סכסוך משפטי בתוך המשפחה
מאת: אלי דורון, עו"ד, ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח); עו"ד (רו"ח)
משרדנו יידע לקבל שליטה על הסכסוך המשפחתי, להוציא מהמשוואה פרמטרים אמוציונליים לא רלוונטיים העלולים לפגוע בלקוח המשרד ולפעול לטובת המתחייב בתבונה ובזהירות מרבית.
המפגש בין המשפחה למשפט, הוא מפגש מורכב - מחד גיסא, היחסים המשפחתיים מהווים תחום אישי ואינטימי שאמור להיות נשלט על ידי רגשות ומאידך גיסא, בעיני רבים נתפסת המשפחה כתא חברתי בסיסי.
אחת הסוגיות הקשות והמורכבות ביותר בתחום דיני המשפחה, היא סוגיית משמורת הילדים. משמורת הילדים מבטאת למעשה את היחסים המשפטיים שבין ההורים לילדם. משמורת (או "משמורת פיזית", או "חזקה על הילד") - מתייחסת למקום מגוריו וסידור הלינה הקבוע של הקטין. בישראל, בעת פרידה, לרוב מוגדר עבור הקטין הורה יחיד (בדרך כלל האם) עליה מוטלת החזקה על הקטין. הביטוי השגור "משמורת ילדים", מכוון אף הוא למונח זה. המילה משמורת איננה מופיעה בחוק הכשרות והאפוטרופסות המשפטית, והנה יציר פסיקתם של בתי המשפט.
סוגיות העוסקות במשמורת ילדים הן סוגיות משפטיות מורכבות אשר לעולם אינן פשוטות. ככלל, העיקרון העומד מאחורי פסיקות בתי המשפט בנושאי משמורת הינו עיקרון טובת הילד. כמו כן, פעמים רבות מתנגש עיקרון טובת הילד עם עקרונות חשובים לא פחות כגון רצון הילד או רצון ההורה אשר המשמורת לא תיוותר בידיו.
המשמורת נקבעת לאחר פרידתם של בני הזוג ומטרתה להסדיר את הדרך בה יתנהלו בני הזוג בעניינם של ילדיהם בכל הקשור לעניין המשמורת, לאחר הפרידה. ואולם, גם שנכרת הסכם בין בני זוג לגבי המשמורת של ילדם, ניתן לעיתים לשנות את ההסכם ולהעביר או לחלק את המשמורת בין בני הזוג מחדש. דוגמה לכך ניתן ללמוד מהחלטה שניתנה בעת האחרונה בבית המשפט המחוזי בלוד, בה זכה אב במשמורת משותפת וזאת לאחר שבהסכם הגירושין המקורי בין בני הזוג שנחתם 6 שנים קודם להחלטת בית המשפט המחוזי, הוסכם שהמשמורת תוענק בלעדית לאם. בפרשה זו דובר על בני זוג שנישאו בשנת 2004 והתגרשו בשנת 2011. לפני שנפרדו הם חתמו על הסכם גירושים שקיבל תוקף של פסק דין ובו נקבע שמשמורת הבן תהיה אצל האם והוחלט על הסדרי ראייה וזמני שהות לאב עם בנו, שהיה אז בן שלוש. בשנת 2014 הגיש האב תביעה למשמורת משותפת וחלוקת זמני שהות שווים בינו לבין האם. ואכן, בית המשפט קבע, שבעקבות שינויים שעבר האב בחייו בששת השנים האחרונות, ניתן להעניק לו משמורת משותפת על ילדם בן ה-9 של הזוג.
דוגמה זו ממחישה היטב, כי אף פעם לא מאוחר לדרוש משמורת משותפת וכי גם לגברים גרושים יש אפשרות לזכות במשמורת משותפת על ילדם, גם במצבים בהם הסכימו מלכתחילה אחרת במסגרת הסכם הגירושין.
אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054