מאת:

מענה משפטי לשם הקפאה או ביטול חוזה בעקבות משבר הקורונה

המשק כולו בטלטלה קשה בעקבות משבר נגיף הקורונה - מנהלי חברות ועסקים מוצאים עצמם תחת חוזה או הסכם שנחתמו בימים רגילים והיום הפכו לבלתי אפשריים לקיום או ככאלו המכבידים על התנהלותם. תחת ייעוץ משפטי מקצועי, ניתן להביא להקפאת או ביטול חוזה או הסכם כדוגמת חוזים לאספקת שירותים; חוזי שכירות לנכסים מסחריים כגון חנות, משרד או רכבים; חוזים לאספקת חומרי גלם ועוד. מאחר התמהמהות עלולה להחשב כחוסר תום לב, מומלץ לפעול מיידית במישור המשפטי והעסקי.

 

ההכנסות הולכות ויורדות וההוצאות השוטפות הופכות למכבידות או בלתי אפשריות - אל יאוש, ייתכן כי בנסיבות העניין ניתן לפעול משפטית להקפאת חוזה או השתחררות מן החוזה. על פי דיני חוק החוזים בישראל קיים סעיף המאפשר לבעל עסק או חברה להשתחרר מהחובה לקיים חיוב חוזי בנסיבות שאינן תלויות בו כאשר במועד כריתת החוזה לא ידע ולא יכול היה לדעת  על הנסיבות המסכלות את קיומו של החוזה. מלבד זאת ישנן פתרונות משפטיים ועסקיים שונים לפתור מצב של חוזה שאינו ניתן למימושאו חוזה שעל העסק  נאלץ להפר אותו בשל משבר הקורונה. בעל חברה או בעל עסק חייב להיות ערני להוצאותיו השוטפות אל מול ההכנסות ולפעול מיידית בטרם ייכנס לקשיים תזרימים שאינם ניתנים לתיקון. לשם כך מומלץ ליצור קשר עם צוות משרדנו הכולל עורכי דין, כלכלנים ורואי חשבון המתמחים בהסכמים ובליטיגציה, בניהול חברות במשבר ובדיני עבודה, כדי להעניק לבעל עסק או מנהל את הכלים הנכונים לצאת בשלום מן המשבר.

 
כדי להבין את מצב הדברים מבחינה משפטית, נעיין בהתייחסות החוק לדיני ה-"סיכול" המהווים חלק מדיני החוזים בישראל וקבועים בסעיף 18 לחוק החוזים (תרופות בשל הפרת חוזה), תשל"א-1970 וכך קובע הסעיף: "הייתה הפרת החוזה תוצאה מנסיבות שהמפר, בעת כריתת החוזה, לא ידע ולא היה עליו לדעת עליהן או שלא ראה ולא היה עליו לראותן מראש ולא יכול היה למנען וקיום החוזה באותן נסיבות הוא בלתי-אפשרי או שונה באופן יסודי ממה שהוסכם עליו בין הצדדים לא תהיה ההפרה עילה לאכיפת החוזה שהופר או לפיצויים." חשוב לדעת כי במרוצות השנים צומצמה תחולת עילת הסיכול שבחוק בפסיקה השונה. בית המשפט קבע בשורת פסקי דין כי בנסיבות שונות, גם אירועים קיצוניים שונים שלא היו בשליטת הצדדים לחוזה, היה נדרש לצפותם מראש כמו למשל מלחמה, נקבע ע"י הפסיקה  בגדר אירוע "צפוי" שהיה על הצד המפר לצפותם. דוגמא לכך בפרשת ע"א 715/78 כץ נ' נצחוני מזרחי בע"מ קבע בית המשפט כי "בענייני מלחמה ושלום הבלתי צפוי הוא לעולם בגדר הצפוי עבור אדם מישראל"כמה שנים אחר כך שונתה מעט דרישת הפסיקה ונקבע בפרשת עזרא רגב נמשרד הביטחון (עא 6328/97 )כי בדיני הסיכול לא חלה 'חזקה' לעניין יכולת הצפיות וממילא "יש לבחון בכל מקרה ומקרה את השפעתו של אירוע חריג, כגון פרוץ מלחמה, על מהותם של היחסים החוזיים. כלומר, את מבחן הצפיות יש להחיל לא על עצם פרוץ המלחמה, אלא על ההשלכות המעשיות של האירוע על מהות היחסים החוזיים".
 
