3/12/2024
מלאי שניזוק עקב המלחמה הינו בר פיצוי לפי חוק מס רכוש
מלחמת חרבות ברזל נפתחה בשבת ה – 7.10.2023 במתקפת טרור אכזרית של ארגון החמאס כנגד מדינת ישראל. ב – 8.10.2023 הצטרף ארגון חיזבאללה למלחמה וטילים רבים שוגרו לעבר מדינת ישראל ומאז ועד לכתיבת שורות אלו תושבים רבים טרם חזרו לביתם.
במסגרת החלטת הממשלה על פינוי ישובים, נאלצו בעלי העסקים להותיר את עסקיהם מאחור. פינוי הישובים והעובדה כי מדובר במלחמה מהארוכות ביותר שידעה מדינת ישראל הביאה לנזק משמעותי למלאי אשר היה בידי בעלי העסקים.
הנזק למלאי נגרם באופנים שונים: הפסקות חשמל כתוצאה מנפילות טילים, מלאי שלא ניתן למכרו בשל חלוף עונה (כגון בגדים), מלאי שפג תוקף, מלאי שניזוק מפגיעה ישירה ועוד.
בהתאם לחוק מס רכוש וקרן פיצויים התשכ"א -1961 והתקנות שהותקנו מכוחו, בעל עסק זכאי לפיצוי בגין מלאי שנפגע בשל המלחמה. גובה הפיצוי שיינתן יהיה בהתאם לשווי עלות המלאי (ללא מע"מ).
תחילה, על בעל העסק להוכיח את בעלותו במלאי שנפגע. לאחר מכן, לשם הוכחת הנזק יש להציג את רשימת המלאי שנפגע, דוחות כספיים או מסמכים המעידים כי המלאי בבעלות בעל העסק (חשבוניות רכישה, דוחות מלאי מאושרים על ידי רו"ח וכיו"ב).
כמו כן, על בעל העסק להוכיח שהפגיעה במלאי נוצרה עקב המלחמה, כאשר לבעל העסק לא הייתה יכולת להקטין את הנזק או לצמצמו עקב חוסר אפשרות פיזית להגיע לעסק ולהעביר או למגן ולשקם את הסחורה.
השמדה בהתאם לאישור ופיקוח רגולטורי
קיימים מצבים בהם על הניזוק להשמיד מלאי מכוח הוראות שונות או מכוח הנחיות של גופים שונים כגון: משרד הבריאות, משרד איכות הסביבה, משרד החקלאות וכו'.
ישנם סוגי מלאי שהשמדתם הינה בכפוף לאישור ופיקוח רגולטורי. כך למשל, בעלי לולים, רפתות ועוד נאלצו לקבל אישור מיוחד מהאגף הווטרינרי במשרד החקלאות והכפר להשמדה מפוקחת ומסודרת של עופות ובעלי חיים נוספים בגין המתת חסד עקב פגיעה בלול או ברפת וכדומה, ואף בשל חוסר היכולת לטפל באותם בעלי חיים בשל פינוי היישובים בהם נמצאים אלו.
הודעה מראש על כוונה להשמיד מלאי
ראשית, מומלץ להודיע מראש למס רכוש (ככל שניתן) על הכוונה להשמיד מלאי טרם ההשמדה. בהודעה יש לפרט את הכתובת המדויקת של המלאי, המועד המתוכנן להשמדה, פירוט המלאי ועלותו.
במקרים בהם לא ניתן להודיע מראש וברצון בעל העסק לבצע השמדה מיידית, יש להודיע לכל הפחות בדיעבד ולערוך בזמן אמת פרוטוקול ולתעד את השמדה באמצעות סרטונים או תמונות. בפרוטוקול יש לציין את פרטי הטובין המושמדים, כולל שם הפריט והמספר הסידורי כפי שמופיעים ברשימת המלאי כך שניתן יהיה לזהות באופן חד ערכי את הפריט אשר נרשם בפרוטוקול ולהשוות אותו לרשימת המלאי.
השלכות השמדת מלאי לעניין מס הכנסה
המלאי מהווה גורם משמעותי ובעל השפעה ישירה על התוצאה העסקית, הן בשנת המס הנוכחית והן בשנת המס שלאחריה . לפיכך, קיימת חשיבות רבה להערכת כמות המלאי ושווי המלאי וזאת לצורך קביעת התוצאה העסקית הנכונה של העסק.
כדי שרשות המיסים תכיר בהשמדת מלאי לצורכי מס, יש לפעול בהתאם להוראות שנקבעו בהוראת ביצוע מס הכנסה מספר 14/2018.
לסיכום, בעלי עסקים אשר כתוצאה מהמלחמה חוו פגיעה במלאי, יהיו זכאים לפיצוי בגין המלאי שניזוק כראש נזק נוסף במסגרת התביעה במסלול האדום. כמו כן, חשוב לזכור כי יש להודיע למס רכוש על הנזק ולתעד ככל שניתן בזמן אמת על הנזקים שאירעו וזאת על מנת שיתקבל פיצוי הולם על פי החוק.