1/1/1900
לפי הערכות של כלכלנים בכירים, המשבר החריף בשוק הרומני לא ייגמר לפני שנת 2010 ולא ניתן יהיה לממש קרקעות המוחזקות על ידי משקיעים ישראלים לפני סוף אותה שנה.
רוב אנשי העסקים הישראלים שהשקיעו בשנים האחרונות ברומניה, עסקו בעיקר באיתור וברכישת קרקעות לשם הקמת פרויקטים נדל"ניים, אם בתחום הנדל"ן המניב ואם בתחום הבניה למגורים. יצוין כי בעסקאות מקרקעין, הדין הרומני מטיל מס מופחת בשיעור של 3% על תושבי רומניה (יחיד או תאגיד) ועל יחידים בעלי דרכון רומני, לעומת שיעור מס גבוה משמעותית שמוטל על משקיעים זרים. במצב דברים זה, ישראלים רבים בקשו בעבר לרכוש קרקעות ולרשום אותם על תושבים רומנים/בעלי דרכון רומני ובכך ליהנות משיעור המס המופחת. יודגש כי מחד גיסא, רישום פיקטיבי שכזה יחסוך עבור המשקיעים סכומי כסף ניכרים, אך, מאידך גיסא, עסקינן בפעולה לא בטוחה ונטולת וודאות משפטית, שכן הדין הרומני אינו מציע מנגנון נאמנות מוסדר ועל כן אותם הסדרים שלהלכה ולמעשה יצרו רישומים פיקטיביים, אינם בתוקף ואינם אכיפים. יודגש כי בישראל ניתן היה לפתור את הבעיה דלעיל על ידי הענקת ייפוי כוח בלתי חוזר אך הדין הרומני אינו מכיר במנגנון מסוג דא. הסיכון שברישום שכזה מקבל משנה תוקף בעת משבר כלכלי, המאיין את היכולת לממש את הקרקעות וכפועל יוצא מותיר אותן שהן נשענות על אותם רישומים פיקטיביים מסוכנים, לתקופה ארוכה מן הצפוי. מצב זה, יוצר סכנה ממשית עבור המשקיעים הישראלים שעלולים לאבד את השקעתם.
משרידנו, המודע לעוצמת הבעיה דלעיל, מציע לאותם משקיעים ישראלים פיתרון אופרטיבי כדלקמן:
לשיטתנו, המשבר הכלכלי החריף, עם כל ההשלכות השליליות הכרוכות בו, טומן בחובו הזדמנויות בלתי מבוטלות לשינויים מבניים- ראורגניזציה שיהיו זולים יותר בעת משבר, בין היתר, על ידי הקמת חברות רומניות והעברה ישירה של הקרקעות משמו של התושב/בעל הדרכון הרומני לשמה של החברה הרומנית החדשה. בכך נבטיח כי הקרקעות לא יאבדו וכי ביום היציאה מן המשבר יתאפשר מימוש מקסימאלי. לחילופין ובכפוף לשווי המקרקעין נשוא הרישום, ניתן יהיה לבצע העברה בעקיפין של הקרקעות דרך חברת אם בינלאומית.
משרדנו פועל ברומניה זה למעלה משנתיים וצבר ידע וניסיון לא מבוטלים במשק הרומני בכלל ובדין הרומני בפרט, בין היתר, דרך ייצוג לקוחות עסקיים ומסחריים הפועלים בתחום הנדל"ן במדינה. אנו נשמח ללוות את ההליך דנן מראשיתו ועד סופו תוך עמידה הן בדרישות החוק הישראלי והן בדרישות החוק הרומני. יודגש כי מדובר בהליך מורכב נוכח הרישום הפיקטיבי שבוצע, רישום אשר יצר מצג שווא בכל הנוגע לסוגיית הבעלות וכפועל יוצא, מחייב ליווי צמוד וייעוץ משפטי נכון.