פטור ממיסים ביבוא אישי - להשאיר או לבטל"
מאת: אלי דורון, עו"ד
ברכישה של טובין או קבלת שירות בישראל יתווסף למחיר התמורה גם מס ערך מוסף, אולם, חוק מע"מ קובע כי גם על יבוא של טובין לישראל יחול מס ערך מוסף.
בהמשך למאמרנו בנושא "כללי ציות למניעת מתן שוחד לעובד ציבור במדינות זרות", בעקבות הפרסומים בכלי התקשרות אודות חקירתה של אשת העסקים, הגברת שרי אריסון, בחשד לביצוע עבירות של מתן שוחד על ידי חברת שיכון ובינוי לנציגי ממשל זרים, נבקש להבהיר את החשיבות שבהטמעת כללי הציות ומינויו של "קצין ציות".
כאמור, ביום 12/8/2018 פורסמה בערוצי התקשורת פרשה במסגרתה נחקרו במשרדי להב 433, הגברת שרי אריסון, אפרת פלד ובכירים נוספים בחברת "שיכון ובינוי" בחשד לביצוע עבירות הנוגעות לשחיתות ציבורית. כפי שנמסר על ידי דובר המשטרה והרשות לניירות ערך, במשטרה חושדים כי חברת "שיכון ובינוי" שילמה מיליוני דולרים לנציגי ממשל זרים, בקניה ובמדינות נוספות בעולם, בתמורה לקידום אינטרסים עסקיים של החברה.
* יוער כי אין אנו מביעים עמדה כלשהיא וכי אין אנו מכירים את פרטי החקירה וכי כל האמור לעיל נלקח מהפרסומים שפורסמו בתקשורת.
בעבר, חברות ישראליות נהגו לשלם שוחד לעובדי ציבור במדינות זרות, במטרה לקדם את פעילותן העסקית באותה המדינה. את תשלום השוחד היו דורשות אותן חברות כ-"הוצאה מוכרת" ברשויות המס.
בשנת 2008, כחלק מהצטרפותה של מדינת ישראל לאמנות של האו"ם וה-OECD למלחמה בשחיתות בזירה הבין-לאומית, הוסיף המחוקק את סעיף 291א לחוק העונשין, תשל"ז-1977 (להלן: "החוק") האוסר מתן שוחד לעובדי ציבור זרים בפעילות עסקית בין-לאומית. סעיף החוק שהוסף הינו חריג וייחודי למשפט הישראלי, שכן הוא מתחשב באופייה של העבירה שייתכן כי לפחות מקצתה תתבצע בשטחה של המדינה הזרה.
עבירת מתן השוחד לעובדי ציבור זרים כוללת בתוכה אפשרות של הטלת עונשים חמורים על התאגיד ועל בעלי התפקיד בו ובכלל זה עיצומים כספיים משמעותיים (קנס פי 4 משווי טובת ההנאה שניתנה או שהתכוונה להינתן או עד סכום של 2,260,000 ₪ לתאגיד ולפי הגבוה מבין השניים), וכן עונשי מאסר של 7 שנים. בעקבות התיקון הנ"ל לחוק, החלו רשויות האכיפה בארץ לשתף פעולה באופן אקטיבי עם מדינות אחרות שהצטרפו גם הן לאמנה, במטרה להילחם בשחיתות הבין-לאומית, לחקור את כל המעורבים והחשודים בהתנהלות הבלתי חוקית ואף להגיש כתבי אישום כנגד אותם חשודים/נאשמים. בהקשר זה נציין כי לדעתנו, אין מקום להחיל את החוק באופן רטרואקטיבי על אירועים ערב חקיקת החוק - הן בשל הקושי הראייתי הטמון בעבר והנורמה שהיה נהוגה בשעתו והן בשל העיקרון הבסיסי לפיו נורמות חדשות שקובע המחוקק צופות פני עתיד.
התנהלות תקינה ועמידה בכל כללי הציות יש בה כדי להעלות את מודעות החברות הבין-לאומיות לחשיבות שבמניעת תשלום השוחד בכלל, ובתשלום השוחד לעובדי ציבור זרים בפרט ובכך, תוביל לפעילותן התקינה והחוקית של הגופים העסקיים. על מנת להימנע מביצוע פעולות שעשויות להיחשב ככאלו העומדות בניגוד להוראות החוק, חשוב לפנות לגורמים המקצועיים המתמחים בהקמת המערך להטמעת כללי הציות, קצין ציות, וכן קבלת ליווי וייעוץ לחברות ישראליות או בין-לאומיות המבטיח עמידה בכללי הציות.
אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054