מאת:

פרסומים שנראו לאחרונה ברשת אודות צעירים המשפצים על חשבונם דירות מגורים שאינן מאוכלסות בערים שונות, בתמורה לזכות להתגורר בהן תקופה מסוימת ללא תשלום דמי שכירות, הזכירו לכולנו את קיומה של תופעה בישראל, של דירות העומדות ריקות ללא שימוש ומכונות – "דירות רפאים".

נראה כי מסקנה לפיה פוטנציאל מסוים להגדלת היצע הדירות בשוק גלום גם בדירות רפאים אלו, הנה מתבקשת כמעט מעליה. בעוד שהאוצר מנסה לגבש פתרונות שונים למצוקת הדיור בדרך של הגדלת היצע הדירות החדשות, נראה שעדיין לא נעשה מספיק לעידוד השימוש ב"דירות רפאים". 

הערכות מדברות על כ- 150 אלף דירות העומדות ריקות בערים שונות בארץ. חלקן דירות מוזנחות מאד ולא זו בלבד שהן אינן תורמות להגדלת היצע הדירות, הן אף מהוות מפגע סביבתי באזור בו הן נמצאות ולעיתים גם מפגע חברתי בכך שהן משמשות, בסופו של דבר, לפעילות עבריינית (סחר בסמים, זנות וכו'). רבע מאותן דירות רפאים נמצאות בערים הגדולות – בראש ובראשונה תל אביב, חיפה, ונתניה. גם בירושלים התופעה רחבה ביותר ומספרן של דירות הרפאים בעיר זו מוערך בעשרות אלפים.

"אין ספק כי פתרון למצוקת דיור הוא לא פתרון של זבנג וגמרנו" מציין עו"ד ירון טיקוצקי,  שותף ומייסד במשרדנו, המתמחה בתחום הנדל"ן. המדובר בפתרון אשר חייב להיות כולל ומקיף, ובהחלט יש מקום לכלול בו גם פעולות המיועדות לעודד את השימוש בדירות הרפאים שבאזורי הביקוש השונים. בעניין זה רואים אנו לנכון גם לחזור על עמדתנו ולפיה - גזרות מיסוי לא יפתרו את מצוקת שוק הדיור ולא יגדילו את ההיצע. החלטת הממשלה המאפשרת לרשויות מקומיות להכפיל את שיעורי הארנונה בשנת 2014 על דירות רפאים כאמור, לא השפיעה בפועל במאומה וודאי שלא הביאה להוזלה של מחירי הדיור." 

לדברי עו"ד טיקוצקי, שהתראיין לאחרונה בנושא, בישראל אפשר לחלק את בעלי דירות הרפאים לכמה סוגים: "תושבי חוץ ומשקיעים מחו"ל  אשר רכשו דירה בשביל השקעה ונמצאים  בארץ אחת לכמה זמן לרגל חופשה /או עסקים. סוג אחר הוא של  בעלי דירות  ויורשים שלא מצליחים להשכיר את הנכס  משום שאין הם מעוניינים להיכנס להוצאות והשקעות משמעותיות שמצבו העגום של הנכס מחייב לבצע, על מנת שניתן יהיה להשכירו. 

על אף הטיפול המצומצם בתופעה מצד השלטונות, נראה כי דווקא בקרב אזרחי המדינה גוברת המודעות לפוטנציאל הגלום בדירות רפאים כאלה. הדבר בא לידי ביטוי במפות אינטראקטיביות המפורסמות ברשת האינטרנט, והמציגות דירות ומבנים נטושים באזורים שונים ברחבי הארץ. נוסף לכך מופיעים לאחרונה ברשת הפייסבוק עמודים דוגמת "יש דירות" שבהם מוצעות דירות ומבנים נטושים ברחבי הארץ ואשר אותם מוזמנים הגולשים לשקם – כל זאת מתוך מטרה  לצמצם את מימדי  תופעת דירות הרפאים.

ייתכן וזה גם המקום בו ראוי שיוצג שיתוף פעולה בין השלטונות לאותם אזרחים המעוניינים לשפץ בתים ודירות נטושים, שיתוף פעולה אשר יוכל לבוא לידי ביטוי באמצעות מתן תמריצים שונים והקלות במיסוי.

נראה כי תופעת דירות הרפאים טומנת בחובה פוטנציאל כלכלי וחברתי משמעותי אשר יוכל להתממש בעיקר במידה והממשלה תיצור רגולציה יעילה ואפקטיבית, אשר תדרבן בעלי דירות שכאלה להציען למכירה או להשכרה, תוך שיפוצן והכנתן באופן שיוכלו אכן לשמש למגורים בפועל. כפי שניתן לראות, תמריצים שליליים בדמות גזרות מיסוי (ארנונה גבוהה על דירות רפאים) לאו דווקא יביאו לפתרון המיוחל ולטעמנו נכון יותר לנקוט באמצעים ותמריצים חיוביים.

 

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

1 ע"י 1 גולשים

עשוי לעניין אתכם

ייצוג דיירים בהתחדשות עירונית

מאת: ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח)

במאמר זה נסקור את החשיבות בבחירת עו"ד בעל ידע וניסיון בתהליך התחדשות עירונית, נבחן את אבני הדרך ואת מקומו של עו"ד בכל אחת מנקודות זמן אלו.

הוצאות פיתוח מגרש אינן מהוות חלק ממחיר המקרקעין לצורך חישוב מס רכישה

מאת: אלי דורון, עו"ד, ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח); עו"ד (רו"ח); יגאל רוזנברג, עו"ד

בית המשפט העליון דן בשני ערעורים שבמרכזם השאלה האם בעת רכישת מקרקעין שלא עברו פיתוח, תוך התחייבות לשאת בהוצאת הפיתוח של המגרש, יש לראות בסכום שאותו מתחייב לשלם הרוכש עבור פיתוח המגרש כחלק ממחיר המקרקעין המחויב במס רכישה או שמא יש לראות את ההתחייבות לשאת בהוצאות הפיתוח כהתחייבות נפרדת מההתחייבות לרכישת המקרקעין שאין לשלם עליה מס רכישה.

חברה קבלנית או איגוד מקרקעין ?

מאת: אלי דורון, עו"ד, ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח); עו"ד (רו"ח); יגאל רוזנברג, עו"ד

ביהמ"ש קבע, כי חברה שחתמה על הסכם לביצוע פרויקט תמ"א 38, אך בפועל לא פעלה באופן שוטף ורציף לביצוע הפרויקט, כך שבפועל כל מה שהיה בידי החברה הוא בגדר זכות במקרקעין, תסווג כאיגוד מקרקעין. כפועל יוצא מכך נקבע כי מכירת מניותיה של חברה כזאת - תהיה בגדר פעולה באיגוד מקרקעין ותחויב במס רכישה כדין.

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.