מאת:

איך ניתן להתכונן משפטית וכלכלית ליום של אחרי הקורונה?

"חגיגת החיסונים" בארץ מפיחה בכולנו תקווה שהנה יש אור בקצה המנהרה אליה נכנסנו עם פרוץ מגיפת הקורונה - אך יש לזכור כי ישנן השלכות רבות להכרזה על סיום תקופת המשבר הרשמי בישראל, השלכות שעלולות להיות פליליות או טומנות בחובן עלות גבוהה וחשוב לפעול מבעוד מועד ולהיערך בהתאם.
מערך החיסונים המרשים הפועל במדינת ישראל, בהחלט נוטע תקווה שתוך חודשים ספורים אנחנו יכולים להסיר מסיכות ולהתחיל לשוב לשגרה טרם הקורונה. אולם חשוב להביט אל המציאות במבט מפוכח, שנה של משבר אינה נעלמת ביום אחד ו-"היום שאחרי" ידרוש מחירים לא קטנים. התנהלות מושכלת מראש תוכל לחסוך עלויות ועגמת נפש. כאשר הנגיף כבר לא יהיה חלק מרכזי וכמעט בלעדי מסדר היום הכלכלי, הבריאותי והפוליטי, המדינה תצטרך להגיש לאזרחיה את "החשבון", הן עסקים והן המשפחות הישראליות יצטרכו "למלא מחדש" את הקופה הציבורית, אם על ידי מיסים, אם על ידי השבת הלוואות או על ידי אכיפת יתר של תשלומי חובה וכדומה. הבנקים יהפכו סלחניים פחות, "מס המשכנתא" על דחייית המשכנתאות כבר משולם בידי מרבית נוטלי המשכנתא בישראל וכך גם שאר רשויות המדינה. את אורך הרוח והסלחנות היחסית, תחליף אכיפה מוגברת.
 
המשבר הכלכלי - היערכות עסקית
חשוב להבין כי על פי המדדים השונים בישראל ובעולם מתחזקות ההערכות כי המשבר הכלכלי בעקבות הקורונה יהיה ממושך ועמוק, ומשך הזמן להתאוששות יהיה ארוך. שוק העבודה עבר טלטלה, חלק מן המשרות לא ישובו, ישנו צפי שהייצוא לא יתרומם ושתהיה צניחה בתמ"ג - כל אלו סימנים הרומזים על משבר כלכלי עולמי צפוי. מה שאומר כי חברות ועסקים חייבים להיערך בהתאם, לבנות תוכניות עסקיות הצופות פני עתיד משברי ומשכך מומלץ לקבל ליווי ויעוץ מגורמים המתחים בניהול חברות בעת משבר ולא להתעלם מהתחזיות. בנוסף חשוב לזכור כי הלוואות בערבות המדינה אינן מענקים ויש לראות כיצד לעמוד בהתחייבויות השוטפות ובמהלך ההחזרים, לבחון שחלוף הלוואות והתייעלות עסקית בהתייעצות מקצועית - ימי החסד יגמרו ועל חברות לעמוד בהתחייבויות להחזיר.
 
רשות המיסים
אם נתייחס לרשויות המס, יש לזכור כי התעלמות מחיובי תשלום מס שלא שולמו, אינם נחשבים לדחייה כי אם להפרת חוק שעלולה להוביל להליך פלילי ולהסתבכות כלכלית ומשפטית שאנשים נוטים להקל בה ראש, עד שפוגשים בה פנים אל פנים. לכן, בטרם נשוב לאכיפה מוגברת עם תום המשבר, מומלץ להקדים ולהגיע להסדר עם רשויות המס לפריסה של תשלומי מס שלא שולמו או לבצע תכנוני מס נכונים, חוקיים ושקופים הלוקחים בחשבון את ההפסדים שנגרמים כתוצאה מהתקופה, מהלכים שבליווי משפטי של מומחים בתחום, ניתן להגיע לשיפור עמדות משמעותי, במיוחד ככול שהמדובר הוא על הכנסות עתידיות שיצמחו בעסק לאחר חלוף המשבר וחזרת המשק לפעילות ממשית. המשבר המתמשך גרר לא מעט בעלי עסקים לבצע עבירות מס "ביודעין" מתוך מצוקה. גם במקרה זה, נכון ומומלץ להקדים ולפנות לרשויות המס לטובת הסרת המחדלים בדרך של גילוי מרצון (למרות שאין בנמצא נוהל ולמרות שלרשות שיקול הדעת האם למצות הליכים פליליים או לא), כשעננת המשבר עוד בשטח ולנסות לצמצם נזקים. החשש הוא כי ב-"יום שאחרי" פקידי המס יהיו פחות נכונים וקשובים. ניסיוננו הרב מלמד כי יש הבדל מהותי בין בעל עסק הנוקט ביוזמתו בהליך מול רשות המס במסגרתו הוא מגלה מרצון את מחדליו בהשוואה לבעל עסק או חברה שרשויות המס מקדימות ומגיעות אליו בטרם הוא חשף את העבירות. מהלך יזום בליווי משפטי מקצועי יכול להציל ממחיר פלילי ומקנסות גבוהים וכן להקטין מהותית קנסות וחבויות נוספות, הכול בכפוף להתנהלות חוקית ושקופה יזומה על ידי הנישום.
 
