5/4/2020
הוגשה עתירה בבג"צ נגד מדינת ישראל, בדבר מנגנון הפיצוי שהציעה הממשלה למגזר העסקי שנפגע מווירוס הקורונה
מרבית המגזר העסקי במדינת ישראל, לרבות נשיאות המגזר העסקי, לשכת עורכי הדין, לשכת ארגוני העצמאים (להב), לשכת יועצי המס, עמותת מסעדנים חזקים יחד וגופים נוספים, הגישו היום עתירה דחופה בשם מיליוני עובדים לבג"צ נגד שר האוצר וממשלת ישראל:
התכנית העסקית שהציגה הממשלה כוללת פתרונות דלים שאינם מסייעים למגזר העסקי; יש ליצור באופן מיידי מנגנון פיצוי או קרן תשלומים לטובת עסקים בישראל שנפגעו מווירוס הקורונה
בשם מיליוני עובדים בישראל ובמטרה להציל את המשק מהמשך הקריסה, פנו היום ארגונים רבים, המייצגים את מרבית המגזר העסקי בישראל, בעתירה דחופה לבג"צ. העותרים, בהם נשיאות המגזר העסקי, לשכת עורכי הדין, לשכת ארגוני העצמאים בישראל (להב), לשכת יועצי המס, עמותת מסעדנים חזקים יחד, תנועת "אני שולמן", התאחדות משרדי הנסיעות ויועצי התיירות בישראל, התאחדות המלאכה והתעשייה בישראל וגופים, הגישו את העתירה באמצעות עורכי הדין אלי דורון, אסף גרשגורן, אפי אוחנה ו-עמית משה כהן ממשרד דורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות'. העותרים מבקשים מביהמ"ש להורות על מתן צו על תנאי למדינה להתייצב ולתת נימוק מדוע לא להפעיל בדחיפות את הסמכות הקבועה בחוק מס רכוש וקרן פיצויים ולהתקין תקנות שיאשרו מתווה פיצויים הולם לעסקים שנפגעו מהתפשטותו של נגיף הקורונה בישראל. אי-נקיטת צעד כזה, חוששים העותרים, תוביל לקריסת המשק הישראלי כולו.
העותרים טוענים כי במסגרת "התוכנית הכלכלית להתמודדות עם הקורונה" נמנעת המדינה מלעשות שימוש בסמכותה על פי חוק מס רכוש ותחת זאת מפעילים תוכנית חלופית המציעה למגזר העסקי פתרונות דלים שאינם מספקים תשובה אמיתית לעסקים רבים הנמצאים על סף קריסה כלכלית. העותרים מבקשים מבית המשפט להורות לממשלה להפסיק את מחדלם ולפעול להפעלת סמכותם על פי חוק מס רכוש וליתן סיוע ממשי לאלפי עסקים אשר נפגעו, נפגעים וייפגעו. במסגרת זו דורשים העותרים מהמשיבים לעשות שימוש במלוא המשאבים המתאימים וההולמים לכינון מנגנוני פיצוי לטובת העסקים, בהתחשב בעובדה שכבר עתה קיימת תשתית חקיקתית וביצועית מתאימה לכך במסגרת חוק מס רכוש וקרן פיצויים. העותרים מציינים כי חוק מס רכוש וקרן פיצויים מעניק סמכות להתקין תקנות לתשלום פיצויים בגין נזק מלחמה או מחמת אי אפשרות לנצל נכסים המצויים בתחום היישוב. העותרים מוסיפים כי קרן הפיצויים יודעת להעניק סיוע מיידי לניזוקים הרבים, בין השאר, בדרך של תשלום מקדמות (לרוב בגובה 50% מסכום הפיצוי הנתבע) ששולמו מיד בסמוך להגשת תביעת הפיצויים, והכל מתוך מטרה לאפשר את המשך התקיימותם של ניזוקים רבים שמצבם הורע בעקבות המצב המיוחד. לטענת העותרים יש לראות בנזקי מגיפת הקורונה כנזק מלחמה או כנזק עקיף כמשמעם בחוק מס רכוש קרן פיצויים, ומוסיפים כי קרן הפיצויים היא הגוף הראוי לטיפול בפיצוי העסקים ובתי העסק הניזוקים בימים אלו, בשים לב לניסיון הבלתי מבוטל שצברה קרן הפיצויים במהלך עשרות השנים האחרונות וליכולתה המהירה והיעילה להוציא אל הפועל את תשלום המקדמות המשולמות בתביעות הפיצויים, שהנו קריטי בנסיבות הקיצוניות נשוא ענייננו.
