30/3/2025
הפצת תמונות אינטימיות על-ידי בן זוג לשעבר - עבירה חמורה ואפשרויות פעולה משפטיות
הפצה של תמונות אינטימיות של אדם ברשת, במיוחד כאשר הדבר נעשה על-ידי בן/בת זוג לשעבר, היא תופעה חמורה הפוגעת קשות בכבוד האדם ובפרטיות הנפגע/ת. מעשה זה, המכונה לעיתים “פורנו נקמה”, אסור במפורש על פי חוק בישראל. החוק רואה בהפצת תוכן מיני ללא הסכמה עבירה פלילית ועוולה אזרחית, בשל הפגיעה העמוקה בצנעת הפרט ובזכותו של אדם לשלוט במידע האישי עליו. במילים אחרות, הפצת תמונות אינטימיות ללא אישור היא התנהגות פסולה ובלתי חוקית מכל הבחינות, והדין נוקט נגדה ביד קשה.
איסור חוקי ועבירה פלילית חמורה
בחוק הישראלי נקבע במפורש כי אסור לפרסם או להפיץ תמונות, סרטונים או הקלטות מיניות של אדם ללא הסכמתו. בשנת 2014 אף נכנס לתוקף תיקון חקיקה ידוע בכינוי “חוק הסרטונים”, אשר קובע כי פרסום תצלום, סרט או הקלטה המתמקדים במיניותו של אדם ללא הסכמתו ובנסיבות שעלולות להשפיל או לבזות אותו – מהווה עבירה פלילית חמורה . למעשה, פרסום תכנים אינטימיים ללא רשות נחשב הטרדה מינית לכל דבר ועניין, וכן פגיעה בפרטיות, ועלול לגרור עונש של עד 5 שנות מאסר . חשוב להדגיש כי האיסור חל על כל מי שמעורב בהפצה – לא רק על בן הזוג לשעבר שיזם את הפרסום, אלא גם על כל אדם שקיבל את התכנים והעביר אותם הלאה. החוק אינו מבחין בין פרסום ברשת חברתית, אתר אינטרנט או קבוצת ווטסאפ פרטית – בכל פלטפורמה הפצת תוכן מיני ללא הסכמה היא עבירה פלילית . בכך המחוקק מבקש לעצור את התפשטות התופעה ולהבהיר שמדובר בהתנהגות פסולה בתכלית, שדינה חמור.
עוולה אזרחית ופגיעה בזכות לפרטיות
מעבר להיותה עבירה פלילית, הפצת תמונות אינטימיות ללא רשות מהווה גם עוולה אזרחית חמורה. על פי חוק הגנת הפרטיות, פרסום מידע או תוכן אישי על אדם ללא אישורו – ובפרט תוכן בעל אופי מיני – מהווה פגיעה בלתי מוצדקת בפרטיותו. במקרה של הפצת תמונות אינטימיות, נפגעת זכותו הבסיסית של האדם לפרטיות ולצנעת חייו . מדובר בהפרה בוטה של אמון וצנעת הפרט, הגורמת לפגיעה בכבוד האדם ולנזק נפשי כבד בשל הבושה, ההשפלה והחרדה הנלווים לחשיפה הכפויה. החוק מעניק לנפגעות ולנפגעים את הזכות לתבוע פיצויים מן האחראים להפצה, כדי להשיב להם את תחושת הצדק ולפצותם על הנזק (הנפשי, החברתי והמקצועי) שנגרם. למעשה, בתי המשפט רשאים לפסוק סכומי פיצויים משמעותיים – ואף עד 120,000 ש”ח ללא הוכחת נזק במקרים המתאימים לפי חוק למניעת הטרדה מינית – בגין הפצת תכנים מיניים פוגעניים. בכך מדגיש החוק את חומרת הפגיעה בפרטיות ובכבוד, ומאפשר לנפגע/ת לקבל סעד כספי על הנזק שנגרם, לצד ההליך הפלילי נגד המפיץ.
מה אפשרויות פעולה משפטיות לנפגע/ת ?
מי שנפגעה או נפגע מהפצת תמונות אינטימיות מצוי/ה במצב רגיש וקשה, אולם החוק עומד לצדו/ה ומציע מספר דרכי פעולה מיידיות. חיוני לפעול במהירות ובנחישות כדי לצמצם את הנזק, לעצור את המשך ההפצה ולמצות את הזכויות המשפטיות. להלן צעדים אפשריים בהם ניתן לנקוט:
- הגשת תלונה במשטרה: הנפגע/ת רשאי/ת לפנות באופן מיידי למשטרה ולהגיש תלונה פלילית. הפצת תוכן מיני ללא הסכמה היא עבירה פלילית, והגשת תלונה תאפשר לרשויות החוק לפתוח בחקירה רשמית נגד האדם שהפיץ את התמונות. במידת הצורך, המשטרה תוכל לנקוט צעדי חקירה דחופים, כגון זימון החשוד לחקירה, חקירת עדים ואיסוף ראיות דיגיטליות. צעד זה חיוני להעמדת המפיץ לדין ולהבהרה כי החוק מטפל בתקיפות במקרים אלו.
