מאת: ;

"הקפאת" חובות העסק עד לקבלת הפיצוי ממס רכוש

המלחמה דנן, נחתה על מדינתנו כרעם ביום בהיר. ללא כל הערכות וללא כל הכנה. אלפים רבים של קיבוצים, חקלאים, מפעלים, קמעונאים, נותני שירותים ועוד, מצאו את עצמם בעיצומה של מלחמה, אשר במידה רבה פוגעת בעסקם. חלק מהעסקים הנפגעים מצויים בקו עימות, וחלק אחר מהעסקים מצויים שלא בקו עימות.
המצב הנתון הביא לידי הפעלה של מערך פיצוי ממשלתי, באמצעות משרד האוצר ומנהל מס רכוש מטעמו. כאשר הפיצוי הניתן מסווג למעשה לפי מיקום העסק, אם בקו עימות ואם שלא בקו עימות, כאשר לגבי מרבית שטח המדינה, אשר אינו מהווה קו עימות, ניתן מענה לעסקים במסגרת מסלול "ירוק", בדומה לתקופת הקורונה. בעוד שלגבי עסקים וניזוקים המצויים בקו עימות , ניתנה האפשרות לפיצוי במגוון מסלולים.
 

מסלולי הפיצוי הניתנים לניזקים במלחמת "חרבות ברזל"

ישנם המסלולים הירוקים שהינם מסלולים טכנים, המבוססים על נתונים של שנים קודמות או הוצאות קבועות של העסק – תלוי באופי הפעילות ובמיקום של העסק. וישנו המסלול האדום הקבוע בחוק מס רכוש וקרן פיצויים, התשכ"א - 1961, במסגרתו ניתן לעסקים הממוקמים בקו עימות אפשרות לתבוע את "הנזק הממשי", וכך למעשה לפצות את העסק באופן מלא, כך שזה עם קבלת הפיצוי ימוקם כלכלית, במיקום בו יכול הוא היה להימצא באם המלחמה כלל לא הייתה פורצת.
המסלול הירוק כאמור הינו מסלול טכני, רוחבי, כזה המושתת על נוסחאות שונות בהתאם למתווה אותו בחר הניזוק. בעוד המסלול האדום, הינו מסלול המאפשר לזכאי לו לקבל פיצוי התואם את הפעילות של הניזוק, משמע – זהו מסלול  המאפשר לעוה"ד המייצג את הניזוק למפות את הפעילות, לתחום את הנזק ולהגדיר בראשי נזק משפטיים התואמים אותו, כלה זאת לצד תחשיב כלכלי ספציפי אשר יאמוד את גובה הנזק.
למעשה, המדינה מודעת לחשיבות יציבות העורף בעת לחימה ועל החשיבות לשמור עליו יציב ואיתן בתקופה זו – אופן תמיכת המדינה מתבטא בהכרה כי ככל ועסק קרוב יותר לקו האש כך נפגע הוא מהמלחמה באופן רחב יותר. ולצד זאת באשר לעסקים באזורים רחוקים יותר, מכירה המדינה כי המלחמה משפיעה בצורה כזו או אחרת על המשק כולו, לעיתים במישרין ולעיתים גם שלא במישרין - לרבות עקב חוסר הוודאות, החיסכון הצרכני האופייני לשעות מלחמה ועוד - מכאן נובעים המסלולים אשר יש באמצעותם ליתן מענה חלקי או מלא לניזוקים.
ככול שמדובר במסלולים האדומים, הרי שיש בהם גם כדי ליתן מענה אשר בא לאכוף את התחייבות המדינה כלפי אותם אזרחים ערכיים, אשר בחרו לכרוך את גורלם הכלכלי בביטחון המדינה, ולפצותם באופן מלא. כך, שאותם מתיישבים ערכיים לא יצטרכו לספוג את נזקי המלחמה רק משום שהם בחרו לכרוך את גורלם וגורל עסקם בביטחון המדינה.
יתרה מזאת, משרד האוצר, בהגינותו, בנה מערך פיצוי אשר מטרתו להזרים לניזוקים מקדמות עוד בתקופת המלחמה על חשבון תביעת הפיצוי אשר תידונה בתום הלחימה. כך, העסקים הניזוקים יוכלו לקבל מענה, אם לטובת עמידה כלכלית בהוצאות הבלתי נחסכות ואם לטובת מטרות אחרות, הכול בהתאם למיקום העסק. כך שבסוף התהליך, לאחר ברור התביעה, יקבל הניזוק פיצוי כלכלי ע"פ תביעתו, ומזה יקוזזו סך המקדמות אשר שולמו עד להשלמת הדיון בתביעה גופה.
ועדיין עסקים רבים טרם קיבלו סיוע מהמדינה עקב המורכבות של עסקם ו/או תביעתם - רבים מעסקים אלו נמצאים בקשיים ובסכנת קריסה.

