18/9/2013
בשנים האחרונות, מהדקת רשות המיסים את הפיקוח על מתכנני המס דרך הרחבת חילופי מידע בנושאי מיסים ושינויים בחוק החסיון הבנקאי בין מדינות רבות. על פי דיווחי התקשורת, רשויות המס בארה"ב ובמדינות נוספות, "קיבלו" לידיהם רשימת בעלי חשבונות בשוויץ, אשר נמסרו להם ע"י עובד הבנק. רשימה זו, ככל הנראה, הועברה דרך רשויות האכיפה במדינות הנ"ל אל רשות המיסים וכעת זו אוחזת ברשימה של ישראלים המחזיקים חשבונות בחו"ל.
בטרם נקיטת הליכים פליליים כנגד מעלימי המס, פרסמה רשות המיסים, לפני כשנה, הוראת שעה גילוי מרצון. במסגרת הוראה זו, אפשרה הרשות לישראלים המחזיקים כספים, רכוש, הון וכו' בחו"ל אשר לא דווחו כהכנסה בישראל, לבצע הליך של גילוי מרצון. הליך זה מאפשר לנישום להקטין את חבותו כלפי הרשויות ומקנה לו הגנה מהליך פלילי – זאת באם יבחר לדווח מרצונו החופשי על כספיו. לפני שלושה חודשים תם תוקפה של הוראת שעה זו, אך הליך הגילוי מרצון עדיין קיים, בניגוד לסברה המקובלת ולאופן בו מוצגים הדברים בתקשורת. מדובר בהליך המוכר ומוטבע בדין אשר ניתן לבצעו בכל זמן.
האמנם הוא מיטיב פחות מאשר ההטבה שניתנה בהוראת השעה, אך עדיין, הוא עדיף בהרבה על פני המשך העלמת הכספים, תפיסה אפשרית ע"י רשויות המיסים והעמדה לדין פלילי בגין ההעלמה. לכן, ישראלי המחזיק כספים בחו"ל שלא דווחו בישראל ומעוניין למנוע את החשיפה לדין הפלילי, להקטין את חבות המס על אותם הכספים ולהלבינם בצורה חוקית ורשמית, כדאי שישקול פנייה לרשות המיסים, דרך עו"ד מומחה ובקיא בתחום בהליך גילוי מרצון.