מאת: ;

פירות השלום: פעילות כלכלית - עסקית של ישראלים באיחוד האמירויות / דובאי

בשנות התשעים החלה מדינת ישראל לקיים יחסי מסחר עקיפים עם איחוד האמירויות הערביות ("איחוד האמירויות"), ובימים האחרונים חלה פריצת דרך ביחסים בין מדינת ישראל ובין איחוד האמירויות, כאשר מסתמן כי יחסים דיפלומטיים מלאים עתידים להיכנס ולהתקיים בעתיד הנראה לעין. התפתחות חיובית זו טומנת בחובה הזדמנויות עסקיות רבות עבור ישראלים המבקשים לפעול באיחוד האמירויות ולצורך כך יש להכיר מעט את הוראות הדין המקומי המסדירות את הקמתן של חברות וכן את השלכות המס הנובעות מפעילות כלכלית במדינה זו, המצטרפות לכללי המס בישראל החלים עבור תושבי ישראל להם הכנסות המופקות מחוץ לישראל.
 
איחוד האמירויות היא מדינה ערבית שהוקמה בשנת 1971 כפדרציה ובה 7 תתי מדינות: דובאי, אבו דאבי, שארג'ה, עג'מאן, ראס אל-ח'ימה, פוג'יירה ואום אל קיוין. כל אחת מן המדינות הללו מקיימת מערכת חוקים משלה ומונהגת על ידי שייח' המוריש את השלטון ליורשיו. המועצה העליונה מורכבת ממנהיגי 7 תתי המדינות ובראשה עומד נשיא הנבחר על ידם וכן קבינט (ממשלה). במדינה מערכת משפט פדרלית החלה על 5 מתתי המדינות (למעט אבו דאבי וראס אל-ח'ימה), אשר כוללת חוקים חילוניים ואיסלאמיים כאחד. עיקר הכנסותיה של איחוד האמירויות נובע מהפקה וייצוא של נפט (מדינה זו היא יצואנית הנפט השישית בגודלה בעולם). עובדה זו הביאה לפיתוח כלכלי מואץ המתבטא בפעילות כלכלית פנימית נרחבת (מגזרי השירותים, התיירות והתעשייה). המדינה היא מדברית בעיקרה כך באופן המונע מהתפתחות משמעותית של מגזר החקלאות.
 

הקמת תאגיד באיחוד האמירויות

האורגן האמון על תאגידים באיחוד האמירויות הוא רשם החברות (ROC) אשר הוקם מכוח חוק החברות בשנת 2006. בהתאם לחקיקה הקיימת, באיחוד האמירויות מספר סוגי תאגידים:
- חברת מניות בעירבון מוגבל (Ltd.)
- חברה מוגבלת באחריות (LLC)
- שלוחה/סניף של חברה זרה קיימת
- שותפות מוגבלת (LLP)
- שותפות כללית (GP)
- שלוחה/סניף של שותפות מוגבלת קיימת (RLP).
 
הקמת חברה מחייבת מינימום של אדם / תאגיד אחד והקמת שותפות מחייבת שני אנשים ומעלה, כאשר הקמת חברה ברחבי המדינה מחויבת בעלות בהיקף 51% על ידי אזרח אמירויות. עם זאת בעלות בחברה שאינה כרוכה בהחזקת רוב המניות על ידי אזרח אמירויות, אפשרית עבור חברה אשר מתאגדת באחד מששת "אזורי מקלט מס" במדינה: "ג'בל עלי", "פארק ההשקעות של דובאי", "עיר האינטרנט", "המרכז הפיננסי הבינלאומי", "אזור נמל התעופה (DIFC) ועיר המדיה" ("מקלטי המס"). במקביל לתעודת ההתאגדות, ניתן היתר מסחר הנועד לצרכים מקומיים ובעיקר קידום הפעילות. עסקים יכולים להירשם ברשויות מס ערך מוסף במדינה באמצעות מילוי מספר טפסים באופן מקוון.
 

