מאת:

מדינות רבות בעולם מנהלות בימים אלו מאבק עיקש אל מול המלחמה בהון השחור, בכוונה לשים ידן על תושביהם אשר מחזיקים בחשבונות בנק לא מדווחים במקומות שונים בעולם. בימים אלו כבר ברור לכל. בעקבות פרשיית "הרשימה הסודית" של בנק HSBC  שהתפוצצה לאחרונה למדים אנו כי גם ברגעים אלו ממש רבבות ישראלים עדין מחזיקים בחשבונות בנק בחו"ל אשר מעולם לא דווחו לרשויות המס בישראל .

בתוך כך, שמה לה מדינת ישראל כמטרה מוצהרת להגיע לכל אותם ישראלים מעלימי מס, אגב נקיטת שורה של צעדים אופרטיביים לרבות שינויי חקיקה ולרבות חתימה על הסכמים בינלאומיים אל מול מדינות נוספות שתכליתם, מלחמה בתופעת העלמות המס.דברים אלו מקבלים משנה תוקף נוכח הצטרפותה של ישראל לארגון ה- OECD בשנת 2010. לאחרונה פרסם ה- OECD  סטנדרט לאמנת מודל, אשר אמור להוות את הבסיס להחלפת מידע בין מדינות.

מודל זה מבוסס על שני שלבים:
  1. בדיקת נאותות – בדיקה אשר מבוצעת על ידי המוסד הפיננסי לזיהוי בעלי החשבונות המוחזקים בהם. החובה לבצע בדיקת נאותות חלה על מוסדות פיננסיים, לרבות ברוקרים וסוגים מסוימים של חברות ביטוח.
  2. בשלב השני המוסד הפיננסי מעביר את המידע לרשויות המס של מדינתו ומשם למדינת התושבות של בעל החשבון. העברת מידע זו תתבצע באופן אוטומטי, על בסיס שנתי.
סוג המידע שיועבר בין המדינות – העברת המידע שיועבר בין המדינות יכלול את כל סוגי ההכנסות. לדוגמא: רווחי הון, דיבידנד, ריבית, העברת מידע לגבי יתרות בחשבון ועוד.העברת המידע תחול לא רק על יחידים, אלא גם על בעלי שליטה בישויות משפטיות, לרבות נאמנות. העברת המידע תחול הן על חשבונות חדשים והן על חשבונות קיימים.

ישראל והחלפת מידע בין מדינות - משרד האוצר הודיע לארגון ה- OECD  כי ישראל תאמץ את הנוהל של חילופי המידע האוטומטיים על חשבונות פיננסיים. הצטרפות ישראל למהלך זה של חילופי מידע אוטומטיים בין מדינות, יתרום בצורה משמעותית למלחמה של רשות המיסים במאבק לצמצום הון שחור.

לאחרונה הונחה על שולחן הכנסת: הצעת חוק לתיקון פקודת מס הכנסה (מס' 200) התשע"ד- 2014 שכותרתה: "חילופי מידע לפי הסכם בינלאומי". הצעת החוק הנ"ל תאפשר לרשות המסים לחתום על הסכמים לחילופי מידע בין ישראל למדינות רבות. המצב המשפטי נכון להיום, אינו מאפשר העברת מידע בין ישראל למדינות אחרות, אלא אם כן ישנו הסכם למניעת כפל מס. לכן, החוק המוצע בא לאפשר חילופי מידע בין ישראל למדינה אחרת, לפי הסכם בינלאומי, גם אם אינו הסכם למניעת כפל מס.
הצעת החוק תאפשר לרשויות המס בישראל לחתום על הסכמים לחילופי מידע גם עם מדינות אשר משמשות כמקלט מס.

בדברי ההסבר להצעת החוק, מוסבר כי העברת המידע בין ישראל למדינות אחרות תהיה מותנית בהתקיימותם של 3 תנאים:
  1. המידע שיועבר מרשות המסים בישראל לרשות המס של מדינה אחרת, יהיה תואם למידע שרשות המסים בארץ רשאית להשתמש בו לצורך אכיפת חוקי המס בישראל. כלומר, לא יועבר מידע למדינה אחרת, אשר אינו יכול לשמש את רשות המסים לצורך ביצוע פקודת מס הכנסה.
  2. בהסכם הבין-לאומי נקבע כי המדינה האחרת מחויבת בשמירת סודיותו של המידע ובאבטחתו.
  3. העברת המידע מותנית בכך שהמדינה מקבלת המידע תעשה שימוש במידע שהתקבל אך ורק לצורך אכיפת דיני המס שלה. המדינה המקבלת לא תעביר את המידע לגוף אחר באותה מדינה, שאינו עוסק באכיפת דיני המס שלה ולא תעבירו למדינה אחרת.
ישנם מקרים רבים, בהם העלמת מס אינה נובעת מפרופיל עברייני או מעשיית רווחי עתק, תוך התחמקות מרשויות המס בישראל, אלא מחוסר ידיעה או מהעדר ייעוץ נכון. ישראלים רבים, בשל הצטרפות ישראל לאמנת חילופי המידע בין מדינות, יימצאו את עצמם חשופים אל מול סנקציות פליליות ואזרחיות. על כן, ישראלים בעלי חשבונות לא מדווחים בחו"ל, חייבים לקחת בחשבון את השינויים החלים בעולם המס. כללי המשחק המשתנים, מחייבים ישראלים רבים לפעול במהירות על מנת לדווח לרשויות המס על חשבונות בחו"ל לא מדווחים, לפני שסטנדרט חילופי המידע בין המדינות ייכנס לפועל.

מהם הצעדים העומדים לרשותם של ישראלים אלו?

