10/2/2013
כחלק מהמאמצים ללוחמה בטרור ובסוג הלחימה אותו כופים עלינו אויבינו – מלחמת טילים חסרת אבחנה, יצאה ישראל למבצע "עמוד ענן" במסגרתו, חיסלה ישראל בכירי טרור והשמידה מחסני נשק רבים ואמצעי לחימה רבים אשר היו בידיהם.
הלחימה אמנם הסתיימה, אך לצד עוצמתו של צה"ל וחזית הלחימה מול הטרור, קיימת חזית לחימה נוספת אשר בעבורה, המלחמה רחוקה מלהסתיים אלא רק התחילה - כלכלת יישובי הדרום
עסקים רבים בדרום הארץ ניזוקו במהלך הלחימה, במישרין ובעקיפין, והלחימה עברה כעת בעבורם לחזית שיקום העסק והחזרת המצב לקדמותו במהירות האפשרית.
לגבי נזק ישיר, הבעיה פשוטה יותר לפתרון ע"י קבלת פיצויים מהמדינה במסגרת חוק מס רכוש וקרן פיצויים, התשכ"א – 1961.
לגבי נזק עקיף, הבעיה סבוכה יותר ויש בה כדי להשפיע במידה רבה על עסקים עד כדי סגירתם.
נזק עקיף מוגדר כ"הפסד או מניעת רווח.. מנזק מלחמה... או אי אפשרות לנצל נכסים... עקב פעולות מלחמה".
עסקים רבים בדרום הארץ נחלשו וניזוקו כתוצאה מהלחימה בדרום - הכנסותיהם ירדו משמעותית והוצאותיהם, לעומת זאת, נשארו כשהיו ואף במקרים רבים עלו ולכן נמצאים במשבר לא פשוט.
כמשרד המייצג לקוחות רבים שנפגעו ממלחמות ופעולות איבה, להלן מספר טיפים שיעזרו לעסקים במצב זה:
1. בראש ובראשונה, בדקו האם עסקיכם נמצא בתוך יישוב המוגדר ברשימת יישובי ספר אשר נקבעו בתקנות על ידי שר האוצר בשיתוף עם וועדת הכספים של הכנסת. במידה וכן, תוכלו לפנות בתביעה אל מס רכוש – קרן הפיצויים בה עליכם להצהיר על הנזק העקיף שנגרם לעסקיכם. הפנייה צריכה להיעשות בהקדם האפשרי.
במידה ועסקיכם נמצא באזור שאינו מוגדר כיישוב ספר עליכם להתעדכן בהוראות שעה הצפויות להיקבע ע"י שר האוצר בהן תינתן הכרה ביישובים נוספים כיישובי ספר זמניים עקב המלחמה. במידה ויישובכם נכלל ברשימה זו תוכלו לפנות גם אתם אל מס רכוש.
הניסיון מלמד, לאחר מלחמת לבנון השנייה ומבצע עופרת יצוקה, כי שר האוצר אינו מתעלם מיישובם שנפגעו כתוצאה מהלחימה ומכיר בזכויותיהם לפיצוי.
במקרים אחרים, כדאי לפנות אל אנשי מקצוע הבקיאים בתחום ולקבל ייעוץ לגבי הפיצוי על הנזקים העקיפים שנגרמו לעסק.
יש לציין שמדובר, לעיתים, בתהליך ארוך אשר אינו פותר את הבעיה מיידית ובכך מתחייב העסק, באותו הזמן, להמשיך להתנהל ולהילחם על חייו, כאשר עדיין עלול הוא להימצא במצוקת מזומנים מיידית.
אם הוכיח הנפגע כי זכאי ע"פ החוק לפיצוי, אך סכום הפיצויים טרם נקבע, יכול לבחור באחת מן השתיים: לקיחת הלוואה מגורם חיצוני והמנהל ישמש כערב להחזרתה (בתנאים שיקבע) או לקבל מקדמה שלא תעלה על 50% מסכום הפיצוי המשוער לו יהיה זכאי הניזוק.
