2/3/2016
סעיף 1 לחוק מס ערך מוסף, התשל"ו-1975 (להלן: "החוק") קובע מספר חלופות להגדרתה של עסקה. חלופה מס' 1 להגדרת "עסקה" עניינה במכירת נכס או מתן שירות כדלקמן:
"עסקה" – כל אחת מאלה:
(1) מכירת נכס או מתן שירות בידי עוסק במהלך עסקו, לרבות מכירת ציוד..."
סעיף 7 לחוק קובע כי מחיר העסקה הוא התמורה שהוסכם עליה לרבות:
"(1) כל מס, היטל, אגרה או תשלום חובה אחר המוטלים על העסקה שלא על פי חוק זה...
(2) כל הוצאה אחרת בביצוע העסקה שעל פי ההסכם על הקונה להחזירה לרבות עמלה או ריבית..."
תקנה 6 לתקנות מס ערך מוסף התשל"ו – 1976 (להלן: "התקנות"), קובעת כי סכום אשר שולם כהוצאה עבור הלקוח לא יהיה חלק ממחיר העסקה אלא יראו בו כפיקדון:
"(א) סכום ששילם עוסק כהוצאות בשביל לקוחו, והוצאה חשבונית או מסמך אחר שאישר המנהל לעניין זה לשמו של אותו לקוח, לא יהיה חלק ממחיר העסקה.
(ב) נתקבל סכום לתשלום הוצאות כאמור בתקנת משנה (א) בשביל הלקוח, ולפני שהעוסק שילם אותו כאמור, יראו בו כפקדון ולא כחלק ממחיר העסקה – ויחולו הוראות תקנה 5, באם נתמלאו תנאים אלה, וכל עוד מתקיימים התנאים הבאים:
(1) הוצאה חשבונית ללקוח שבה צויין במפורש כי הסכום נתקבל לתשלום הוצאות עבור הלקוח, תוך פירוט טיב ההוצאות.
(2) הסכום שנתקבל יופקד בחשבון בנק נפרד, לענין הוצאות כאמור ופקדונות כאמור בתקנה 5, שהוא מסוג חשבון עובר ושב ולא יהיה בכספי החשבון כל שימוש אלא לתשלום הוצאות כאמור, או שימוש בפקדונות כאמור.
(ג) כל חלק מהפקדון שלא שימש לתשלום הוצאות כאמור ולא הוחזר ללקוח יראוהו, כחלק מהמחיר ביום שבו התברר שהפקדון לא ישמש לתשלום הוצאות כאמור.."
מכאן עולה השאלה, מהו "מחיר העסקה" עליו צריכה לדווח חברה המאפשרת למשתמשים באפליקציה פרי פיתוחה לרכוש שירותים מאת ספקים שונים, תמורת עמלה בגין שרותי התיווך אותם היא מספקת, שאותה היא מנכה מהתשלום שאת יתרתו מעבירה היא לספקים, כאשר המחיר עבור השירותים נקבע ע"י הספקים ואינו נתון לשיקול דעתה של החברה ומקום בו ככל שהשירותים שהוזמנו ע"י המשתמשים אינם מסופקים, מחזירה החברה את כל התמורה למשתמשים?
בהחלטת מיסוי 3956/16 נקבע, כי עם קבלת התמורה מהמשתמש, על החברה להנפיק למשתמש קבלה בלבד, ובגין העמלה אותה תנכה, תנפיק החברה לספק חשבונית מס ובה יכללו הפרטים המזהים של הזמנת השירות בגינו קיבלה היא את העמלה. עוד נקבע כי על החברה לשמור על העתק הקבלה בצירוף העתק הזמנת המשתמש ישמרו כחלק בלתי נפרד ממערכת ספרי החשבון שלה.
כמו כן נקבע, כי ככל שיוותרו בידי החברה כספים שלא הועברו על ידה לספקים, הכספים יהיו חייבים במע"מ בידי החברה מכוח הוראת סעיף 12 לחוק.
* זקוקים לייעוץ מס מקצועי ויסודי? לחצו כאן.
* עוד מידע על חוקי ודיני המסים בישראל תמצאו כאן.