יחד עם זאת, על אף המאמצים הכבירים של מנהל מס רכוש ליתן מענה רוחבי לכלל הניזוקים, יש בנמצא עסקים רבים אשר לא מקבלים במהירות המתבקשת את המקדמות, ויש כאלה אשר ממתינים לקבלת הפיצוי בתביעתם – מעבר למקדמות המשולמות וזאת משום שלא אחת, אין במקדמות כדי לשקף את הנזק המלא. האמור נכון למגוון רחב של מצבים, כמו לדוגמא עסקים אשר השביחו פעילות במהלך שנת 2023, עסקים אשר הוקמו וטרם הופעלו, עסקים אשר נערכו בו שינוים ארגונים אשר מקשים א\על היכולת לקבל מענה מהיר מטעם מנהל מס רכוש ועוד.
כך יוצא, כי עסקים וניזוקים רבים טרם קבלו את פיצוי או סיוע - וזאת, בין השאר, עקב תקדימיות המלחמה, אורכה של המלחמה, מועד ייסוד העסק, מועד השבחת העסק. לצד זאת ניתן להוסיף את התקדימיות של ראשי הנזק המשפטיים אותם נכון לתבוע, המחייבים הגשת תביעות משפטיות מורכבות, במסגרתם יוכלו הניזוקים לתבוע ראשי נזק דוגמת – בלימה בצמיחה, מיזמים שטרם יצאו אל הפועל עקב המלחמה, שריפה של שדות ומטעים – אשר מנעה קטיף ועוד, העדר יכולת לקטוף יבול, שבירה של ענפים, ריקבון של יבול, מפעלים לא מתפקדים, צימרים סגורים, נזק בלאי שמקורו בפינוי, נזק צפוי בגין תקופת התאוששות שתידרש בעולם התיירות, פוסט טראומה לבעלי חיים – מה שמביא לפגיעה קשה בהטלה של ביצים, הפלות, חנק של בעלי חיים ועוד.


אז מה ניתן לעשות?

בנסיבות אלו, כותב שורות אלה, אשר ייצג בעברו את מנהל מס רכוש על פני 13 שנה ומזה כ – 30 שנה עוסק בתביעת עבור ניזוקים לטובת קבלת פיצוי בגין נזקי מלחמה, נתקל בעסקים בריאים רבים אשר מחד – ממתינים לסכומי פיצוי גדולים אותם מצפים הם לקבל בתום המלחמה. ומאידך – נאלצים הם להתמודד עתה, תוך כדי מלחמה ועקב המלחמה, עם נושים רבים הממתינים לתשלומים המגיעים להם. כשאלה האחרונים, הלכה למעשה, לא אחת, מאיימים על העסק הניזוק, ושוקלים לנקוט נגדו בהליכי גביה, פירוק ועוד, וזאת למרות שבחלק גדול של המקרים ניסיונות גביה עתה כנגד אותו הניזוק רק עלולים להביא לקריסתו, מה שיגדע את האפשרות של אותו בעל עסק לעמוד בהתחייבויות הכספיות אל מול הנושים.
לצד הפיצויים הצפויים להתקבל ממס רכוש –  עיכוב הליכים לפי חוק חדלות פירעון הינה דרך נוספת בה יוכל לנקוט הניזוק לטובת שרידותו.