מיסוי באיחוד האמירויות

נכון למועד זה, אין באיחוד האמירויות מס פדרלי המוטל באופן גורף בכל תתי המדינות, כך שכל תת מדינה קובעת עבור עצמה את מדיניות המיסוי באמצעות צווים. בפועל, המיסוי מתבצע אך ורק ברמה התת מדינתית ובהתאם לשיעורים הנקבעים בצווים המוצאים על ידי כל אחת מתתי המדינות. כך, כיום באיחוד האמירויות לא מוטל מס הכנסה, וכן לא חלה חובת דיווח לרשויות המס. ככלל, מס חברות מוטל בעיקר על הכנסת תאגידים זרים המפיקים נפט וגז, בעלי זכויות כרייה וכן תאגידים שפעילותם במסחר בנפט וגז (עבור שנת 2017 שיעורי מס הנעים בין 55%-85%), כמו כן מוטל מס בשיעור 20% (לשנת 2017) עבור פעילות בנקים זרים במדינה. לא קיימים פטורים מהצווים שהוצאו כאמור, כך שקיים סיכון מסוים במדיניות מס מסוג זה העשויה להיקבע בעתיד ואף לחול באופן רטרואקטיבי. כמו כן, עלולים להתווסף מיסים פדרליים העלולים לחול גם הם באופן רטרואקטיבי. מס ערך מוסף החל משנת 2018 - שיעור מס ערך מוסף באיחוד האמירויות עומד על 5%. בכל אחת מתתי המדינות מוטל מס מקומי בשיעור משתנה (10%-5% לשנת 2017), וכן מיסוי על השכרת נכסי מקרקעין (ובחלקן אף דרישת היתרים). מכס מוטל על ייבוא לאיחוד האמירויות ושיעורו כ-5% (נכון לשנת 2017). עם זאת, פעילות כלכלית באחד ממקלטי המס כאמור לעיל פטורה ממס בשיעור של 100% לתקופה מוגבלת כתמריץ לעסקים (לרבות פטור ממכס). איחוד האמירויות חתומה על מספר אמנות למניעת כפל מס עם מדינות בעולם, אך טרם חתמה על אמנה כאמור עם ישראל.
 

הכנסות של תושב ישראל המופקות באיחוד האמירויות

בישראל כידוע שיטת מס פרסונלית לפיה מי שמוגדר כ-"תושב ישראל" חייב במס בישראל על הכנסותיו המופקות מחוץ לישראל, תוך שניתנת האפשרות במקרים מסוימים לקזז מיסים זרים ששולמו מסכום המס המחויב בארץ. הבשורה המרכזית הינה כי לא חל ככלל מס על הכנסה באיחוד האמירויות. כפועל יוצא ובניגוד לשיטה הנהוגה בישראל, לא חלה חובה על המעסיק, המקים חברה או עסק, לבצע ניכוי מס במקור. בהתאם להוראות פקודת מס הכנסה, מס ישראלי יחול על "תושבי ישראל" אשר הפיקו כל סוג של הכנסה באיחוד האמירויות (בין אם הכנסת עבודה, הכנסות מדיבידנד/ריבית וכן הכנסות ממכירת נכסים).
 
* המידע המוצג במאמר זה הינו כללי בלבד ואינו מכוון לטפל בסוגיה כלכלית כזו או אחרת ואינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי בתחום המיסים. 

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

4.8 ע"י 5 גולשים

עשוי לעניין אתכם

החדרת יצרנים ונותני שירותים לאמירויות בכלל ולדובאי בפרט

מאת: אלי דורון, עו"ד

למשרדנו הידע והיכולת לקדם מהלכים לעזור למבקשים לחדור לשווקים חדשים ולהגיע למדינות חדשות כמו לאמירויות ו/או לדובאי ו/או למדינות אחרות אשר עשויות לגלות עניין במוצריהם ו/או בשירותיהם.

רילוקיישן לדובאי

מאת: אלי דורון, עו"ד

בשנים האחרונות דובאי הפכה למרכז עסקים ותיירות, בין היתר בעקבות הכרזתה על עצמה כאזור סחר חופשי, ובו פטור ממיסים על הכנסות עבור רוב סוגי הפעילות המסחרית (למעט במגזר האנרגיה והבנקאות). הנה מספר טיפים כללים וחשובים לצורך רילוקיישן לאזור.

דובאי ואיחוד האמירויות מתעניינות במשקיעים מישראל

מאת: אלי דורון, עו"ד, ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח); עו"ד (רו"ח); צביה שיף, עו"ד

מה גורם לפרויקט הדגל של ממשלת דובאי, שמשקיעה בו מיליארדי דולרים, לפנות דווקא אל משרד ישראלי שיהווה צינור אל חברות ישראליות?

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.