יו"ר נשיאות המגזר העסקי, דובי אמיתי: "כשזה נוגע לבריאות, הממשלה פועלת כמו במלחמה: מפעילים את המוסד ומקימים בתי חולים שדה. כשזה מגיע לעסקים - נגמרה המלחמה. העסקים לקראת פשיטת רגל ומאות אלפי המשפחות שמאחוריהם קורסות כלכלית. המדינה יכולה להציל אותם כפי שנהוג במלחמה; חייבים להפעיל את מנגנון הפיצוי הקיים שהמדינה מכירה ויודעת לנהל. אם בממשלה לא מבינים זאת, נגרום לה להבין זאת דרך בג"ץ. העתירה הזו לא תסתיים בשום דרך אחרת מלבד תכנית הצלה לעסקים בישראל. מי שקורס היום, לא יתאושש״.
לדברי עו"ד אלי דורון, ממשרד דורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס ועמית גרוס ושות', "מדינת ישראל חייבת לדאוג להמשך התקיימותם הרציפה של אלפי עסקים ולמנוע את קריסתם, דבר שעלול להוביל לקריסת המשק כולו. נדמה כי המדינה לא עשתה עד כה שום צעד אפקטיבי במטרה לסייע לעסקים המדממים. ישנם פתרונות אפשריים שנמצאים בהישג יד, כמו למשל שימוש בקרן הפיצויים הקיימת מכוח חוק מס רכוש, בה נאגרו מיליארדי שקלים והיא מיועדת בדיוק למצבי חירום כמו מה שקורה לצערנו היום. מצב הדברים הנוכחי אינו סובל דיחוי נוסף, אחרת כבר לא יישארו עסקים להציל".
עו״ד רועי כהן, נשיא להב (לשכת ארגוני העצמאים והעסקים בישראל): "ממשלת ישראל לא מותירה לנו ברירה לאור אוזלת ידה בטיפול ההשלכות ההרסניות ובלתי הפיכות על ציבור העצמאים, בעלי העסקים והמעסיקים בישראל ולפנות לסעד משפטי מבג״צ להפעיל את חוק מס רכוש וקרן הפיצויים עבור הנפגעים ממשבר נגיף הקורונה. בשבוע שעבר אושרה "תכנית סיוע" לציבור העצמאים, אשר הובאה לשולחן הממשלה באיחור רב ומבלי שטוכסה בהתייעצות עם ראשי המגזר העסקי, והיא משקפת אפליה בוטה ואסורה בין אזרחים במדינת ישראל, ומתעלמת מזכויות יסוד השמורות להם במדינה דמוקרטית ובראשן הזכות לקיום אנושי בכבוד. עתירה זו באה להצביע על התנהלות אטומה ומקוממת הנגועה מראשיתה ועד אחריתה בחוסר שוויון ואי צדק כלפי מגזר המונה כאמור למעלה מחצי מיליון עצמאים ובעלי עסקים במדינת ישראל".
יוע״מ ירון גינדי, נשיא לשכת יועצי המס: ״כמי שמייצגים מאות אלפי עצמאים ועסקים קטנים ובינוניים וכבעל מקצוע, טענתי מהיום הראשון של משבר הקורונה שמודל הפיצוי למגזר העסקי בהתאם לחוק מס רכוש וקרן הפיצויים הוא הסיכוי היחיד להציל את כלכלת ישראל, מאחר ורק באמצעותו ניתן לוודא שהעסקים נשארים עם יכולת ביצוע וייצור בתום המשבר הבריאותי, וזאת כדי שהם יוכלו לקלוט בחזרה את מאות אלפי המובטלים ולהחזיר את המשק לפעילות מלאה - שזאת מטרת העל של כולנו. למימד הזמן יש חשיבות גדולה; אי אפשר לחכות עם הפיצוי לסוף המשבר, ובכך לגרום לעסקים לקרוס ושכבר לא יהיה את מי לפצות, ולאור העובדה שכל עסק שאיבדנו בדרך - זאת אבידה כלכלית וחברתית למדינת ישראל ופחות כח להחזיר את המשק לפעילות מלאה".
לעיונכם, נוסח העתירה כפי שהוגשה לבית המשפט העליון ביושבו כבג״ץ: