מאת:

ראש נזק חדש לעסקים בקו עימות "פיצוי בגין תקופת התאוששות עבור כלל הענפים, מעבר לענף החקלאות והתיירות"*

עד כה, היה ברור כי ענפי החקלאות והתיירות בקו עימות זכאים להגיש תביעות במסגרת המסלול האדום לפיצוי בגין אובדן רווח עקב המלחמה, הכולל גם פיצוי בגין תקופת התאוששות שלאחר סיום המלחמה. זאת, על פי הנחיות פיקוד העורף הקובעות זכאות לפיצוי בגין "אובדן רווחים" גם עבור התקופה שלאחר חזרה לפעילות בהתאם להנחיות פיקוד העורף. לעומת זאת, בענפים אחרים שאינם נכללים בחקלאות או תיירות, החוק דורש להצביע על הפסקת פעילות בפועל לצורך קבלת פיצוי בגין אובדן רווח במסלול האדום. מכאן, התפיסה הייתה, בקרב רבים,  שענפים אלה אינם זכאים לפיצוי בגין התקופה שתבוא לאחר סיום המלחמה.
 
עם זאת, בהתבסס על ניתוח מעמיק של פסקי דין והוראות החוק, כי הזכאות לפיצוי בגין תקופת התאוששות אינה תחומה אך ורק לענפי החקלאות והתיירות, וכי ייתכנו מקרים נוספים בהם ניתן יהיה לקבל פיצוי בגין תקופה זו.
לדוגמה, זכאות זו יכולה לחול גם על ענף המסעדות, יזמות ועוד. לדעתנו, לאחר סיום המלחמה עסקים רבים ימשיכו לסבול מהשלכות כלכליות, ויידרש להם זמן רב לשוב לתפקוד רגיל ולהכנסות "רגילות". זאת, בשל "צלקות" שנצרבו בעסק במהלך ועקב המלחמה. לדוגמה, מסעדה שתחזור לפעול בקו עימות לאחר המלחמה תעשה זאת בהדרגה, שכן המלחמה עצמה צרבה בתודעת הסועדים את הקושי להגיע למקום. המשמעות היא שהכוח שמניע לקוחות לחזור לסעוד במסעדות אלה נחלש בעקבות המלחמה, ויידרש זמן להחזיר את האמון ואת אותו כוח. בפועל, ניתן לזהות כי הנזק למסעדה נגרם במהלך המלחמה בעת שהייתה בהפסקת פעילות, אך ניתן לחשוף את הנזק עקב אותה פגיעה רק לאחר סיום המלחמה והחזרה ההדרגתית לשגרה.
 
גישה זו מתיישבת עם פסיקה תקדימית בה משרדנו ייצג יזם נדל"ן מנהריה שבבעלותו מלאי דירות שלא נמכרו. היזם טען כי עקב המלחמה, שווי מלאי הדירות שלו פחת, כולל דירות שלא נמכרו ויימכרו לאחר המלחמה, ובגין כך ביקש פיצוי לפי חוק מס רכוש במסלול האדום. מנהל מס רכוש דחה את דרישתו, אך הערכאות קיבלו את עמדת משרדנו וקבעו כי היזם זכאי לפיצוי בגין אותם נזקים עתידיים, כולל אלה שיראו לאחר סיום המלחמה, גם אם מקורם ב"צלקות" שנוצרו במהלך המלחמה.
 
בהתבסס על פסק דין זה וניתוחים משפטיים מורכבים נוספים, אנו סבורים כי נכון יהיה לבחון כל עסק לגופו, בהתאם לענף, לאופי הפעילות, סוג הלקוחות, סוג הנזק ועוד. יש לשקול הוספת ראש נזק נוסף, שיוגש במסגרת המסלול האדום בלבד, בו נטען כי יש לפצות בגין אובדן רווח שישתקף בהנהלת החשבונות של העסק לאחר סיום המלחמה. נזק זה ניתן לייחס לנזקים שהמלחמה יצרה לעסק, לתדמיתו, למוניטין שלו ועוד במהלך המלחמה, והכול בנוסף לנזקים אחרים שנגרמו במהלך הפסקת הפעילות.
 
הטענה הזו רחוקה מלהיות פשוטה וצפויה להוביל להתדיינות משפטית מורכבת. לדעתנו, בסופו של יום, עסקים בקו עימות חייבים לקבל מהמדינה את הפיצוי המלא, ללא כחל וסרק. עסקים בקו עימות לא אמורים להיפגע מכך שהם נענו להפצרות המדינה והסכימו לכרוך את גורלם בגורל המדינה בעת שהקימו את עסקם בסמוך לגבול.
 

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

5 ע"י 1 גולשים

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.