מאת:

סעיף 9(5) לתקנות סדר הדין האזרחי קובע כי כתב תביעה יכיל "את העובדות העיקריות המהוות את עילת התובענה, ואימתי נולדה". סעיף 71(א) לתקנות סדר הדין האזרחי חוזר על האמור וקובע כי "כתב טענות יכיל את הרצאת העובדות המהותיות בלבד, שבעל הדין מסתמך עליהן בתביעתו או בהגנתו, לפי הענין, אך לא את הראיות הבאות להוכיח אותן".

הרציונאל אשר עומד בבסיס התקנות הינו כי נתבע אינו יכול להתכונן כראוי ולהגן על עצמו ללא ידיעה על הנטען כנגדו שכן אין לצפות ממנו כי יחזה מראש או יכחיש מראש את העובדות, העתידות להתגלות במהלך הדיון.
כך למשל ב- רעא 4712/08 מחמד עקילי נ' בנק לאומי לישראל בע"מ-סניף כפר קאסם סירב בית המשפט העליון לקבל את טענתו של המבקש כי במצב דברים בו לא התקיימה כלפיו חובת הגילוי ניתן להעלות טענה חדשה.
בפרשה בית משפט השלום קיבל את טענת המבקש וקבע כי "הרחבת החזית היתה בלתי נמנעת עקב התנהלות הבנק, כיוון שמדובר בעובדות שהיו בידיעת הבנק, ושלא היתה לו כל סיבה להניח שהן מצויות בידיעת המבקש". בית המשפט המחוזי הפך את ההחלטה מהסיבה שבכתב התביעה לא היה כל אזכור להפרת חובת הגילוי וכי המבקש מעולם לא ביקש לתקן את כתב התביעה.

בית המשפט סירב לקבל טענה שלא נטענה בכתב התביעה למרות טענתו של המבקש כי במועד הגשת התביעה המידע לא היה בידיו ולמרות קביעתו של בית משפט השלום כי המידע לא יכול היה להיות בידיו ללא גילוי נאות של הבנק.
יחד עם זאת בית המשפט קבע חריג לכלל והוא במצב עניינים בו גילה הנתבע בפירוש או מכללא את הסכמתו לכך . ב- בע"א 311/83 פינקלשטיין נ' פלבסקי, פ"ד לט(1) 496, 503 נקבע כי "בית המשפט צריך להכריע בשאלה שהיא באמת במחלוקת בין בעלי הדין, אך לפעמים הוא מנוע מעשות כן, מאחר שהנושא האמור אינו מוצג לפניו בכתבי הטענות ואינו מועלה גם תוך כדי הדיון, אולם אם בעלי הדין פורשים לפני בית המשפט, למעשה, את המחלוקת האמיתית שהתעוררה לפניהם, כפי שאכן אירע כאן, אין לראות את כתבי הטענות המקוריים כמעין סד, הכובל את בית המשפט והמונע פנייתו של בית המשפט אל החומר והטיעונים אשר הובאו בפניו במסגרת ההליכים ".
דוגמא נוספת למצב עניינים בו עשוי בית המשפט לקבל טענה חדשה הינה כאשר במהלך הדיון הוגשו ראיות החורגות מן הבסיס העובדתי אשר פורט בכתבי הטענות והצד שמנגד לא הביע כל התנגדות לכך ולעיתים אף טרח בלהביא הוכחות מזימות.

הסוגייה מסתבכת במצבים בהם חשב הטוען באמת ובתמים כי פירט את טענותיו אך מחוסר ידע הקשור בז'רגון מקצועי מסויים לא היה באמת עשה כן, או לחילופין- מצבים בהם התובע חשב כי פירט וציין את הנדרש אך הצד השני לא הבינו כראוי עקב בעיות ניסוח.
סוגייה כזו עלתה אף היא ב- רעא 4712/08 מחמד עקילי נ' בנק לאומי לישראל בע"מ-סניף כפר קאסם. מוקד המחלוקת סבב סביב הפסקת עבודתה באופן יזום של המשיבה ע"י המערער בטרם השלימה עבודתה. המחלוקת בין בעלי הדין התמקדה בהתחשבנות הכספית ביניהם. בית המשפט המחוזי קבע בעקבות עדות מומחה כי הצדדים סיכמו בניהם על מחיר "פאושלי". המערערים טענו כי מחיר "פאושלי" היא בגדר שינוי חזית אשר התחולל לאחר מינוי המומחה וממצאיו, ובכך נגרם להם עיוות דין. בית המשפט העליון דחה את טענתם וקבע: "כל עוד באותה יריעת מחלוקת עצמה עסקינן, באותו סכום נתבע ובאותם יסודות של סיפור המעשה, ניתן לנתבע להתמודד עם פירוט פלוני או אלמוני, גם בעדויות עצמן או בתצהירי העדויות, תוך שבית המשפט עושה מלאכתו לשמור על הגינות כלפי כולי עלמא".

 

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לשיחת ייעוץ
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

1 ע"י 1 גולשים

עשוי לעניין אתכם

הפצת תמונות אינטימיות על-ידי בן זוג לשעבר

מאת: אלי דורון, עו"ד

הפצה של תמונות אינטימיות של אדם ברשת, במיוחד כאשר הדבר נעשה על-ידי בן/בת זוג לשעבר, היא תופעה חמורה הפוגעת קשות בכבוד האדם ובפרטיות הנפגע/ת. מעשה זה, המכונה לעיתים “פורנו נקמה”, אסור במפורש על פי חוק בישראל. החוק רואה בהפצת תוכן מיני ללא הסכמה עבירה פלילית ועוולה אזרחית, בשל הפגיעה העמוקה בצנעת הפרט ובזכותו של אדם לשלוט במידע האישי עליו. במילים אחרות, הפצת תמונות אינטימיות ללא אישור היא התנהגות פסולה ובלתי חוקית מכל הבחינות, והדין נוקט נגדה ביד קשה.

ייצוג משפטי לקטינים החשודים בעבירות פליליות בישראל

מאת: אלי דורון, עו"ד

כאשר קטין (ילד או נער מתחת לגיל 18) נחקר או נעצר בחשד לעבירה פלילית, זו עשויה להיות חוויה מפחידה ומבלבלת עבורו ועבור משפחתו. במצבים כאלה, ייצוג משפטי מקצועי על ידי עורך דין פלילי המנוסה בייצוג קטינים הוא קריטי. עורך הדין ילווה את הקטין בגישה רגישה ותומכת כבר משלב החקירה, יגן על זכויותיו, ויסייע להשיג את התוצאה הטובה ביותר שתמזער פגיעה בעתידו. במאמר זה נסביר על החשיבות והיתרונות בייצוג משפטי לקטינים, ונפרט מספר נושאים מרכזיים שהורים צריכים להכיר.

“אין להשיב לאשמה” - אסטרטגיה קריטית בניהול הליך פלילי

מאת: אלי דורון, עו"ד

טענת “אין להשיב לאשמה” היא כלי משפטי רב עוצמה שיכול להוביל לזיכוי מוקדם, אך היא דורשת הבנה מעמיקה וניסיון רב בניהול תיקים פליליים. ​ניהול נכון של הליך זה עשוי לחסוך לנאשם חודשים ואף שנים של דיונים, עלויות משפטיות ועוגמת נפש.

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.