רוח הפסיקה בבתי המשפט בימינו היא כי עילת הסיכול חלה במקרים נדירים בלבד, ובמצבים שלא ניתן היה לצפות את ההשלכות של האירוע החיצוני וכי השלכות אלו, ורק אלו שהפכו את קיום החוזה לבלתי אפשרי או לשונה באופן יסודי ממה שהוסכם עליו בין הצדדים לחוזה. ניתן למצוא את הקביעה הזו בפסק הדין בתיק – ע"א 6450/93 מעוז ענבר נסלים דנגור שם בוטל חוזה שכירות בעקבות צו מניעה שהוצא כנגד השוכרים. צו המניעה קבע כי לנוכח תביעת דיירי הבניין, מנועים השוכרים להשתמש במושכר לצורך הפעלת 'בית קפה' ציבורי. כיוון שתוכן החוזה כלל את מטרת השכירות, הכיר בית המשפט בנסיבה החיצונית של צו המניעה – כסיכול החוזה. לאור הלכה זו יש לבחון משפטית את מעמדם של הסכמים או חוזים שדינם בטלות עקב  החלטות והנחיות שניתנו לאחרונה על ידי ממשלת ישראל בעקבות התפשטות נגיף הקורונה, הן בשל איסור כניסה לישראל ללא שהייה בת שבועיים בבידוד; איסור על פתיחתם וניהולם של עסקים שונים; סגירת עסקי הפנאי והבידור, הגבלת כמות העובדים בעסק ועוד. כל אלו, מטבע הדברים, מונעים את יכולת הוצאתם לפועל של הסכמות חוזיות הכרוכות ותלויות בהתנהלותו התקינה של המשק.
 
כיוון משפטי נוסף הנו הפרת חובת תום הלב. בפרשת תא (י-ם) 3531/01 בן אבו חברה לבנין ולפיתוח בע"מ נ' מדינת ישראל - משרד הבינוי והשיכון קבע בית המשפט כי דרישה דווקנית לביצועו של הסכם (סוג של התעקשות למימוש חוזה גם עם שינוי המציאות), על אף השינוי המהותי שחל בו בשל נסיבות חיצוניות, יכול שתתפרש כהפרת חובת תום הלב בקיום חוזהבסעיף 39 לחוק החוזים (חלק כללי), תשל"ג-1973. בית המשפט קבע במקרה הנדון, כי דרישת קיום החוזה בתמורה זהה למחיר המקורי הקבוע בו, על אף שעלות הביצוע גדלה עקב אירוע חיצוני חריג, עשרות מונים היא הפרה של חובת תום הלב. יש להעמיק בפסק דין והשלכותיו. מאידך, יש לקחת בחשבון  כי בעל עסק או בעל חברה עלול לספוג נזקים חמורים אם כמות לקוחות גדולה תשתחרר מהסכמים מולו, מחמת "סיכול" החוזה. מצב דברים זה רק מגביר את חיוניות תמיכת  המדינה בכלל העסקים במשק על מנת לסייע לאלו לזכות ו/או לפצות את הלקוחות ולתמוך ככל הניתן ביכולתם של העוסקים, הלקוחות והחברות להרים את הראש מעל ה'צונאמי' ששטף את המשק. ועל כן משרדנו מקדם, בימים אלה ממש, תוכנית חירום כלכלית ובג"ץ מיוחד כנגד המדינה - להגנה ולתמיכה בבעלי עסקים וחברות.
 
לשם הצטרפות למהלך או לקבלת יעוץ משפטי כיצד נכון לפעול בימים אלו משפטית ועסקית, אנו עומדים לרשותכם לבחון עמכם את המקרים השונים, ולסייע לכם בגיבוש עמדה משפטית מתאימה ובמידת הצורך בהתמודדות עליה. מספר חירום יעודי 03-6109100 ולשיחת ייעוץ דחופה חייגו לעו"ד אלי דורון 054-4251054

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

4.8 ע"י 5 גולשים

עשוי לעניין אתכם

חובת זהירות המדינה בשהיית אזרחים במוסדות ציבוריים

מאת: אלי דורון, עו"ד

כאשר שהיתם במוסד ממשלתי ונגרם לכם נזק כתוצאה מהחלקה/נפילה/פגיעה וכד' שאלתם את עצמכם את מי אני תובע ומה עליי להוכיח? דוגמא לתשובה לכך תינתן במאמר שלפנינו בה בית המשפט עסק בסוגיה דומה וקבע כי יש להיפרע מהמוסד הממשלתי/המדינה בו שהה הניזוק בקרות הנזק.

דין בכיר בחברה ציבורית בעל תנאי העסקה מנוגדים לדין ומדיניות התגמול

מאת: אלי דורון, עו"ד

בפסק דין שניתן לאחרונה על ידי בית הדין הארצי לעבודה נדרש בית הדין לענות על מספר שאלות מהותיות לצורך הכרעתו בסוגיה: מה דינו של נושא משרה בחברה אשר קיבל שכר החורג מגובה השכר המאושר על פי מדיניות שאותה קבע דירקטוריון החברה על פי הוראות חוק החברות? האם יש לחייב את העובד בהשבה מלאה או חלקית של השכר והבונוס שקיבל מעבר להוראות מדיניות התגמול?

חשיבות חובת הגילוי מטעם היזם בקניית דירה בפרויקט

מאת: אלי דורון, עו"ד

לאחרונה, נידונו בשלוש ערכאות משפטיות סוגיות משפטיות מעניינות לגבי חובת הגילוי, משמעותה והיקפה, של יזמות / קבלניות בהסכם מכר כלפי רוכשי דירות מגורים, באשר לקיומן או לבנייתן או הפעלתן בעתיד של קומות מסחר בבנייני מגורים.

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.