ייצוג נפגעים מהפצת חומרים (תמונות, סרטונים וכו') אינטימיים ברשת האינטרנט
הפצת תמונות אינטימיות ו/או סרטונים ללא אישור, בין אם באמצעות הרשת החברתית פייסבוק, בין אם באמצעות ה-WhatsApp ובכל אמצעי אחר, מהווה עוולה אזרחית ועבירה פלילית. לפיכך, למי שנפגע מהפצת תמונותיו עומדות שתי דרכיי התמודדות - הגשת תביעה אזרחית במסגרת יתבע פיצוי ועצירת הפרסום והגשת תלונה במשטרה, כאשר ניתן לבחור בשתי הדרכים במקביל:
בפן האזרחי: החוק המרכזי המטפל בהפצת תמונות הוא חוק הגנת הפרטיות. על פי סעיף 2(4) לחוק הגנת הפרטיות, אחת מההגדרות של פגיעה בפרטיות היא "פרסום תצלומו של אדם ברבים בנסיבות שבהן עלול הפרסום להשפילו או לבזותו". תחת הגדרה זו חוסה ההגנה על מי שתמונותיו הופצו ברשת, ומשכך, מי שהפיץ את התמונות, אף אם רק העביר תמונה אחת ויחידה שקיבל, חשוף לתביעה ממי שנפגע. על פי חוק הגנת הפרטיות, מי שנפגע מהפצת תמונתו רשאי לתבוע מהמפיץ פיצוי ללא הוכחת נזק העומד על סך של 50,000 ₪ ואף כפול מכך אם יוכיח שמטרת ההפצה הייתה לשם פגיעה מכוונת. כמובן, שככול וההפצה רחבה יותר, כך הפיצוי גדל וככול ויש בנמצא להוכיח נזק – הפיצוי גדל בהתאם.
בפן הפלילי: על מנת להתמודד עם התופעה של הפצת תמונות אינטימיות ברשת, בוצע בשנת 2014 תיקון בחוק למניעת הטרדה מינית, לפיו "פרסום תצלום, סרט או הקלטה של אדם, המתמקד במיניותו, בנסיבות שבהן הפרסום עלול להשפיל את האדם או לבזותו, ולא ניתנה הסכמתו לפרסום" יחשב הטרדה מינית. לאור תיקון החוק, העונש על הפצת תמונה אינטימית עשוי אף להגיע לכדי מאסר בפועל. יצוין, כי בשל הפיכת התופעה למכת מדינה, מדיניות רשויות האכיפה היא להחמיר ולהגיש כתבי אישום חמורים במקרים אלו (הנחיית פרקליט המדינה 02.29).
כיצד משרדנו יכול לסייע בנושא?
במשרדנו המורכב מעו"ד ורו"ח יוצאי משרד המשפטים, קיימים הידע והניסיון על מנת לסייע למי שנפגע מהפצת תמונותיו בשני הנתיבים - הן מחלקה אזרחית מנוסה שתגיש עבורו תביעה אזרחית כנגד הפוגע על מנת להבטיח פיצוי הולם, והן עורכי דין המתמחים בפליליים שילוו את הנפגע בהגשת התביעה ובכל ההליכים הפליליים כנגד הפוגע.