- צו מניעה מיידי מבית המשפט: במקביל לתלונה במשטרה, ניתן לפנות בדחיפות לבית המשפט ולבקש צו מניעה זמני להפסקת ההפצה. זהו סעד משפטי מיידי שמטרתו לאסור על המפיץ וכל גורם אחר להמשיך להפיץ או לפרסם את התמונות. בית המשפט מוסמך לתת צו מניעה עוד בטרם דיון מלא (במעמד צד אחד), במקרים בהם קיים חשש שהפרסום יימשך ויגרום לנזק בלתי הפיך. צו מניעה כזה יחייב את המפיץ לחדול לאלתר מכל הפצה נוספת, והפרתו עלולה להוות בזיון בית המשפט עם סנקציות נוספות. בכך ניתן לבלום באופן מהיר את המשך הפצת התמונות ולצמצם את הנזק התדמיתי והאישי.
- תביעה לפיצויים בגין הנזקים: לנפגעת/לנפגע פתוחה הדרך להגיש תביעה אזרחית נגד המפיץ בדרישה לפיצוי כספי על כל הנזקים שנגרמו. במסגרת תביעה זו ניתן לדרוש פיצויים עבור נזק נפשי, פגיעה בשמו הטוב של הנפגע/ת (נזק תדמיתי), פגיעה בקריירה או במקום העבודה (נזק מקצועי), והוצאות שונות שנגרמו בעקבות האירוע. הדין מכיר בחומרת הנזק ומאפשר לבית המשפט לפסוק פיצויים אפילו ללא הוכחת נזק מדויקת, עד סכום מסוים הקבוע בחוק . בנוסף, אם הנזק הנפשי או אחר מוכח באמצעות חוות דעת מומחים, ייתכן פיצוי גבוה עוד יותר. תביעה אזרחית אינה שוללת הליך פלילי במקביל, והיא נועדה להשיג צדק ופיצוי אישי לנפגע/ת על הסבל שעבר/ה.
- תפיסת החומרים והסרתם מהרשת: חלק חשוב בהתמודדות הוא מניעת המשך תפוצת התמונות ברשת. ניתן לדרוש מהרשויות (באמצעות צו בית משפט או במסגרת החקירה המשטרתית) לתפוס את החומרים המקוריים – למשל, להחרים את המכשירים או המחשבים של המפיץ שבהם שמורים הקבצים האינטימיים – ובכך למנוע ממנו להפיץ אותם שוב. במקביל, הנפגע/ת או בא כוחו/ה יכולים לפנות למנהלי אתרי אינטרנט ולרשתות חברתיות שבהם פורסמו התמונות ולדרוש את מחיקתן המיידית מהרשת . פלטפורמות רבות נענות לבקשות מסוג זה, במיוחד כאשר מוצג צו משפטי או הודעה רשמית על תוכן פוגע ובלתי חוקי. צעדים אלה חיוניים כדי לצמצם את היקף החשיפה של התמונות ולהקטין את הפגיעה בפרטיות הנפגע/ת.
- פנייה לקבלת ייעוץ משפטי מקצועי: בהתמודדות עם משבר כזה, חשוב מאוד לקבל ליווי וייעוץ משפטי מידי עורך דין המתמחה בזכויות הפרט ובדין הפלילי/אזרחי. עורך דין אזרחי מנוסה יוכל לסייע לנפגע/ת בהערכת כל האפשרויות המשפטיות ובנקיטת הצעדים הנכונים באופן מתוזמן: החל מהגשת תלונה מנוסחת היטב במשטרה, דרך הגשת בקשות דחופות לצווי מניעה, ועד להכנת תביעה אזרחית מבוססת לדרישת פיצויים. בנוסף, עורך הדין ידאג לזכויות הנפגע/ת במגע מול גופי אכיפת החוק, וילווה אותו/ה בהליכים המשפטיים המורכבים בתקופה הרגישה הזו. פנייה מיידית לייעוץ משפטי תורמת להגנה על האינטרסים של הנפגע/ת, למיצוי מלוא הזכויות המוקנות בחוק, ולהגברת הסיכוי להצלחה במניעת הפגיעה ובהשגת צדק.
לסיכום, הפצה ברשת של תמונות אינטימיות ללא הסכמת המצולם/ת היא מעשה חמור ומזעזע, הפוגע בליבה של הזכות לפרטיות ולכבוד. המחוקק והמערכת המשפטית בישראל מכירים בחומרת הפגיעה וניצבים לצדם של הנפגעים והנפגעות במאבקם לתיקון העוול . החוק מטיל אחריות פלילית על המפיצים, מאפשר סעדים אזרחיים מרתיעים, ומעמיד כלים משפטיים מגוונים כדי לבלום את ההפצה ולהעניק לנפגע/ת סעד וצדק. מי שנפגע/ה מהפצה כזו זכאי/ת להגנת החוק – ולכן אין להסס לפעול במהירות ובנחישות: לפנות לרשויות, לבית המשפט, ולגורמי מקצוע, על מנת לעצור את הפגיעה, למצות את הדין עם האחראים ולהביא למחיקת התוכן הפוגע. במאבק זה ניצבים החוק ובתי המשפט כחומה להגנת כבודם ופרטיותם של הנפגעים, במטרה להרתיע את הפוגעים ולהבטיח שמי שנפגעו יזכו לצדק ולשיקום.