מאת:

ככל שהמלחמה מתארכת, מתחדדת המסקנה - לעוסקים ביישובי הספר בקו העימות מומלץ להגיש תביעה ב"מסלול האדום" - תביעה משפטית נזיקית כוללת.

סיומה של מלחמת 'חרבות ברזל' רחוק ואינו נראה לעין: המפונים עדין לא בביתם, הצפון במצוקה והחיילים עדין רחוקים ממנוחה. הנזקים מצטברים, הימים חולפים, המדינה מסתגרת, ההתפתחות נבלמת, ובכל יום שחולף הנזקים הולכים וגדלים, ובמקביל קופת המדינה הולכת ומתכווצת.
כל אלו מעמידים את האזרחים במצוקה כלכלית של ממש, במיוחד אותם אזרחים אשר כרכו את גורלם בגורל המדינה והקימו את עסקם ואת ביתם בקו עימות, אך לא רק הם. מטבעה של מלחמה – עסקים נזהרים, אזרחים לא ממהרים להוציא כספים, פיתוח עסקי נבלם, משפחות פועלות להפחתת הוצאות ועסקים נוקטים אף הם בפעולות אשר יש בהן כדי להקטין את ההוצאות בכדי להישאר עם הראש מעל פני המים.
לכך ניתן להוסיף כי שגשוג כלכלי כרוך במצב רוח ציבורי, ומשזה ירוד ומשיש חטופים, פצועים והרוגים, אין זה פלא כי מצב הרוח רחוק מלהיות מרומם, המדינה דרוכה, הצבא דרוך, אנשים מסתגרים ועושים שימוש בחסכונות, וזאת עוד בהתעלם מאלפי עסקים שפשוט נעצרו, נסגרו, הפסיקו לייצר ולו שקל אחד פדיון והכול בעוד ההוצאות קימות, הצרכים המשפחתיים ו/או האחרים נמשכים, המשכנתאות ממשיכות לטפוח והמעמסה הולכת וגדלה.
הנפגעים הם רבים ומכל השכבות: פרטיים, עסקיים, עמותות, קטנים וגדולים. אנשים בנו על הכנסות צפויות וע"ס זאת נכנסו להשקעות ו/או נמנעו מלחסוך כספים. יש כאלו הנדרשים לשלם משכנתאות בהיקפים של עשרות אלפי שקלים בחודש בגין השקעות בשנת 2023, ויש הנדרשים לשלם מיליונים בגין השבחות, בניות ופעולות שבצעו לפני המלחמה, מתוך הבנה כי עד מהרה הם ירוויחו ויוכלו לעמוד בהתחייבויות.
בהתאם לדין, תושבי יישוב ספר בקו עימות, אם בדרום ואם בצפון, רשאים להגיש תביעה למנהל מס רכוש, ע"פ חוק מס רכוש, ב"מסלול האדום" בגין הנזקים העקיפים שנגרמו להם. מס רכוש מציע לעסקים בקו עימות להגיש תביעות במסלול אלטרנטיבי כדוגמת ה"מסלול הירוק", וזאת במקביל לחלופה הקבועה בחוק משנת 1961, לפיה כל ניזוק רשאי להגיש תביעה קונקרטית במסלול האדום. יודגש, הניזוק נדרש לבחור באחד המסלולים, ולא יכול לתבוע במקביל שתי תביעות בשני המסלולים.
בשונה מהמסלול האדום, המסלול הירוק הינו מסלול, שבמסגרתו, בעל העסק נדרש למלא פרטים בנוסחה סגורה (בה מפוצים אחד משלושה מרכיבים: שכר, הוצאות או מחזורים [ירידה בהכנסות המדווחות]). מסלול זה (המסלול הירוק) חוקק באופן ספציפי לטובת המלחמה דנן, ומתחדש בהתאם להחלטת מחוקק המשנה.
במקביל, המסלול האדום, הנו מסלול הקבוע ע"פ חוק בו לניזוקים בקו העימות ביישובי הספר הזכות להגיש תביעה שהנה למעשה תביעה נזיקית ומשפטית כוללת, אשר אינה מותנית בשום החלטת ממשלה כזו או אחרת. המקור המשפטי למסלול האדום הוא מחוק משנת 1961 – חוק מס רכוש, לפיו, לגישת כותב שורות אלה - המדינה התחייבה לפצות את אותם אזרחי מופת שכרכו גורלם בביטחון המדינה בפיצוי מלא, כזה שיעמיד אותם כלכלית במקום בו הם יכולים היו להימצא באם המלחמה כלל לא הייתה פורצת.
לעומת המסלול האדום, המסלול הירוק מוגבל לכללים ולנתונים שכבר דווחו ע"י העוסק (כדוגמת: ההכנסות המדווחות ו/או הוצאות השכר המדווחות) ובמסגרת מסלול זה, עפ"י כלל, הניזוק יתקשה לסטות מן הנוסחה הקבועה – דהיינו, המדובר במסלול שיש לו מסגרת כלכלית קצובה וסגורה אשר לא מותירה בד"כ לעוסק ולמס רכוש מקום לשיקול דעת נרחב באופן ההגשה או בבחינתה.