2. במידה והעסק נמצא במצוקת מזומנים ודרושה לו הלוואה מיידית, ניתן לפנות אל הקרן לעסקים קטנים ובינוניים.
במסגרת הקרן, ניתנות הלוואות באישור מהיר יחסית בסכום של עד 8 מיליון ₪ מולן נדרשים להעמיד בטחונות של 25% בלבד.
החזר ההלוואה נעשה בתשלומים חודשיים לחמש שנים תוך נתינת שישה חודשי גרייס.
חשוב לדעת כי לשם קבלת ההלוואה נדרש הון עצמי של כ- 20% מגובה ההלוואה המבוקשת. בנוסף, נבדק כי אין לעסק כל חוב לרשות המיסים, אין חשבונות מעוקלים בבנקים וכן כי העסק לא נמצא בכינוס נכסים ו/או הליכי פשיטת רגל.
3. מומלץ לאסוף ולארגן את רשימת הלקוחות של העסק ולפנות אליהם בכתב ובעל פה תוך הסבר על העסק, נזקי המלחמה, שיקומו, על השירותים אותם הוא מציע ועל יתרונותיו ובכך להשיב את הלקוחות הישנים
4. כמו"כ מומלץ לאתר קהל יעד פוטנציאלי רחב ככל הניתן לעסק ולפנות גם אליהם במטרה להגדיל את חוג הלקוחות וכפועל יוצא מכך, גם את ההכנסות.
חשוב לזכור כי אור הזרקורים עדיין מופנה אל יישובי הדרום ועסקיהם ועל כן כדאי להזדרז לנצל את חלון ההזדמנויות שנפתח לשם הגדלת והרחבת העסק וחוג לקוחותיו.
5. מומלץ לפנות אל רשויות המס ואל הבנקים ולבקש הקלות והטבות תוך הסברת הנזק שנגרם לעסק.
בימים האחרונים פרסמה רשות המיסים הודעה לפיה ניתנת ארכה לתשלומי המיסים התקופתיים של תושבי הדרום ולאור זאת, מועדי הדיווח והתשלום של הדוחות התקופתיים למע"מ, מקדמות מס הכנסה וכן ניכויי מס, למי שמתגורר באזור של עד 40 ק"מ מרצועת עזה, יידחו מה 15/11/12 ל- 27/11/12
חשוב לנסות לפנות גם אל הבנקים בהם מתנהלים חשבונות העסק ולהגיע איתם להסדרי תשלום וריביות נמוכות על חריגה ועוד.
6. טפלו מוקדם ככל האפשר בחוזים שתתקשו לעמוד בהם. באם אתם קשורים בחוזה המחייב אתכם לרכוש ו/או לספק סחורה או כל חוזה אחר שאינכם יכולים לעמוד בו לאור המצב, מומלץ לפנות אל הצד השני תוך הסבר המצב אליו נקלע העסק. לרוב פנייתכם תתקבל בהבנה ויינתן לכם מעט "מרווח אוויר" להתנהלות.
פנייה שכזו תחסוך גם כאב ראש מיותר ותמנע, ככל הנראה, פנייה לערכאות משפטיות ע"י הצד השני, תהליך שיהיה כרוך בזמן רב ובהוצאות מרובות ומיותרות.
7. לחברות ייבוא – מומלץ לפנות לנמלים בחיפה ובאשדוד ולחברות הספנות תוך בקשה לפטור מתשלום על ימי האחסנה ובנוסף, לבקש גם הקפאת דמי ההשהיה על אחסון מכולות מעל ארבעה ימים.
בדרך זאת תוכלו לחסוך סכומי כסף רבים וסביר שגם כאן, בקשתכם תתקבל בהבנה.
8. טיפ אחרון וחשוב לא פחות – מומלץ להיוועץ בבעל מקצוע אשר לו הידע והניסיון המתאים. התייעצות שכזו, בכוחה לחסוך לעסק כסף רב ואף לסייע לקבלת פיצוי מהמדינה במהירות האפשרית.