8/7/2020
הסכם בין שותפים ברקע מגפת הקורונה
שותפויות רבות מתנהלות להן "על מי מנוחות" שנים על גבי שנים כאשר השותפים מגלים כבוד והבנה הדדיים, האחד כלפי משנהו ולפעמים אף אמון עיוור נוצר בין השניים. בחלק ניכר מהמקרים המדוברים, השותפויות כלל אינן רשומות כשותפויות ובחלק נוסף של המקרים אין בנמצא הסכם חתום בין השותפים הבא להגדיר את מערכת היחסים בין המעורבים.
כך יוצא ששניים או יותר מחליטים להקים מיזם בתחום כזה או אחר, בהישען על היכרות קודמת ו/או בזכות קירבה משפחתית וכו', ומשכך אלה לא מצאו לנכון לעלות על הכתב את ההסכמות בעניין. הלכה למעשה, חלק נכבד מהשותפויות האמורות פורחות ומשגשגות על פני שנים, אם כאלה בין אחים ואם בין מכרים, כאשר השותפים מתנהלים בשקיפות ובהגינות האחד כלפי משנהו תוך הגדרת התפקידים והמשימות השוטפות. בחלק מהמקרים לשותפות קיים חשבון בנק המחייב שתי חתימות השותפים ובחלק אחר של המקרים השותפות מחייבת חתימה אחת של השניים וכך מתנהלת השותפות על פני שנים, מבלי ששותף אחד יידרש לבחון את פועלו של האחר, כאשר כל שותף יודע מה תפקידו ושניהם מבינים כי הם "אוכלים מאותה צלחת" וכך באה לידי ביטוי ההתנהלות המשותפת - המעורבים מכבדים אחד את השני, לומדים להכיר את הרגישויות ובהתאם לקיים את השותפות ואת העסק לאורך זמן.
עם זאת, חשוב להבהיר כי היום יותר מכל זמן אחר, ישנה חשיבות גדולה לעריכת הסכם שותפות מסודר כזה הנחתם על ידי כל המעורבים ומגדיר את מערכת היחסים של הצדדים. עריכת הסכם מסודר מראש על ידי השותפים, יכולה לחסוך הרבה מאוד בעיות משפטיות, אם לשותפים עצמם ואם למי מבני משפחתם, ואם לשותפים אל מול בני המשפחה של השותפים שלהם. יודגש כי דווקא ההבנה ובעיקר התבונה של השותפים והאמון אותו הם נותנים אחד בשני, צריכים לדחוף אותם לעבר עריכת הסכם הצופה את הנולד, המגדיר את הנדרש והמתייחס למגוון רחב של מצבים אפשריים, אם כאלה הנגלים לעין ואם כאלה שאינם נגלים כעת. לעניות דעתנו, הסכם שותפות חייב להערך על ידי עו"ד מנוסה הבקיא בדיני חוזים ושותפויות כך שיוכל לגלם את כל הפרמטרים הנדרשים לטובת גיבושו של הסכם איכותי, כזה שבאמת ובתמים יענה על המטרה לשמה הוא נערך. כן, יש בנמצא חוק מנדטורי, פקודת שותפויות הקובעת את הכללים החלים על שותפות במקרה בו אין בנמצא הסכם כתוב, אולם בחלק גדול של המקרים הסתמכות על החוק היבש ו/או על חוק כללי ולא פרטני, להבדיל מהסכם ספציפי לעסק ולנפשות המעורבות בו, עשויי לייצר בעיות רבות אותן ניתן למנוע במסגרת הסכם שותפות, ויובהר כי דווקא הקשר הטוב בין הצדדים ודאגתם לעתיד משפחתם ועסקם צריך לעודד אותם לערוך הסכם שכזה. דווקא הרצון להמשיך ולהתנהל ללא מחלוקות ולמנוע כאלו מדור ההמשך ו/או מהיורשים ו/או מהאלמנה וכו', מחייב עריכת הסכם מסוג זה.
הסכם בין שותפים חשוב במיוחד וזאת בין השאר על מנת להתמודד עם מצבים דוגמת אלה:
1. פטירה או אובדן כושר של מי מהשותפים.
2. מעמדם של בני משפחה ממשיכים, אם בכלל ו/או האפשרות להכניס בנים ו/או בני משפחה אחרים במהלך הפעילות העסקית, אם בכלל.
3. התייחסות למצב בו מי מהשותפים מבקש להפסיק לעבוד ו/או שמצבו הרפואי מאלץ אותו להפסיק לעבוד.