כך, שמטבע הדברים, המסלול הירוק כולל מתווים המקלים מאוד על המדינה בבדיקת התביעות ובזמן הנדרש לטובת בחינתן. אכן עובדי מס רכוש, העושים מלאכת קודש, מוגבלים במשאבים וכן בשעות ובעובדים, ובפועל, לא יכלו ולא יכולים היו להיות ערוכים להיקף התביעות הבלתי צפוי, שכבר מצוי על שולחנם וכזה שיתגבש בסוף המלחמה.
על כל פנים, ועל אף המורכבות והקשיים שכרוכים בבחינה ובדיקת תביעות (שהן למעשה תביעות משפטיות נזיקיות כלכליות) במסלול האדום ע"י עובדיו ומנהליו המסורים של מס רכוש, אשר כותב שורות אלה מכבד ומעריך, יש להדגיש את העובדה שהמסלול האדום מאפשר לניזוק לתבוע לא רק על פי נוסחה סגורה וקצובה, אלא מאפשר לניזוק למפות ולפרט בתביעתו את הפעילות שלו, למפות את הנזק תחת כל אחת מהפעילויות, להגדיר את ראשי הנזק, לבנות תחשיב כלכלי אמיתי ומדויק בגין אובדן הכנסות והרווח. כך יוצא שלתביעה במסלול האדום - הפוטנציאל המירבי (לעומת מסלולי תביעה אחרים), להגשים את מטרת המחוקק,  והיא העמדת  הניזוק במצב הכי קרוב בו יכול היה להימצא אילולא הייתה פורצת מלחמת 'חרבות ברזל' (אשר מיוחל כי תסתיים במהרה בניצחון ובהשבת מלוא החטופים לארצם).
המסלול האדום, הלכה למעשה, הנו מדויק יותר ומותאם באופן ספציפי לנזקים הממשיים של הניזוק. ניטול דוגמא של מסעדה: במסלול הירוק "מחזורים" [הפרש בין שווי ההכנסות המדווחות]- מסעדה רשאית לתבוע בלבד את הירידה בהכנסות, בעוד שבתביעה במסלול אדום ניתן לגישתנו  לתבוע ראשי נזק רלוונטיים נוספים כגון אובדן מלאי שהושמד או פג תוקפו, אובדן צמיחה של העסק והיקף הפעילות, נזק שנגרם לציוד אישי בשל אי שימוש, הוצאות להקטנת הנזק ועוד.
אנו סבורים כי ניזוק אשר משלם ושילם כל חייו מיסים כחוק, ובמיוחד כזה שנענה לבקשת המדינה מיום היווסדה בדבר התיישבות ביישוב ספר בקו עימות, זכותו המלאה היא לאכוף את הברית עם מדינתנו האהובה ולקבל את מלוא הפיצוי המגיע לו כדין. כך שאנו סבורים  שאין זאת רק זכותו של הניזוק למצות את מלוא זכויותיו ולתבוע במסלול האדום, אלא גם התוצאה הצודקת והראויה.
יצוין כי הפער בין הנוסחאות שנקבעו במסלול הירוק לבין מה שהניזוק רוצה וזכאי לקבל יכול והרבה פעמים עלול להיות משמעותי.
נזכיר כי מלחמה דוגמת זו מעולם לא קרתה במדינת ישראל, ולפתע ישנו מגוון רחב מאוד של נזקים ואירועים שהמדינה, מס רכוש ובתי המשפט מעולם לא נדרשו להם. יש אין ספור ראשי נזק חדשים וייחודיים התואמים למלחמה דנן בגינם זכאי הניזוק לפיצוי במסגרת תביעה במסלול האדום, לטובת העמדתו במקום בו יכול הוא היה להימצא בהעדר מלחמה. כמות ראשי הנזק וטיב ראשי הנזק העדכניים ניתנים לתביעה רק במסגרת המסלול האדום ואלו יכולים להסתכם בסכומי עתק. נכון שראשי הנזק חייבים להתיישב עם הוראות חוק מס רכוש וטיעון משפטי ממשי ומדויק, ונכון שיש בנמצא חוסר של פסקי דין התומכים בכל ראש נזק, ובפועל חלק גדול מראשי הנזק מעולם לא נידונו בפני בתי המשפט, אולם אין בכך כדי לבלום את הניזוק מלתבוע את הפיצוי (במסגרת מסלול משפטי נזיקי כלכלי ), ובנסיבות העניין, היה ויידרש- גם לנהל מערכה משפטית סבוכה, תוך מיצוי זכויות ופניה לערכאות המשפטיות הגבוהות ביותר), וזאת על סמך טיעון משפטי מהותי.

