטרקטיביים ביותר, כדלקמן: 

* מס חברות – 30%, אולם ניתן פטור לחברות של משקיעים זרים העוסקות בייצוא. חברות אלו, בהנחה שהן מנוהלות מאתיופיה – לא ימוסו בישראל גם אם הבעלות בהן הינה ישראלית;
* מס על דיבידנד – 10% (השלמה בישראל נדרשת ל- 25%-30%);
* מס על ריבית/תמלוגים – 5%;
* מס רווח הון בגין מכירת מניות – 30%;
* מס רווח הון בגין מכירת מבנה – 15%;
* מיסוי יחידים – פרוגרסיבי עד לתקרה של 35%;
* מע"מ – 15%.

 
יודגש, כי אתיופיה חתומה על מספר רב של אמנות למניעת כפל מס ובכלל זה עם חלק נכבד ממדינות ערב, מדינות האיחוד האירופאי, מדינות אפריקאיות וכן מדינת ישראל. עוד מודגש כי באתיופיה מוקמים אזורי סחר חופשי המאפשרים הקמה של מפעלים על אדמת אתיופיה, תוך הענקת פתור מתשלומי מס בגין הכנסות המופקות על אדמת אתיופיה. אזורי סחר חופשי אלה מאפשרים לאותם מפעלים  ליהנות מכוח עבודה זול ואיכותי, הוצאות שוטפות נמוכות, עלות קרקע זניחה  ובעיקר – פטור מלא ממס. נכון להיום יש בנמצא מאות מפעלים, מרחבי העולם שכבר נהנים ממעמד זה. חלק גדול מאותם מפעלים מייצרים על אדמת אתיופיה לטובת ייצוא בלבד. הם מייצרים בעלויות מקומיות ומוכרים במחירים מערביים. הרווחי בגין אותה פעילות פטור ממס, הכל בהתאם ובכפוף לחקיקה מקומית.
 

הקמת דסק אתיופיה

מכל הסיבות הנ"ל, ומאחר שיותר ויותר חברות ואנשי עסקים ישראלים נכנסים לשוק האפריקאי בכלל ולשוק האתיופי בפרט ולאור דרישת לקוחות ישראלים המיוצגים על ידי משרדנו לטובת קידום מהלכים על אדמת אתיופיה, החליטו במשרד שהינו משרד עו"ד אזרחי/מסחרי, בעל התמחות ספציפית במיסוי ישראלי ובינלאומי וכן עסקאות בינלאומיות ואשר לו ניסיון רב בליווי יזמים ואנשי עסקים בארץ ובעולם, להקים סניף חדש באתיופיה, שעתיד לשמש כלשכת מסחר לצורכי קידום עסקים בין ישראל לבין מדינות אתיופיה ואריתריאה השכנה ובנוסף וליתן ליווי עסקי ומענה משפטי שוטף לעסקים שיוקמו על אדמת אתיופיה במסגרת ההתנהלות האמורה.
 
משרד דורון, טיקוצקי ושות', בית לעשרות עורכי דין, רואי חשבון וכלכלנים, אשר צבר במרוצת השנים ניסיון רב בהתנהלות בין-לאומית ובכלל זה פועל בנוסף לישראל גם ברומניה ובקפריסין, חבר לטובת הפרויקט החלוצי למשרד עורכי דין יאסו פרי הכולל שלושה עורכי דין ישראלים ילידי אתיופיה וביניהם עורך הדין אליעזר יאסו גיל. הסניף האתיופי יתמחה במתן פתרונות משפטיים ומסחריים כוללים לחברות ואנשי עסקים ישראלים המנהלים עסקים באתיופיה ואריתריאה, או השואפים להיכנס לשוק האתיופי המתפתח, לטובת הקמת מפעלים, כניסה ליזמות נדל"ן מקומית, קידום מיזמים בתחום החקלאות, מיזמים בתחום התיירות, הקמעונאות ועוד. הסניף האתיופי ילווה ישראלים המבקשים לחדור אל אתיופיה, אם לטובת קידום עסקאות מסחריות של קניה / מכירה ואם לטובת הקמת פעילות יצרנית על אדמת אתיופיה ובתוך כך יעניק מענה כולל, החל משלב הגדרת הצרכים של הלקוח ו/או המוצר אותו הוא מבקש להחדיר לאתיופיה וכלה בניהול משאים ומתנים עבורו באתיופיה בשפה האמהרית והטיגרית, שתי השפות המדוברות באתיופיה, יצירת קשרים עסקיים עם הגורמים הרלוונטיים, עריכת הסכמים עם גורמים מקומיים, שילובם עם מבנה בינלאומי וכיו"ב, והכול תוך שמירה על עקרונות שקיפות והתנהלות תקינה אל מול כל המדינות המעורבות. 
 
