15/3/2020
כיצד לפעול מה לעשות כשהעסק הולך ומתדרדר לאור בהלת הקורונה?
ש. ברקוביץ' מבני ברק שואל: אנחנו בעלי עסק מוכר וידוע בקהילתנו. יש לנו כמה סניפים וב"ה הכל פעל כשורה בברכה. מאז התגברות החשש מנגיף הקורונה בארץ, החנויות כמעט ריקות במהלך הימים וההכנסות הולכות ופוחתות באופן דרמטי. אנחנו כבר סופגים הפסדים. האם עדיף לסגור את העסק? ולפחות לחסוך את משכורות העובדים? האם עלי לשלם להם שכר ושאר תשלומים?
תשובה:
צר לנו על הדברים שרשמת. לצערנו אתה מתאר מצב מוכר ושכיח - בעקבות הקורונה בעלי עסקים רבים מתקשים לשלם מס והוצאות שוטפות. כפי שניתן להיווכח, המציאות מלמדת אותנו כי גזרות "נופלות" על עסקים ועל פרטיים באופן לא מתוכנן ולא צפוי, מה שלא אחת עלול להביא לידי שינוי מהותי בפעילות העסקית ויציבותו, אם ברמה העסקית ואם ברמה הפרטית. עקב התפשטות נגיף הקורונה נגרמים כמה וכמה שינויים בהתנהלות העסקית של גופים ועסקים רבים בישראל, אשר יש בהם כדי להשפיע על כלל המעורבים וכלל העסקים בישראל. בעוד שההכנסות יורדות עקב נגיף הקורונה, ההוצאות של העסקים נשארות ללא שינוי – שכירות, עובדים וכל הוצאה קבועה אחרת – הוצאות אלה עדין מתקיימות. המשמעות היא שמחד ההכנסות יורדות, מאידך ההוצאות הקבועות ממשיכות והרווחיות יורדת. בחלק מהמקרים נגיף הקורונה, גורם לעסקים רבים לעבור מרווח להפסד, מה שמחייב תוכנית פעולה מיידית ודחופה, עם ראייה קדימה והיערכות אל הלא נודע. בחלק מן העסקים, כמו עסקי התיירות הפגיעה הנה מידית ובחלקם ישנה האטה הדרגתית, על כל עסק ההשפעה היא אחרת. כמובן שעל עסקים ממונפים הנדרשים לשלם החזרי הלוואות או בעסקים בהם הרווחיות נמוכה – החשיפה גדולה עוד יותר. כתוצאה מהקשיים התזרימים, ישנם עסקים הנוקטים בפעולות מסוכנות ואף פליליות, הכל מתוך "מטרה" לשמור, שלא כדין ובניגוד לחוק, על העסק והמשך תפעולו. למשל עסקים המשלמים לעובדים את מרכיב הנטו בלבד מבלי לשלם את המס בגין שכר העבודה, יש הנמנעים מלהוציא חשבוניות, יש הדוחים תשלומים לספקים, יש הדוחים הכנסות או דיווח על הכנסות ויש הנוקטים במהלכים ופעולות אחרות אשר יש בהן כדי לסבך אותם בפלילים ו/או כדי לחשוף אותם לתביעות אזרחיות, אם אל מול עסקים עצמאיים ואם אל מול גורמים ממשלתיים - מכל תסבוכות אלה יש להימנע.
"כניסה לקשיים איננה גזירת גורל", כאחד המומחים המרכזיים בתחום חדלות הפירעון, אני יכול לומר מנסיון שגם כאשר קיימים גורמים אובייקטיבים במשק המקשים על פעילותה של חברה או עסק כמו בהלת הקורונה בעולם, יש דרכי התנהלות מעשיים שחברה או עסק צריכים לעשות אשר מסוגלים לבלום את ההתדרדרות. בזמני משבר, כל החלטה הופכת להיות משמעותית פי כמה ולעיתים קריטית, ומנהל אחראי יכול להציל את המצב. אסור לעשות פעולות חפוזות תחת לחץ, יש בהחלט מה לעשות באופן אחראי ומושכל, ולכן יש להתייעץ עם גורמים מקצועיים בתחום ולבחון כיצד באופן חוקי ניתן לצמצם עלויות שוטפות מחד וכיצד תחת תנאי הזמן יכול העסק לחזק את פעילותו. יצויין במאמר מוסגר, שלא נדע מצרות, לאור עדכוני חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי שנכנס לתוקפו השנה, מנהל חברה שמוכיח כי התייעץ ופעל באופן מניעתי אקטיבי למניעת קריסה יזכה להגנה מפני אחריות אישית במידה והחברה נכנסת להליכי חדלת פירעון. כך או כך אנו מציעים לבעלי עסקים שלא לחכות להחמרה (!!!) אלא לפנות לגורם מקצועי הבקיא הן בתחום החוקי והן בתחום העסקי ולפעול באופן מפוכח ומותאם למצב, במינימום נזק, תוך הימנעות מביצוע עבירות פליליות או חשיפה לסיכון עסקי או חוקי אחר.
* אין באמור לעיל כדי להוות ייעוץ משפטי, חוות דעת או תחליף לייעוץ משפטי אצל עו"ד, בכל מקרה ספציפי מומלץ לפנות לקבלת ייעוץ משפטי מעורך דין.
להתייעצות ניתן לפנות באופן מיידי למייל: [email protected] או ליצור קשר טלפונים עם משרדנו.