רשות האכיפה ומשרדי ממשלה
כך גם רשות האכיפה והגביה בישראל, בשל המשבר, תוקן חוק ההוצאה לפועל כדי לאפשר הקפאת הליכי גבייה ופריסת תשלומים ליחידים ולעסקים בעקבות המשבר, במטרה לסייע ליחידים ועסקים שנקלעו למצוקה. מנגנון זה יסתיים עם תום התקופה וחשוב לפעול מבעוד מועד כדי להימנע מסיבוכים משפטיים ועלויות גבוהות. כך גם בכל הנוגע להקלות מנהליות שנתנו לחברות ולפרויקטים בעקבות משבר הקורונה מטעם משרד הכלכלה והתעשייה או משרד הבינוי והשיכון, אך דרישות אלו ברובן עומדות לפתחם של העסקים ויידרשו לאחר תום המשבר.
 
סכסוכים משפטיים
סביב המשבר, עסקים רבים הפרו הסכמים, לא השיבו כספים, לא שילמו שכר דירה וכדומה - זה הזמן לפעול לפתרון סכסוכים משפטיים כאלו ודומיהם, בליווי גורם משפטי מוסמך. חשוב להבין שהשיהוי אינו מטיב עם הליכים משפטיים וסיכויי ההצלחה ועל כן גם המועצה הישראלית לצרכנות ממליצה לפעול משפטית להחזר כספי בגין גביית דמי טיפול שלא כדין במקרה של ביטול שרותי תיירות והגשת תביעה נגד חברות תעופה שביטלו טיסה בעקבות משבר הקורונה ולא החזירו לצרכנים את כספם. כך גם תביעה נגד מכוני כושר, מרכזי תרבות או משפחתונים וגני ילדים בגין אי החזרת כספים בגין הקורונה והליכים דומים.
 
 

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

5 ע"י 2 גולשים

עשוי לעניין אתכם

חובת זהירות המדינה בשהיית אזרחים במוסדות ציבוריים

מאת: אלי דורון, עו"ד

כאשר שהיתם במוסד ממשלתי ונגרם לכם נזק כתוצאה מהחלקה/נפילה/פגיעה וכד' שאלתם את עצמכם את מי אני תובע ומה עליי להוכיח? דוגמא לתשובה לכך תינתן במאמר שלפנינו בה בית המשפט עסק בסוגיה דומה וקבע כי יש להיפרע מהמוסד הממשלתי/המדינה בו שהה הניזוק בקרות הנזק.

דין בכיר בחברה ציבורית בעל תנאי העסקה מנוגדים לדין ומדיניות התגמול

מאת: אלי דורון, עו"ד

בפסק דין שניתן לאחרונה על ידי בית הדין הארצי לעבודה נדרש בית הדין לענות על מספר שאלות מהותיות לצורך הכרעתו בסוגיה: מה דינו של נושא משרה בחברה אשר קיבל שכר החורג מגובה השכר המאושר על פי מדיניות שאותה קבע דירקטוריון החברה על פי הוראות חוק החברות? האם יש לחייב את העובד בהשבה מלאה או חלקית של השכר והבונוס שקיבל מעבר להוראות מדיניות התגמול?

חשיבות חובת הגילוי מטעם היזם בקניית דירה בפרויקט

מאת: אלי דורון, עו"ד

לאחרונה, נידונו בשלוש ערכאות משפטיות סוגיות משפטיות מעניינות לגבי חובת הגילוי, משמעותה והיקפה, של יזמות / קבלניות בהסכם מכר כלפי רוכשי דירות מגורים, באשר לקיומן או לבנייתן או הפעלתן בעתיד של קומות מסחר בבנייני מגורים.

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.