מאת:

משבר הקורונה מציב את המדינה תחת זעזוע חמור. מעבר למגיפה הבריאותית, ההשלכות הכלכליות מטרידות, אולי אף יותר. משקי בית, עסקים וחברות רבים, אשר דחו תשלומים, לקחו הלוואות, הגדילו חובות והרחיבו מסגרות אשראי – מגיעים לקווים אדומים והסכנה הגדולה ניצבת לפנינו. אם המדינה לא תפעל באופן אקטיבי להצלת המצב הכלכלי, נתעורר לתוך "מגיפה" חדשה – מגיפת חדלות הפירעון. יש דרך למנוע זאת, אבל לצורך זאת נדרשים מקבלי ההחלטות לבצע תיקונים אמיצים בחקיקה, שיאפשרו למערכת להתגמש ולמנוע נפילות. אם לא כך, מאות אלפי עסקים יקרסו במהלך התקופה הקרובה, דבר שיחריף את שיעורי האבטלה כאן ויביאו את המשק לבור עמוק ומטריד.

 
ברור לכולם שנדרשת רשת ביטחון לא רק ברמה הכלכלית אלא גם ברמה המשפטית בנושא זה של חברות במשבר וכמובן לחברות תחת מצב של חדלות פירעון. בימים אלו דנים על תזכיר לתיקון חוק חדלות הפירעון ושיקום כלכלי, שעיקר עניינו הוא הצלה ושיקום של עסקים וחברות. המתווה הנוכחי של החוק לא מתאים למצב של נתוני משבר קיצוני ולא כאשר במכה אחת כלל-הענפים במקביל במשבר. בלי תיקון ראוי ודחוף בחוק, חדלות הפרעון תהיה אחת מתופעות הלוואי הכואבות של משבר הקורונה ואף תעמוד כסיכון ממשי למשק. המלצתי המרכזית והדחופה ביותר הינה להפעיל מעין הליך "הקפאת הליכים" גורף על מגזרים מסוימים שנפגעו, לייצב אותם ולתמוך בהם מצד המדינה, תחת פיקוח והגנה על הנושים. אלה למעשה 'הליכי חדלות פירעון רכים' במטרה להחזיק את העסקים מונשמים עד שיוכלו לשוב לפעולה. 
 
מהלך אמיץ זה דורש תיקונים מרחיקי לכת ומקוריים! 
שלב ראשון לאפשר מהלך פשוט וכמעט אוטומטי, ללא תלות בתנאים הנדרשים כיום בבית משפט בסעיף 23 לחוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי. זאת אומרת, שלא לדרוש שקיימת הוכחה כאן ועכשיו למקורות תקציביים למימון החברה, שלא לדרוש הוכחה ודאית כי כבר עכשיו לא יפגעו הנושים, וכן לא לדרוש סיכוי מוכח להצלחת השיקום - יש לתקן את החוק כך שתנאים אלו, יושהו. בנוסף, ראוי לנקוט בעיכוב הליכים לתקופה של עד 9 חודשים, בכללו תינתן סמכות לבית המשפט לקצר או להאריך את המועד בהתאם למצב המשתנה. לשם פיקוח וליווי ההליכים עד לגיבוש הסדר, או לייצוב החברה והעסק, יש למנות נאמן מקצועי שילווה את החברה, לצד ההנהלה שלה ויגן על הנושים. החברה תהיה מחוייבת להגיש עקרונות לשיקום התאגיד ובחינת האפשרות הריאלית לשיקומו, לצד מתווה הסדר עתידי שיתאפשר לאחר חזרה לשגרה מלאה. במרבית המקרים יש לתת עדיפות ומעמד של הוצאות חדלות לפירעון למימון חדש שיועמד לתאגיד עד לגיבוש ההסדר. כמובן קיימות דרכים נוספות ותיקונים נוספים בחוק אך זו ליבת הרעיון. המסר פשוט נדרש תיקון משמעותי ומיידי, כדי למנוע מפולת של חברות חדלות פירעון של חלק גדול מהמשק.

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

4.66 ע"י 3 גולשים

עשוי לעניין אתכם

רפורמה בהליכי חדלות פירעון: המעבר מתיקון 4 לתיקון 9

מאת: אלי דורון, עו"ד

שינוי משמעותי בגישה להסדרי חוב בישראל צפוי לחול בדצמבר 2024 בתחום הסדרי החוב שנערכים בהתאם חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי.

כלים משפטיים לעסקים הנתונים בסכנה לחדלות פירעון עקב המלחמה

מאת: אלי דורון, עו"ד

מהלכים אלו יכולים מאוד לעזור לעסקים המתמודדים עם נושים אשר מסרבים לגלות גמישות, מסרבים להמתין ומאיימים בהליכים ואף נוקטים בהליכים כנגד הניזוקים. כל הפרטים במאמר>>

גביית דמי מזונות בהליך חדלות פירעון

מאת: אלי דורון, עו"ד

במסגרת החקיקה הקיימת, ישנם מספר מנגנונים, המאפשרים לקבל דמי מזונות גם כאשר החייב מצוי בהליך חדלות פירעון. הן החייב והן הנושה/ זכאי למזונות יכולים לממש את זכותם, הן ביחס לסדר נשייתם והן ביחס לזכאות לקבל בסופו של יום את מלוא הסכום שנפסק, לאור העובדה כי צו ההפטר לא חל על חוב מזונות.

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.