מאת:

תקבול הנו מונח המוגדר בהוראות מס הכנסה (ניהול פנקסי חשבונות), תשל"ג-1973 ("הוראות ניהול ספרים") כדלקמן: "כל סכום במזומן, בשטר, או בשיק שהתאריך הנקוב בו מאוחר מתאריך קבלתו, או בכרטיס אשראי, שקיבל הנישום, במישרין או בעקיפין, במהלך עסקו".

סעיף 17 להוראות ניהול ספרים קובע כי תעוד פנים על תקבול ייערך סמוך לביצוע הפעולה. משמעות הדבר, באופן שבו פורשה הוראה זו על ידי רשויות המס וכן על ידי בתי המשפט שדנו בנושא, הנו כי ככלל יש להפיק קבלה המתעדת את התקבול שהתקבל מיד לאחר קבלתו וללא כל שיהוי.

סעיף 145ב' לפקודת מס הכנסה קובע כי אדם שלא רשם תקבול בהתאם להוראות ניהול ספרים, יראו את פנקסיו כבלתי קבילים. פסילת הספרים עלולה לגרור בחובה סנקציות קשות כנגד הנישום ובכלל זה אי הכרה בהפסדים, שלילת הזכאות לשיעורי מס שולי נמוכים, אי התרת הוצאות ועוד. בעיקר, משמעותה של פסילת הספרים הנה כי לא ניתן להסתמך על ספרי הנישום ועל כן במסגרת השומה שתוצא לנישום לאחר הפסילה, על הנישום תוטל חובת הראיה מאחר ופנקסיו פסולים וכאלה שלא ניתן להסתמך עליהם.

מגמה של איתור ותפיסת הון שחור

בשנים האחרונות ניכרת מגמה ברשות המסים שמטרתה איתור ותפיסה של "הון שחור". אחת השיטות הנפוצות של רשות המיסים לאיתור מעלימי הכנסות הנה עריכת מבצעי פשיטה על מרכזי עסקים באזור מסוים ובדיקת אופן רישום התקבולים בעסקים אלו (בין אם בדרך של קניית ביקורת באופן אנונימי, תצפית, התחקות אחר קניות אחרות שנעשו בעסק וכיו"ב).

בפעם הזאת רשות המסים הגיעה לכפר סבא שם התבצעו 120 ביקורות בעסקים ממגוון תחומים, מהן עולה כי כ-13% מהם לא רשמו הכנסות כדין. במסגרת אותו מבצע נתפסו עוסקים רבים בהם רופא שיניים שלא רשם העברה בנקאית, מורה נהיגה שטוען כי מזומן הוא רושם בסוף היום, בעל מועדון לאמנות לחימה אשר טען כי עומס בעבודה מנע ממנו לרשום זאת באופן מיידי, בעל חנות בגדים אשר החזיק שיק שלא נרשם בספרים ולטענתו מדובר בשיק בטחון ואפילו עורכת דין שקיבלה כספים בנאמנות ולא רשמה אותם כנדרש.

חובת רישום התקבול

חשוב לציין כי חובת רישום תקבול היא מהחובות החזקות והמשורשות ביותר בדיני המס של מדינת ישראל, ורק "סיבה מספקת" לאי הרישום תתקבל. ברם, מעטים המקרים בהם מקבלים בתי המשפט את הסברי הנישום לקיומה של "סיבה מספקת" לאי רישום התקבול.

לנוכח התוצאות הקשות שטומן בחובו האקט של פסילת ספרים, בשנות ה-90 המוקדמות פורסמו המלצות ועדת דורון אשר מתוות עד היום את הדרך לפסילת ספריו של הנישום, בהן קיומו של חשש ממשי כי הנישום ניסה להעלים מס וכן כי קיימת אצל הנישום שיטה לקויה של רישום התקבולים. הווה אומר כי טרם פסילת הספרים, על רשויות המס לבצע בדיקה רחבה ומקיפה של אי רישום התקבול על רקע המערך הכללי של העסק ולא להסתפק בבדיקה דווקנית של אי רישום התקבול הספציפי, ללא שכלול שאר נסיבותיו המיוחדות של הנישום.

זאת ועוד, לפני פסילת ספריו של הנישום עליו להיות מוזמן לשימוע. רצוי וראוי כי שימוע כזה ייערך בליווי גורם מקצועי (עו"ד או רו"ח) המכיר את המטריה כדי שיוכל למנוע את המשיך ההליך כבר בזמן השימוע או לפחות להקטין את "החשיפה".

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

5 ע"י 1 גולשים

עשוי לעניין אתכם

חוק הקפאה והפחתה של דמי הבראה בשנת 2024

מאת: אלי דורון, עו"ד

כל עובד אשר השלים שנת עבודה במקום עבודתו זכאי לתשלום דמי הבראה. על מי חל החוק ומהו סכום ההפחתה?

חוות דעת משפטית - מנטרלת חשיפה פלילית

מאת: אלי דורון, עו"ד

כל מהלך עסקי שנעשה מבלי לדווח ומבלי לשלם את המס המתחייב ומבלי להתנהל בשקיפות המתחייבת, אזי עלול הוא להימצא הן בחשיפה פלילית והן בחשיפה אזרחית, והאמור נכון גם למצב בו הוא מתנהל כעצמאי והן במצב בו הוא מתנהל כחברה.

ביטול הפטור ממע"מ על יבוא אישי עד 75 דולר

מאת: אלי דורון, עו"ד

לאחרונה פורסם כי כחלק מהצעדים שמתכנן משרד האוצר לצמצום הגירעון ההולך וגדל בקופת המדינה (בין היתר בעקבות המלחמה), מתוכנן ביטול הפטור ממס ערך מוסף על יבוא אישי מחו"ל עד 75 דולר. - מה המשמעות?

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.