מאת:

לאחרונה התקבלה החלטה בביהמ"ש המחוזי בנצרת אשר מבהירה בצורה חד משמעית, מהי זכות הערעור של נישום, על החלטות של פקיד השומה.
הדיון נערך במסגרת בקשה שהגיש פקיד שומה לסילוק ערעור על הסף של נישום.
החלטתו של כבוד השופט עאטף עיילבוני הינה חשובה ביותר, שכן היא מבהירה את זכויותיהם של נישומים אל מול פקיד השומה, והחלטותיו.
בענייננו, פקיד השומה אשר טיפל בתיק של נישום, הגיע להחלטה במסגרת הטיפול בתיק בדבר אזהרה לאחר אי רישום תקבול. פקיד השומה קיבל החלטה כי בעקבות אי רישום תקבול, הנישום יהיה על תנאי למשך שנה. משמעות התנאי היא, כי אם במהלך השנה הנישום לא ייתפס באי רישום תקבול נוסף, לא ייפסלו פנקסיו.
הנישום ערער על החלטת פקיד השומה ואילו פקיד השומה מצידו הגיש בקשה לסילוק על הסף של הערעור.

מכאן, השאלה העיקרית הנדונה היא, האם עומדת לנישום זכות הערעור על החלטת פקיד השומה.
סעיף 145ב(א)(1) לפקודת מס ההכנסה הינו הסעיף המסדיר את זכות הערעור של נישום על החלטות פקיד השומה.
פקיד השומה טוען כי אין הנישום יכול לערער על החלטתו על סמך סעיף זה, שכן הסעיף אינו מקנה זכות קנויה לערעור. לדידו, במצב בו פקיד שומה מחליט על פסילת ספרים, אזי ניתן לערער. אך במצב בו לא הוחלט על פסילת ספרים אלא רק על פסילה על תנאי, אין לנישום זכות לערער. לטענתו של פקיד השומה, אין מדובר בהחלטה הנמנית על החלטות שניתן לערער עליהן לפי פקודת מס ההכנסה.

מנגד, הנישום טען כי דין בקשתו של פקיד השומה להידחות. טענתו היא, כי החלטת פקיד השומה לפסילה על תנאי, היא בעצם פסילת ספרים מושהית, ואין החוק מבדיל בין פסילת ספרים על אתר לבין פסילת ספרים על תנאי.
הנישום המשיל את החלטתו של פקיד השומה לפסול את ספריו על תנאי להליך הפלילי בו נגזר על נאשם עונש על תנאי. וכמו שלנאשם יש את הזכות לערער על עונש על תנאי, כך גם לנישום יש את הזכות לערער על פסילה על תנאי.
החלטת בית המשפט:
כבוד השופט בהחלטתו, נימק כי פקודת מס ההכנסה מגדירה כי נישום החולק על החלטתו של פקיד השומה, רשאי לבקש מפקיד השומה לחזור ולעיין בהחלטתו ולשנותה. אם דחה פקיד השומה את הבקשה, רשאי הנישום לערער על כך.
כלומר, סעיף 145ב(א)(1) לפקודה אינו מבחין בין ערעורים על סוגי החלטות שונות, אלא מעניק לנישום באופן רחב זכות ערעור על החלטות פקיד השומה ואין כל הגדרה מהי מהות ההחלטה.
בנסיבות אלו, מוסיף כבוד השופט, הואיל והסעיף אינו נוקט בלשון מצמצמת לעניין זכות הערעור ואינו מבחין בין זכות ערעור על פסילת ספרים מיידית או על תנאי, אין מקום לצמצם את זכותו של הנישום לערעור.

לבסוף, כבוד השופט דוחה את בקשתו של פקיד השומה ומקנה לסעיף 145ב(א)(1) לפקודה פרשנות המרחיבה את זכות הערעור של הנישום.
לסיכום: התנהלות נבונה של נישום מול רשויות המס בכלל ופקיד שומה בפרט יכולה להיות בעלת השלכות עצומות להתנהלותו העסקית. חשוב מאוד כי נישום ידע את זכויותיו ולשם כך מומלץ להיוועץ עם עורך דין מומחה, בכדי שכמו במקרה המוזכר לעיל, נישום לא יינזק בשל החלטה שגויה של פקיד השומה.

 

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

1 ע"י 1 גולשים

עשוי לעניין אתכם

פטור ממיסים ביבוא אישי - להשאיר או לבטל"

מאת: אלי דורון, עו"ד

ברכישה של טובין או קבלת שירות בישראל יתווסף למחיר התמורה גם מס ערך מוסף, אולם, חוק מע"מ קובע כי גם על יבוא של טובין לישראל יחול מס ערך מוסף.

ייעוץ מס לפני ביצוע עסקה

מאת: אלי דורון, עו"ד

עולם המס הינו עולם מורכב ודינאמי. החוק משתנה בתדירות גבוה ואירועי המס, לא אחת, חבויים בתוך המהלך העסקי. בחלק מהמקרים מי מהצדדים כלל לא היה מודע לכך כי יש בנמצא אירוע מס שלא טופל דבר שיכול להביא למצב של עבירות פליליות ואי עמידה בהתחייבות האזרחית כלפי המדינה.

מיסוי לפי המהות האמיתית של הרכוש ולא הרישום

מאת: אלי דורון, עו"ד

במסגרת הדוחות השנתיים המוגשים למס הכנסה, על נישום לפרט בין היתר את רכוש העסק ומהו ייעודו, כלומר האם מדובר ברכוש שהוא חלק מהמלאי העסקי, או שמא מדובר ברכוש קבוע. לסיווג זה השלכות רבות על אופן מיסוי הרווח, ניכוי ההוצאות קיזוז הפסדים ועוד.

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.