אפשרות אחת היא מסלול של גילוי מרצון - מסלול זה מאפשר להגיש בקשה לרשות המיסים עם שמו של בעל החשבון הבלתי מדווח בחו"ל. אפשרות אחרת היא גילוי מרצון אנונימי - מסלול זה מאפשר לאותם אלו אשר חוששים כי פנייה לרשויות המס מרצון לשם גילוי חשבון לא מדווח בחו"ל, תחשוף אותם בפני הליכים פליליים. מסלול זה בעצם מאפשר להגיש את בקשת הגילוי מרצון ללא שם, והשם יימסר לרשות המסים רק לאחר הסדר עם פקיד השומה. מה קורה במצב בו ישנו יהודי תושב חו"ל אשר יש לו חשבונות לא מדווחים לרשויות המס במדינה בה הוא תושב ואשר רוצה לבצע עליה?

ישנם לא מעט עולים חדשים אשר מחזיקים בחשבונות במקומות שונים בעולם, עליהם הם לא דיווחו לרשויות המס במדינה בה הם תושבים. יהודים אלו מעוניינים לעלות לארץ ורוצים לדעת מהם הצעדים הפיננסיים עליהם לנקוט ובנוסף הם מעוניינים להשאיר חשבונות אלו לא מדווחים.

סעיף 14(א) לפקודת מה ההכנסה קובע כי עולה חדש יהיה פטור מתשלום מס במשך 10 שנים עבור הון שנצטבר בחו"ל.
סעיף 134 ב לפקודת מס ההכנסה קובע פטור מהגשת דו"ח שנתי למשך 10 שנים לעולה חדש.
סעיף 135(1)(ב) לפקודת מס ההכנסה קובע כי עולה חדש יה פטור מדיווחים על הון ונכסים (הצהרת הון).

אותו עולה חדש אשר לו חשבון אשר לא דווח לרשויות המס בארץ בה הוא תושב, יהיה פטור מדיווח על חשבון זה לרשויות המס בארץ. כל זאת טוב ויפה רק כאשר אותו עולה חדש מקבל בארץ מעמד של תושבות. אירוע התושבות של עולה חדש אינו מיידי מרגע שהעולה יגיע לארץ, אלא ישנה "שנת הסתגלות" במהלכה יוכל העולה עד תום השנה להחליט האם הוא מעוניין לחזור לארץ המוצא או להישאר ולקבל תושבות בישראל. חשוב לזכור כי השתהות בקבלת ההחלטה עלולה להיות קריטית, שכן קבלת תושבות של מדינת ישראל מובילה למעין "חסינות" של העולה, מפני שבמצב זה אין העולה חושף את חשבון הבנק הלא מדווח שלו לרשויות, הן בישראל והן ממדינת המוצא שלו.

האם סטנדרט חילופי המידע יחול רטרואקטיבית?
כאמור, האמנה לחילופי מידע של ארגון ה- OECD קיבלה את אישורן של מעל 60 מדינות. אמנה זו תהיה מולטילטרלית- משמע, חילופי המידע יהיו בין כל המדינות אשר יחתמו על האמנה. הדיווח יהיה אוטומטי ואחת לשנה. נכון להיום הדיווח יצפה את פני העתיד ולא יחול רטרואקטיבית. אך לאחר שישראל תחתום על אמנה זו, המגמה היא כי ייחתם סעיף נוסף בין ישראל למדינות רבות שיהיה בילטרלי. לדוגמא: ייחתם סעיף בין ישראל לגרמניה, בו יהיה שיתוף פעולה בין שתי המדינות להעברת מידע אך ורק ביניהן והוא יחול גם רטרואקטיבית.

אנו למדים מאמנה בינלאומית זו של חילופי מידע בין מדינות, כי ישנה מגמה גלובאלית של מדינות להילחם בהון שחור ובמעלימי המס. אמנה זו של חילופי מידע תחשוף ישראלים רבים אשר להם חשבונות בנק לא מדווחים בחו"ל או כל הכנסה אחרת אשר לא דווחה לרשויות המס בישראל. הרשת הולכת ונסגרת על מעלימי המס אשר מחזיקים בהון לא מדווח בחו"ל ובקרוב הם יהיו חשופים לסנקציות אזרחיות ופליליות. לכן, יש לנצל את החלון אשר רשויות המס בישראל פתחו לאחרונה של גילוי מרצון ולפנות אל רשויות המס על מנת להגיע להסדר בגין אותן הכנסות לא מדווחות. חשוב מאוד לבצע הסדר זה בעזרת עו"ד מומחים במיסוי על מנת להגיע להסדר הטוב ביותר שניתן וללא סנקציות למיניהן, לא אזרחיות ולא פליליות.

* למידע נוסף עניין הכשרת הון שחור, לחץ כאן.

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

1 ע"י 1 גולשים

עשוי לעניין אתכם

ייצוג חשודים בעבירות פליליות

מאת: אלי דורון, עו"ד

על הנחקר להתנהל ולהיחקר על סמך אסטרטגיה משפטית מנצחת. כל סטייה מהאמור עלולה להסב נזק בלתי הפיך ועל הלקוח להפנים זאת ולפעול בהתאם ובמיידי..

מיסוי פלילי - עבירות מס, הלבנות הון וצווארון לבן

מאת: אלי דורון, עו"ד

מלחמת חרבות ברזל הביאה לעלייה בעבירות מס פליליות וכלכליות, והגופים החוקרים פועלים סביב השעון. אלו הסיבות למהר ולשכור את שירותיו של עו"ד המתמחה במיסוי פלילי>>

הסדרת ארנק דיגיטלי שחור - גילוי מרצון 2024

מאת: אלי דורון, עו"ד

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.