למעשה, משרדנו יודע לתת לאיש העסקים, הן הישראלי והן הזר, חבילת שירותים שלמה הכוללת:

* איתור עסקה מתאימה – במגוון רחב של תחומים: בניה, מזון, חקלאות, מחצבים, רפואה, שירותי כח אדם ועוד;
* איתור שותפים עסקיים לטובת קידום עסקאות על אדמת אתיופיה – נציגים בלעדיים לשיווק, ניהול ועוד;
* בניית תכנון המס והקמת החברות הנדרשות באתיופיה ומחוצה לה – כך שהמשקיע יניב מקסימום רווח נקי לאחר מס מפעילותו;
* ייעוץ לטובת קבלת פטור ממס על רווחים על אדמת אתיופיה – על סמך חקיקה מקומית המעודדת הקמת מפעלים;
* עריכת הסכמים בין הגורמים להתקשרות המתיישבים עם שיקולי מס ומסחר;
* חיבור הלקוח למערכת הבנקים באתיופיה – בנמצא למעלה מ-30 בנקים גמישים, מתקדמים טכנולוגית;
* סיוע ללקוח בקבלת כלל ההיתרים והרישיונות לטובת ביצוע הפעילות המיועדת – המדינה מסודרת ורגולטורית;
* סיוע באיתור מנהלים / עובדים על אדמת אתיופיה;
* מתן מענה משפטי שוטף על אדמת אתיופיה, בפני הרשויות וכל גורם נדרש;
* מתן חוות דעת משפטיות המבטיחות נטרול חשיפה פלילית והתנהלות תקינה ושקופה.

 
כאן המקום לציין גם כי יחסי המסחר בין ישראל ואתיופיה בתנופה. כך, העובדה שבישראל ישנם למעלה מ-100,000 אזרחים ממוצא אתיופי, כמו גם הקרבה הגיאוגרפית בין הארצות (רק שלוש שעות טיסה) מהוות בסיס מצוין לקידום ופיתוח מערכת יחסים כלכלית עסקית בין המדינות.  כמו כן, אף ניתן לזהות מספר גופים כלכליים באתיופיה המגלים עניין בישראל, וברור כעת כי היקף הפעילות המסחרית בין המדינות נמצא בעליה מתמדת.
 
לסיכומם של דברים: בשנים האחרונות ניתן לזהות שינויים מהותיים שהתרחשו ומתרחשים מעל ומתחת לפני שטחה של המדינה ממזרח אפריקה, שינויים שהלכה למעשה יש בהם כדי לסמן את אתיופיה כמדינה בעלת פוטנציאל כלכלי-השקעתי גבוה לאין שיעור משנים עברו. אם נוסיף לכך את היצע כוח העבודה הזול יחסית שעם השנים התקדם והתפתח כחלק מתהליך של אקדמיזציה באוכלוסיה המקומית, וכמו כן את התמריצים החיוביים והמשמעותיים המוענקים על ידי השלטון המקומי בכדי לעודד ייצוא, זאת נוכח החוסר התמידי במטבע חוץ במדינה, ניתן בנקל להבין את נהירתם המאסיבית של משקיעים זרים אשר זיהו את הפוטנציאל הכלכלי ואגב כך הגיעו ומגיעים ללא הרף ומכל רחבי העולם, בתופעה שפועלה היוצא הינו צמיחה כלכלית משמעותית שניכרת היטב במדינה. עובדה זו, לא חמקה אף מעיניהם של המשקיעים הישראלים, חלקם ממוצא אתיופי, חלקם לאו, אשר מגיעים לאתיופיה כדי לקיים פעילות עסקית בתחומים שונים, החל מחקלאות, דרך ייעוץ בתחומים שונים לגורמים מקומיים וכלה בהשקעות לא מבוטלות בתשתיות המדינה. עבור כל אלה ואחרים, יהווה סניף משרדנו באדיס אבבה כתובת בעת הצורך!

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לשיחת ייעוץ
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

4.8 ע"י 5 גולשים

עשוי לעניין אתכם

מכירת 100% ממניות חברה בע”מ לצד שלישי

מאת: אלי דורון, עו"ד

מדריך משפטי ליזם הישראלי: מכירת חברה בע”מ במלואה (100% מהמניות) היא מהלך משמעותי ומורכב עבור כל יזם. מדובר בעסקת מכר של “מפעל חיים” הדורשת תכנון קפדני, הבנה של ההשלכות המשפטיות-מסחריות וליווי מקצועי צמוד. במאמר זה נפרט את השלבים העיקריים במכירת חברה בע”מ, נבחן את מבנה העסקה (מכירת מניות לעומת מכירת נכסים) בהתמקדות בעסקת מניות, נדון בשיקולים המשפטיים המרכזיים (כגון התחייבויות, חוזים, עובדים, קניין רוחני, רגולציה, סודיות ואי-תחרות), נציג שיקולי מיסוי עיקריים למוכר (ובפרט מס רווח הון) ונסביר את חשיבות הליווי המשפטי והפיננסי. כמו כן, נתייחס לסוגיית

הקמת שותפות בין רואה חשבון ויועץ מס

מאת: אלי דורון, עו"ד

על הגבלות העיסוק בחקיקה ובתקנות – איסור שותפות עם מי שאינו נמנה במקצוע, ומה כן ניתן לעשות

טיפים לקבלן משנה ערב חתימתו על הסכם עבודה עם הקבלן הראשי

מאת: אלי דורון, עו"ד

במאמר זה נציג טיפים חיוניים לקבלן המשנה לפני שהוא חותם על הסכם עבודה, כולל סעיפים שכדאי לבדוק, נקודות משא ומתן חשובות והדרכים להימנע מסיכונים מיותרים.

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.