בנסיבות האמורות יוצא כי עסקים רבים הנפגעים מהמלחמה, נתונים במצב כלכלי ועסקי קשה, בו הם יודעים כי המקור לפירעון כלל חובותיהם הינו הפיצוי האמור להתקבל ממנהל מס רכוש, פיצוי  אשר יגיע, בסופו של יום, מהמדינה. משכך, אותם עסקים מחפשים מענה משפטי הוגן אשר יקפיא את החובות הרובצים עתה על עסקם, ימנע פגיעה מידית בעסק ויחייב את הנושים להמתין בסבלנות המתבקשת מהנסיבות, עד לקבלת הפיצוי המיוחל ממנהל מס רכוש, אם במסלול הירוק ואם במסלול האדום, אם אגב החלטה ואם הגב השגה ו/או ערר. מה שיעשה, בסופו של יום טוב לכל הנוגעים בדבר. לשם כך – קיים לו – חוק חדלות פירעון.
 

על חוק חדלות פרעון

חוק חדלות פירעון נותן למעשה מענה אופטימאלי לכל אותם עסקים אשר מתקשים תזרימית עקב המלחמה, אך מודעים לכך כי עם קבלת הפיצוי המגיע להם ממס רכוש, יוכלו הם להסדיר את חובם ולהביא לתפעול יעיל של העסק.
לשון אחר, חוק חדלות פירעון, הלכה למעשה ,מעניק מענה מדויק לכל אותם עסקים אשר מתקשים עתה לעמוד בהתחייבויות הכספיות כלפי נושים עקב המלחמה ביודעם כי הפיצוי שיתקבל בסופו של יום - ינטרל את הבעיה ויאפשר הסדרה ואיפס חובותיהם. בכך יוכלו לחזור הם  לפעילות תקינה ושקטה, כפי שארע ערב המלחמה.
למעשה, החוק נכון להיום מאפשר לבעל עסק הנתון במצוקה, ואשר לו מגוון של חובות להימנע ממצב בו חו"ח הוא נכנס להליך של פירוק או כל הליך דומה אחר, אשר יגרום לו לאבד שליטה על העסק. החוק למעשה מאפשר לאותו בעל עסק שבמצוקה, לפנות לבית המשפט המוסמך ולבקש ממנו לעכב כל הליך העלול להינקט כנגדו על ידי אחד מהנושים. וזאת בתחילה לתקופה של 90 יום, אותם ניתן יהיה להאריך בהתאם לנסיבות. במסגרת  – 90 הימים האמורים יוכל בעל העסק  לכנס את כלל הנושים, להציג בפניהם בשקיפות מלאה את מצבו הכלכלי והתזרימי, ולהציע לאלה תוכנית הבראה, אשר המשמעות שלה היא למעשה לאפשר לו לשלם לחייבים את המגיע להם מתוך כספי הפיצוי האמורים להתקבל ממס רכוש, אם באופן מלא ואם באופן חלקי.
למעשה אותו בעל עסק יצטרך להציג בפני כלל הנושים את מצבו הכלכלי, את כל החובות, את רווחיות עסקו ולצד זאת את כלל הנזקים שנגרמו עקב המלחמה ואת התביעה אותה בכוונתו להגיש למנהל מס רכוש בגין אותם נזקים. עליו להבהיר להם, באמצעות אנשי מקצוע מטעמו -  כי האינטרס של הנושים  הוא דווקא להמתין, ובכך לאפשר לו להסדיר את החובות. כלומר – המטרה היא לשקף בפני הנושים את המצב העסקי לאשורו, ולגרום לנושים להבין כי תהא זו טעות שלא להמתין ו/או שלא להגיע עמו להבנה. במסגרתה, לדוגמה- הנושים יתבקשו  להמתין עד למועד בו מנהל מס רכוש ישלים את הדיון בתביעתו ויתקבל הפיצוי לו זכאי, ו/או עד למועד בו יוכל הוא לחזור לעבודה תקינה המייצרת רווח. זאת תוך התחייבות, לדוגמא, כי מתוך כספי הפיצוי ישולמו לנושים, אם באופן מלא ואם באופן חלקי.
לטובת האמור בעל העסק יתבקש לערוך הצבעה בקרב הנושים והיה ויזכה  בתמיכה בשיעור של 51%  מבעלי החובות ו – 75%  מכלל הנשייה להסדר מוצע, אזי יוכל הוא להביא ההסדר לאישור בית המשפט ולהמשיך בעצמו וללא כל נאמן מטעם בית משפט בפעילות העסקית, עד לקבלת הפיצוי ממנהל מס רכוש.
יתרה מזאת, החוק מסמיך את בית המשפט לאשר הסדר נושים שכזה, גם אם אין בנמצא רוב כמבוקש, וזאת ככול שבעל העסק יכול להראות לבית המשפט כי נכון להמתין עם הליך אגרסיבי של פירוק ו/או הליכי גביה אחרים  כנגד העסק. ותחת זאת -  לשמר את העסק, לאפשר לו להמשיך לפעול ובפועל - להמתין לתשלום הפיצוי על ידי מנהל מס רכוש ו/או חזרה לעבודה בחלוף המלחמה וכי הפסקת הפעילות ו/או פירוק של העסק עתה, רק יפגעו ביכולת הפירעון של העסק.
עסקינו בהליך משפטי יעיל, מהיר, חכם ולא מורכב יתר המדינה, אשר יש בו כדי לתת מענה מושלם לכל אותם עסקים הממתינים לכספי הפיצוי ממנהל מס רכוש ו/או לסיום המלחמה לטובת חזרה לשגרה הרווחית של פועלם. יש במנגנון זה כדי להבטיח את המשך קיום העסק, את השמירה עליו ובפועל יש בו כדי לנטרל מצב בו עסק נסגר או מתפרק שנדרש פרק זמן לשם בחינת תביעות הפיצוי על פי חוק מס רכוש.
למעשה חוק חדלות פירעון - מאפשר לבעל העסק לנטרל את הנזק הכלכלי של המלחמה, במובן זה שאת הנזק אנו "מקפיאים" עד למועד בו ממילא העסק יקבל פיצוי, אשר בחלק גדול של המקרים יעלה על סך כל החובות של העסק .
בכך, יש גם להציל את העסק, גם לפרוע את חובותיו וגם לשמור על שמו הטוב של בעל העסק – ככזה העומד בהתחייבויותיו.