לשם ההגינות יובהר כי המגמה היא לסיים את מרבית המחלוקת בהסכמה עם מנהל מס רכוש וניסיון העבר מלמדנו כי הרוב המכריע של התביעות מסתיימות אל מול מנהל מס רכוש בהסכמה, ללא כל צורך לפנות לערכאות .זו היא גם העדפת כותב שורות אלה, לשם הוא מכוון ובאמת ובתמים מאמין הוא כי רגישות הנהלת מס רכוש תביא לידי כך שמרבית התביעות אכן יסתיימו בדרך של הבנה המתיישבת עם תקדימיות המלחמה ועם ראשי הנזק התואמים למלחמה זו.
במסגרת ראשי הנזק המשפטים העולים מהמלחמה הנוכחית אנו יכולים להעלות מס' דוגמאות לראשי נזק ייחודיים הניתנים לתביעה במסגרת המסלול האדום, דוגמת:
  1. תשלום בגין תקופת התאוששות, שהרי גם בחלוף המלחמה ייקח לעסקים זמן להתאושש;
  2. פיצוי בגין פוסט טראומה של בעלי חיים;
  3. פיצוי בגין הפלות של בעלי חיים;
  4. פיצוי בגין אובדן של עדרי בקר שנבנו על פני שנים והיו מורגלים גנטית וחיסונית לאזורים בהם הם היו נמצאים;
  5. נזקים אדירים למטעים שנשרו או נפגעו.  במסגרת המסלול האדום יהיה אפשר לתבוע בגין אובדן כל התנובה שתחסר עד להשלמת שתילה מחודשת וגידול מחודש על פני שנים רבות;
  6. פגיעה בנכסים של אזרחים רבים עקב הפינוי שהוטל עליהם וההזנחה עקב זאת  – פינוי שהרחיק אנשים מביתם על פני תקופה שמתקרב לשנה, במהלכה חזירים, דורבנים ואחרים הרסו את פרויקט החיים שלהם;
  7. זאת ועוד אין ספור נזקים בהיקפים שיש בנמצא קושי אדיר לאמוד, נזקים וראשי נזק אשר יהיה צורך להצדיק במסגרת התביעה המשפטית את המקור להם, את הטיעון המשפטי, את ההיגיון המזכה בפיצוי ועוד, כשאת כל הטיעונים נדרש לבסס על כוונת המחוקק.
יתרה מזאת, יודגש כי - המסלול האדום, בהגינות המדינה, לא פוגע באספקת החמצן הכלכלי לניזוק (מקדמות על חשבון התביעה), הלכה למעשה המסלול האדום הוא היחיד בו ניתן לקבל מקדמות עוד טרם הגשת התביעה.
חשוב לזכור כי המסלול האדום אמור לתת לכל הפחות את מה שנותן המסלול הירוק. המסלול הירוק אמור לפצות בגין  אובדן רווחים לפי נוסחה. מנהל מס רכוש רוצה לראות קשר סיבתי לבין הנזק לפי המסלול הירוק, רק שהמסלול הירוק מוגבל, בעוד שהמסלול האדום פתוח לראשי נזק רבים ומגוונים המתיישבים עם החוק וכוונת המחוקק לפצות ולהעמיד את הניזוק במקום בו הוא יכול היה להימצא באם המלחמה כלל לא הייתה פורצת.
בסופו של יום הניזוק אינו אמור לספוג את הנזק שנגרם לו. רצוי עבורו לקבל  את מירב הזכויות והפיצויים שמגיעים לו, ללא פרשנות מצומצמת, ללא נוסחאות מגבילות וללא שיקולי תקציב. ברור שגם ניזוק שהינו ציוני ומשרת את המדינה, לא אמור לממן מכיסו את החלטתו לאמץ את בקשת המדינה ולהתיישב במקום שאחרים מפחדים.
