מאת:

משבר הפיננסים הפוקד את העולם בכלל ואת רומניה בפרט הוביל את קברניטיהן של חברות רבות ברומניה לבצע ראורגניזציה, הנו שינוי מבנה החברה. אלא, שתוצאות המס האופפות את האירוע אינן בהירות, כך בלשון המעטה. אירוע מסוג שינוי מבנה ההון בחברה משמש כמשענת רחבה לבחינת תקפותן של דוקטרינות שונות מתחום דיני המס ומשטר מיסוי החברות. במאמר זה נבקש לבחון, על קצה המזלג, את השלכות המס שיצמחו משינוים במבנה החברה.

שינוי המבנה בחברה, יכול להתחולל כאשר בעלי המניות והנהלת החברה מחליטים, ששתי חברות יכולות להשיג את מטרתן אם הם יחברו את האחת לשנייה. החיבור, יש שיושג באמצעות מיזוג או על ידי קונסולידציה, קרי על ידי כך שחברה אחת רוכשת את כל הנכסים של האחרת, או על ידי כך שחברה רוכשת את כל המניות של האחרת, כך שהחברה "הנבלעת" נעשית חברת- בת של הרוכשת. מאידך, לעיתים מבקשים ההנהלה ובעלי המניות של חברה לשנות את הרכב ההון שלה או את מקום הפעילות. יודגש כי בכל אחד מן המצבים המנויים לעיל, קרי חלוקת מניות או החלפת מניות של חברה אחת כנגד נכסים של חברה אחרת, או צירוף המניות, הפעולות מתחייבות, לרוב, במס. המשבר הכלכלי החריף ברומניה, יוצר אפשרות לשינוי מבנה מסוג דא, במעיין "ואקום פיסקאלי" נטול מס. כלל הוא כי שינוי מבנה המביא לידי המשך דומה של החזקה בנכסי חברת המטרה, בין אם תהא מתפצלת או שתהא קולטת, אינו יוצר חבות במס.

על-פי הדין הרומני ניתן למכור ולהעביר מניות בערכן הנקוב או בהתאם לשווי השוק שלהם. במצב דברים זה וכפועל יוצא מן המשבר החריף, שווי השוק של חברות רומניות רבות "צנח צניחה חופשית" ומכאן התחושה היא כי אין להטיל על פעולת שינוי מבנה זה, כשלעצמו, מס. כמו כן שוויין של הקרקעות ברומניה בעת המשבר הוא אופטימאלי לרכישה. יודגש כי עניין עסקי גרידא, כמו חלוקת הפעילות ל"מחלקות" שונות או איחוד של מחלקות, שנעשה לצורך השגת יעדי החברה בשוק תחרותי ואשר אינו כרוך בהעברת כספים (כאמור שווי המניות הוא אפס), אינו כרוך בתשלום מזומן, או במתן תמורה אחרת, אל שייחסם בשל חבות מס, כזו שעלולה לאיין את יכולתם של ארגונים להתייעל ולהשיג את היעדים שהציבו. פעמים עומדות בפני הנישום מספר אפשרויות לתכנון המס שלו. זכותו של נישום להפחית את חבות המס שלו הוכרה בפסיקה כזכות לגיטימית. לעיתים העניק המחוקק, מפורשות, יתרונות מס או הטבות מס כאלו ואחרות, ולעיתים מדובר במצבים שהמחוקק לא נתן דעתו עליהם או שגם אם נתן דעתו לא חוקק בסופו של דבר, מסיבה כזו או אחרת, דבר חקיקה המונע את החסכון במס. ככל שנישומים מווסתים פעילותם במטרה להפחית את חבות המס שלהם, נתונה לפקיד השומה הסמכות לבחון האם מדובר "בעסקה מלאכותית" ולהתעלם ממנה.

לסיכום, נדגיש את העובדה לפיה שינוי במבנה החזקת הנכסים אמנם אינו יוצר כסף מזומן לתשלום, אבל במקרים רבים הנו בעל משמעות רבה להוצאתה לפועל של אסטרטגיית הפעולה של החברה בשוק.

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

1 ע"י 1 גולשים

עשוי לעניין אתכם

ייצוג דיירים בהתחדשות עירונית

מאת: ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח)

במאמר זה נסקור את החשיבות בבחירת עו"ד בעל ידע וניסיון בתהליך התחדשות עירונית, נבחן את אבני הדרך ואת מקומו של עו"ד בכל אחת מנקודות זמן אלו.

הוצאות פיתוח מגרש אינן מהוות חלק ממחיר המקרקעין לצורך חישוב מס רכישה

מאת: אלי דורון, עו"ד, ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח); ד"ר שלמה נס, עו"ד (רו"ח); יגאל רוזנברג, עו"ד

בית המשפט העליון דן בשני ערעורים שבמרכזם השאלה האם בעת רכישת מקרקעין שלא עברו פיתוח, תוך התחייבות לשאת בהוצאת הפיתוח של המגרש, יש לראות בסכום שאותו מתחייב לשלם הרוכש עבור פיתוח המגרש כחלק ממחיר המקרקעין המחויב במס רכישה או שמא יש לראות את ההתחייבות לשאת בהוצאות הפיתוח כהתחייבות נפרדת מההתחייבות לרכישת המקרקעין שאין לשלם עליה מס רכישה.

חברה קבלנית או איגוד מקרקעין ?

מאת: אלי דורון, עו"ד, ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח); ד"ר שלמה נס, עו"ד (רו"ח); יגאל רוזנברג, עו"ד

ביהמ"ש קבע, כי חברה שחתמה על הסכם לביצוע פרויקט תמ"א 38, אך בפועל לא פעלה באופן שוטף ורציף לביצוע הפרויקט, כך שבפועל כל מה שהיה בידי החברה הוא בגדר זכות במקרקעין, תסווג כאיגוד מקרקעין. כפועל יוצא מכך נקבע כי מכירת מניותיה של חברה כזאת - תהיה בגדר פעולה באיגוד מקרקעין ותחויב במס רכישה כדין.

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.