סכסוך משפטי בתוך המשפחה
מאת: אלי דורון, עו"ד, ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח); עו"ד (רו"ח)
משרדנו יידע לקבל שליטה על הסכסוך המשפחתי, להוציא מהמשוואה פרמטרים אמוציונליים לא רלוונטיים העלולים לפגוע בלקוח המשרד ולפעול לטובת המתחייב בתבונה ובזהירות מרבית.
דיני צוואות וירושות הינם מהמורכבים שבתחום המשפט, ומעבר למורכבותם, כרוכים הם באינטריגות ומתח בתוך המשפחה. לכן, עת מטפל עורך דין בתיק ירושות/צוואות, חובה עליו לפעול ברגישות מוגברת תוך שימת דגש על טובת הלקוח הן בפן הכלכלי והן בפן החברתי-משפחתי.
נושא מעניין בתחום דיני הירושה, הינו "תורת העקיבה" אשר נועדה למנוע עשיית עושר ולא במשפט, כך שכל מה שירש הראשון יועבר לשני וזאת על-פי ציווי המוריש. הכוונה היא שכל רכוש, ולא רק זה שבעין, אשר ניתן לראותו "כגלגולו" של הרכוש שניתן בירושה יועבר ליורש השני. בספרות המקצועית ולאורך שנותיו של המשפט הישראלי, כונתה דוקטרינה זו שליטת המת על החי (mortmais). אולם יש לציין כי הדין הישראלי הגביל את ההורשה לשני אנשים, בזה אחר זה, בלבד, כך שלא ניתנה למת הזכות לשלוט על אלה החיים לכל הדורות. בהערת אגב נציין, כי המקור לדוקטרינה זו הוא מהמשפט העברי שם נאמר "נכסי לך ואחריך לפלוני וירד הראשון ומכר... ואין לשני אלא מה ששייר הראשון" (רשב"ם בבא בתרא, קלז, א, ד"ה).
פסק דינו של בית המשפט העליון בבע"מ 9085/16 פלונית נ' פלוני, אשר ניתן לאחרונה, כלל מספר קביעות אשר יכולות לפזר את העננה שמסביב ל-"תורת העקיבה", אשר שואבת את כוחה מסעיף 42(א) לחוק הירושה, תשכ"ה-1965 הקובע כך: "המצווה רשאי לצוות לשניים על מנת שיזכה השני אחרי שזכה הראשון; השני יזכה במות הראשון או בהתקיים התנאי או בהגיע המועד שנקבע לכך בצוואה, הכל לפי המוקדם יותר".
באותו מקרה דובר על מנוח אשר קבע בצוואתו כי מחצית מדירתו (להלן: "דירת נורדאו") תועבר לרעייתו מנישואין שניים (להלן: "המנוחה") וכי במותה, אותה מחצית מדירת נורדאו תעבור לבנו מנישואיו הקודמים (להלן: "הבן"). בחלוף מעל ל-4 שנים ממועד מות המנוח, רכשה המנוחה דירה אחרת (להלן: "דירת בבלי") בעלות של 265,000$, זאת עוד לפני שמכרה את דירת נורדאו תמורת 230,000$, כאשר 89% מעלות דירת בבלי (235,000$) מומנה מכספיה האישיים. בצוואתה הורישה המנוחה, שלא היו לה ילדים משלה, את עיזבונה הכולל את דירת בבלי ל-12 אחייניה. לאחר פטירת המנוחה ביקש הבן לקבוע כי 43.5% מדירת בבלי שייכים לו, זאת בהתאם לתורת העקיבה ולאור העובדה כי לטענתו דירת בבלי החליפה את דירת נורדאו.
בית המשפט לענייני משפחה דחה את בקשתו בשים לב לכך ש-89% מעלות דירת בבלי מומנה ע"י המנוחה מכספיה האישיים וכי אין מחובתה לשמור את כספי מחצית הדירה אשר אמורים לעבור לבנו של המנוח. על פסק דינו של בית המשפט לענייני משפחה ערער הבן לבית המשפט המחוזי, אשר קיבל את הערעור. בית המשפט המחוזי קבע כי הבן הוכיח שדירת נורדאו "התגלגלה" לתוך דירת בבלי וזאת תוך שבית המשפט נוקט בזהירות מרבית שכן הלכת באומן קובעת כי יש להוכיח זהות מובהקת בין הנכס שניתן בירושה לנכס החדש במסגרת החלת תורת העקיבה. זהירות זו התבטאה בכך שבית המשפט נדרש למבחני המשנה השונים שעל פיהם מיישמים את תורת העקיבה ובהם: כוונת המוריש, סדר הקדימות, מבחן הזמנים, מבחן המימון, דמיון בין הנכסים ודמיון בעלויות.
בית המשפט קבע, כי יישום כל המבחנים בעניין זה מוכיחים כי הבן עמד בנטל הראיה לעניין הוכחת גלגול הדירה. בית המשפט המחוזי נתן חשיבות לסמיכות הזמנים בין רכישת הדירה בבבלי לבין מכירת הדירה בנורדאו (4 חודשים) ולעובדה שמדובר בדירות דומות שממוקמות באזורים דומים. אחייני המנוחה ערערו לבית המשפט העליון על פסק דינו של בית המשפט המחוזי וטענו כי דירת נורדאו שונה לחלוטין מדירת בבלי ושאין קשר בין השתיים, ברם בית המשפט העליון קבע כי שאלת פרשנותה של צוואה בגלגול שלישי אינה נהוגה (בע"מ 852/07 פלוני נ' פלונית), ורק במקרים חריגים ניתן יהיה לדון בה לגופה (ר"ע 103/82 חניון חיפה בע"מ נ' מצת אור (הדר חיפה) בע"מ, לו (3) 123). עוד נאמר על-ידי בית המשפט העליון, כי עקרון כיבוד רצון המת הוגשם. בית המשפט העליון דחה את ערעור האחיינים ופסק כי בדין קבע בית המשפט המחוזי שהבן זכאי למחצית מדירת בבלי וזאת על-פי כל המבחנים שצוינו לעיל. לסיום נציין, כי דוקטרינת העקיבה שרירה וקיימת וכי על מנת "לפגוע" בה יש לעמוד בתנאים נוקשים, שכן על פי האמור, נכס יכול להיות חליפו של נכס אחר שנמכר במועד מאוחר יותר למועד רכישתו.
>> זקוקים לשירותיו של עו"ד משפחה מנוסה? לחצו כאן.
אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054