זהו מהלך בריא ונכון, הלוקח בחשבון את המצב הבטחוני בו אנו נתונים, מצב הלוקח בחשבון כי עסקים רבים נפגעו קשות עקב המלחמה ומשכך, יש להתחשב ולחכות עם גביית החובות. יש לאפשר למנהל מס רכוש לסיים מלאכתו נאמנה ולפצות את הניזוק במגיע לו, ובהמשך, מתוך הפיצוי החלוט – להביא לידי פירעון חובות העסק והצלתו.
נדמה כי בית המשפט, בנסיבות דנן, יתקשה להתעלם מהעובדות בשטח, מהמצוקה של עסקים רבים, ומשכך אנו אמונה כי בית המשפט בנסיבות המתאימות אכן יענה לבקשה של בעל עסק שנפגע עקב המלחמה, להביא להקפאת חובותיו, ויבהיר לנושים כי נכון והוגן יהיה להמתין בסבלנות על למועד בו יקבל בעל העסק את חלקו בפיצוי על פי חוק מס רכוש. שכן - העדר המתנה, העדר סולידאריות, פגיעה בעסק רק משום שהוא ממתין לפיצוי לו הוא זכאי - יביא, הלכה למעשה, לריקונו מתוכן של חוק מס רכוש האמור לשמר את העסק ולנטרל את נזקי המלחמה.
כמובן שהצלחת הליך שכזה ומינוף הפיצוי הצפוי לטובת הבראת העסק - על העסק לנהל את האירוע המשפטי דנן באופן מדויק ומשכך, בין השאר -  יש לנקוט בהליכים המשפטים הנדרשים, יש בנמצא צורך לערוך תביעה כלכלית משפטית מלאה ואמיתית אשר תוגש למנהל מס רכוש ואשר  במסגרתה יתבעו כלל הסכומים להם זכאי העסק.
לצד זאת יש להגיש בקשה לעיכוב הליכים ככל ונדרש לעשות כן, אליה תצורף התביעה ו/או יכללו בה נתונים המלמדים על הזכאות של העסק לפיצוי. התייחסות לסבירות קבלת התשלום ובקשה מבית המשפט המוסמך להבין את הקושי הנובע מהמלחמה .
נדמה כי הדין והצדק החברתי, הערבות ההדדית והשכל הישר מחייבים, בשעה קשה זו, לעשות שימוש נרחב בהוראות חוק חדלות פירעון זה, לטובת שמירה על ההתיישבות והפעילות, במיוחד בקו עימות, על כל הכרוך והמשתמע מכך.
 
 

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

1 ע"י 1 גולשים

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.