אני סבור כי הניזוק אמור לקבל את כל הפיצוי המגיע לו, את כל ראשי הנזק – לרבות אלה התקדימיים, ואסור לו להיות מוגבל לנוסחה יבשה ומוגבלת שבחלק גדול מהמקרים לא מתקרבת לנזק שלו . הניזוק אינו מבקש נדבות. הוא אמור לדרוש את הכול בהתאם לראשי הנזק החדשים והלא חדשים שקמו עקב המלחמה דנן וזאת גם אם לשם כך יש להגיש תביעה משפטית במסלול האדום שתוכיח את המגיע לו.
אנו סבורים שבהחלטתו של הניזוק, אם להגיש תביעה במסלול המשפטי שהוא המסלול האדום או שמא להגיש תביעות קצובות ומוגבלות במסלול הירוק, ישקול גם את מידת הפגיעה העצומה שהסבה לו מלחמת חרבות ברזל (הפוטנציאלית, הבלתי הפיכה וזו שטרם התבררה) לביתו, למשפחתו ולעסקיו.
לסיכום - מצופה להבין כי המלחמה הזו מייצרת ראשי נזק חדשים ותקדימיים, שאין ולא היו דוגמתם, ונדרשת הפלטפורמה המשפטית שתאפשר את תביעתם ואת השיפוי בהתאם. פסיקת בית המשפט תצטרך אף היא, היה ותהא מחלוקת עם מנהל מס רכוש, ליישם זאת.
מטרות חוק מס רכוש משנת 1961 מוכרות וברורות לכותב שורות אלה כמתואר מעלה. במלוא הצניעות ומתוך ניסיון, נציין כי המסלול הירוק (שהוא פרי תקנות ולא של חוק) לא יכול לשנות או לייתר את החוק שחוקק בשנת 1961 וכוונות המחוקק, ומשכך המסלול הירוק לא יכול להתחרות ולבלום את ציבור העוסקים האיכותי והתורם שהתיישב ביישובי ספר בקו עימות – מלמצות את זכויותיהם באמצעות הגשת תביעות מלאה, חכמה, שקופה ומבוססת על טיעון משפטי מלא - במסלול האדום.
האינטרס להגיע לנוסחה קלה - משמע, המסלול הירוק - ליישום מובנת, אך איננה יכולה לבוא על חשבון הניזוק. המסלול הירוק לא לוקח בחשבון מאות פרמטרים וסוגיות שרק המסלול האדום יכול לדון בהן. האינטרס לייעל את הטיפול ברור, אבל לא על חשבון הכיס של הניזוק. הניזוק חייב להאמין במערכת המשפט, במנהל מס רכוש – אשר לו לצורך העניין מעמד של שופט שלום, בפרשנות החוק, בזכאות שלו ולהיצמד לכל אלה.
היעילות של ההליך לא יכולה לבוא על חשבון פיצוי הולם בתביעה אדומה, כזו המבוססת על כוונת המחוקק, מבוססת על פסיקה, מבוססת על הוראות החוק, מבוססת על טיעון משפטי כזה שטרם נראה דוגמתו.
טוב יעשה כל ניזוק אם יכלכל את צעדיו מראש, שכן על פי הנחיית מנהל מס רכוש לא בנקל ניתן לעבור בין המסלולים. משפטן מקצוען, כזה המתמחה בתחום, כזה הרגיש לצורך הניזוקים, כזה היודע מה הסבל שלהם, מה האובדן, מה המחיר – יידע  להעלות טענות עובדתיות, חשבונאיות ומשפטיות באופן מקצועי, וכן יידע להפנות לפרוטוקולים של הכנסת בעת חוקק חוק מס רכוש ו/או חוקים אחרים, יידע להפנות לתכלית מדינתנו ולתפקיד ההתיישבות ובהישען על כל אלה להביא לניזוק את המגיע לו (במסגרת תביעה משפטית במסלול האדום).
 
המלצתנו ברורה ויחידה - אל תתפשרו על פחות ממיצוי מלא של מלוא הפוטנציאל בתביעה הצודקת לשיפוי נזקיכם; והיא תביעה במסלול המשפטי (המסלול האדום).
 
 

 

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

5 ע"י 2 גולשים

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.