4. עריכת ביטוחים שישולמו על ידי השותפות אשר יש בהם כדי לנטרל חשיפות מיותרות.
5. הגדרת האחריות בין המעורבים, חלוקת תפקידים והגדרה ו/או הגבלה של הערבות ההדדית.
6. מנגנון מוגדר למקרה של מחלוקת – בית משפט, גישור, בוררות וכו'.
7. התייחסות לאופן קבלת החלטות, הרוב הנדרש וכדומה.
8. אפשרות הכנסת שותף - הרוב הנדרש לשם קבלת החלטה שכזו, האפשרות הקיימת, היכולת של כל השותפים ליהנות ממצב בו נכנס שותף המבקש לשלם בגין חלקו.
9. הגדרת היקף השותפות, תחומי העיסוק שלה והאם יש בה כדי להגביל את מי מהשותפים מלעסוק בעסקים דומים או אחרים ו/או להתחרות בשותפות עצמה.
10. התייחסות למצבים בהם יש צורך להזרים כספים לשותפות - האם יבוצע או לא ומה יהיה מעמדו של המזרים הלוואות ו/או מה יקרה במקרה בו רק חלק מהשותפים מזרימים הלוואות.
11. התנהלות במקרה של משבר.
12. דרכים לסגירת העסק - היה ומי מהצדדים מבקש לסגור ו/או התייחסות למצב בו שותף המבקש לסגור יכול למכור את חלקו לשותף הנותר.
13. משמעותן של ערבויות לספקים וצדדים שלישיים וכו'.
14. אחריות אל מול רשויות המס.
15. התייחסות לחובת התנהלות שקופה וחוקית.
16. מתן מענה לאלמנה ו/או לבני המשפחה למקרה בו מי מהשותפים הולך לעולמו.
17. נטרול מצבים בהם עקב פטירה מוצא את עצמו השותף הנותר בחיים בפני מחלוקת ו/או בעיה עם מי מבני המשפחה האחרים.
18. קביעת קצבאות ומנגנוני תגמול, אם בעת ההתנהלות השוטפת ואם למקרה של בעיה או אסון חלילה וחס.
19. מנגנון הנהלת חשבונות החל על העסק, קביעת זהות אנשי אמון, קביעת זהות רו"ח או יועץ מס וכו'.
סוגיות אלו ורבות אחרות יכולות ואף חייבות לעלות במסגרת הסכם בין שותפים - הסכם שכזה צריך להיערך בצורה ברורה ופשוטה, כך שבשעת הצורך ניתן יהיה ליישמו ללא מחלוקות מיותרות...
כיצד אנחנו יכולים לסייע בעניין?
משרדנו מורכב מעורכי דין ורואי חשבון בעלי ניסיון עשיר בכל הנוגע לעריכת הסכמי שותפויות - אנו מודעים למגבלות שלעתים קיימות, לרגישות ולאופן בו יש לנסח הסכמים מסוג זה. אנו יודעים להיכנס לתמונה בעוד ההתנהלות שקטה ותקינה ואנו יודעים להיכנס לתמונה גם עקב ו/או בשעת משבר. למשרדנו ניסיון רב בתחום ומשכך בחלק גדול של המקרים, הצדדים מבקשים כי נייצג את כל השותפים יחדיו, תחת מצב בו כל שותף לוקח עו"ד משלו. אנו נדע לערוך הסכם אובייקטיבי אחד, כזה שישמור על עקרונות של הדדיות ושל הגינות. מטבע הדברים לטובת עריכת הסכם שותפים ראוי, אנו נדע להציע מגוון חלופות ומנגנונים, נדע לנטרל את החששות של מי מהשותפים ולנטרל פרמטרים מטרידים בקרב מי מהמעורבים. חשיבה משפטית, כלכלית וחשבונאית יצירתית וחכמה של משרדנו תביא לכם את המענה האופטימלי, במינימום עלות ומינימום זמן. לטובת האמור נדע גם לגשר בין הצדדים לטובת גיבושו של הסכם מוסכם ולהביא בסופו של יום לידי חתימה על הסכם שכל המעורבים יהיו מרוצים מתוצאותיו.
פנו אלינו כעת, ניפגש ונציג את החלופות והיה ותאפשרו לנו, נקבל את הפיקוד על מלאכת עריכת ההסכם. ניתן ליצור קשר ישירות עם עו"ד אלי דורון: 054-4251054