מאת: ; ;

השגה על תביעות מס רכוש שהוגשו במסלול ירוק

מלחמת חרבות ברזל המתנהלת בימים אלו הביאה עמה נזקים כלכליים משמעותיים לבעלי עסקים ברחבי הארץ. בימים אלו מתחילות להתקבל החלטות בתביעות אשר הוגשו במסלולים הירוקים כגון: מסלול "הוצאות מזכות", "מסלול מחזורים", "מסלול חקלאות", "מסלול שכר" ועוד.
מלחמת חרבות ברזל המתנהלת בימים אלו הביאה עמה נזקים כלכליים משמעותיים לבעלי עסקים ברחבי הארץ. בימים אלו מתחילות להתקבל החלטות בתביעות אשר הוגשו במסלולים הירוקים כגון: מסלול "הוצאות מזכות", "מסלול מחזורים", "מסלול חקלאות", "מסלול שכר" ועוד.
שלב ההשגה הינו שלב חשוב ביותר בפני מנהל מס רכוש ונקבע כשלב מעין משפטי. בתי המשפט קבעו לא אחת, כי על ניזוק לכלול בהשגתו את כל טענותיו בלי להותיר סרח עודף שיובא רק בשלב הערר או הערעור. לכן, חשוב כי ניזוקים או מייצגים יעלו את כלל הטיעונים כבר בשלב ההשגה, ובכלל זאת עדויות, תצהירים, מסמכים, חוות דעת, תחשיבים כלכליים וכל ראיה שיש בה כדי לתמוך בדעתם.
במאמרנו זה נעמוד על החשיבות של העלאת מלוא הטיעונים בשלב ההשגה. במיוחד, לאור העובדה - אין חובה בחוק או בתקנות המחייבות את מנהל מס רכוש לקיים דיון עם הניזוק טרם קבלת ההחלטה.
 

המסלולים הירוקים - לא טכני בלבד

מסלולים אלו כאמור מחושבים באופן טכני על פי ערכים המשתנים בין עוסק לעוסק, אך כפי שנאמר, אין זה אומר כי אין מקום למחלוקות וכי תביעתם תתקבל במלואה רק על סמך הזנת הנתונים באתר המקוון של רשות המיסים. למעשה, קיימות עילות רבות לדחייה ולהקטנת הפיצוי ובפועל מנהל מס רכוש עושה בהן שימוש רב. כך למשל, היעדר קשר סיבתי היא עילה מרכזית לדחיית תביעת הניזוק, הטענה היא, כי הירידה במחזורי העסק אינה נובעת אך ורק מהמלחמה. בפרשת מדיטרניין (ע"מ 42601-09-20 מס רכוש - באר שבע נ' פי.אר.אס. מדיטרניין בע"מ) נקבע, כי הוכחת הקשר הסיבתי מוטלת על כתפי הניזוק, כאשר רשות המיסים מעלה טיעונים של ממש, שיש בהם כדי לערער על ההנחה כי ירידה המחזורים נבעה כולה בשל המלחמה.
עוד נקבע בעניין מידיטריין כי מנהל מס רכוש רשאי לסטות מנוסחת מסלול המחזורים, מקום בו הדבר נדרש למניעת עיוות ולפסיקת פיצוי אמת. קביעה זו היוותה קרקע פורייה למנהל מס רכוש להקטנת פיצויי לניזוקים באמצעות עילות שונות. כך לדוגמא, מקום בו סבר מנהל מס רכוש, כי מחזור הבסיס של הניזוק חריג ואינו משקף את הנזק שנגרם לו, יוכל לסטות מהמשוואה. עילות נוספות שיכולות לעלות בעניין זה הן תנודתיות, סניפים וכו', בהתקיימם רשאי המנהל לסטות מהנוסחה. כך לדוגמא, באותה פרשה סטה מנהל מס רכוש מהנוסחה באמצעות הסטת חשבוניות שהיו במחלוקת, מחודש ספטמבר, שהיווה את מחזור הבסיס, לחודש אוגוסט, ובכך הקטין את הפרש המחזורים, וכן את הפיצוי המגיע לניזוק. בדרך דומה רשאי מנהל מס רכוש להתעלם מעסקה בטענה כי היא מלאכותית ואף רשאי להטיל קנסות במקרים מסוימים.
במילים אחרות, מנהל מס רכוש רשאי לסטות מהנוסחה הקבועה לפיצוי, מקום בו הוא סבור, כי הנתונים כפי שדווחו יובילו לפסיקת פיצוי גבוה מזה המגיע לניזוק. מסקנה דומה עולה מהוראות הביצוע שפרסמה רשות המיסים לקבלת פיצוי בעד "נזק עקיף" ( הוראות ביצוע 2/23 בסעיף 10.6), שם עלה, כי למנהל מס רכוש סמכות לשנות את מקדם הפיצוי, אם שוכנע כי ההוצאות הקבועות של העסק במקרה של אי הפעלתו גבוהות או נמוכות יותר.
כפי שניתן לראות, פסיקת הפיצוי במסלול הירוק אינו טכני בלבד, ובפועל מנהל מס רכוש רשאי לסטות מהנוסחה בכדי להבטיח פיצוי אמת המשקף את נזקו של הניזוק כפי שהמחוקק התכוון לפצותו - בשל המלחמה בלבד. בנסיבות אלו, הרי שהמקום למחלוקות בין הניזוק למס רכוש אינו מצוצמם כפי שנדמה היה – ומכאן שניזוקים רבים, יידרשו להגיש השגות על החלטת המנהל בכדי לקבל את מלוא הפיצוי שתבעו.
 

מועד הגשת ההשגה, חשיבותה והשפעותיה לערר

חוק מס רכוש קובע כי על מנהל מס רכוש ליתן החלטה מנומקת בתביעת פיצוי של ניזוק תוך 8 חודשים מיום הגשתה. על החלטת המנהל ניתן להגיש השגה תוך 60 ימים, במסגרתה יוכל לצרף הניזוק מסמכים שונים להוכחת טענותיו.
ההשגה הינה קריטית ביותר להמשך ההליך, ולמעשה השגה שאינה כוללת את כלל הטענות והמסמכים ואינה מוכיחה את זכאותו של הניזוק לפיצוי, הינה השגה אשר בפועל סותמת את הגולל עבור הניזוק לקבלת תביעתו. זאת מאחר, וככל הנראה מנהל מס רכוש ידחה את ההשגה, ובערר אותו יצטרך להגיש הניזוק יוכל הוא לכלול אך ורק טענות אשר עלו בהשגה, ולא יוכל לעלות טענות חדשות שלא הופיעו בו.
לאור האמור, הליך ההשגה הינו הליך קריטי שבמסגרתו על הניזוק להעלות את כל הטיעונים המוכיחים את זכאותו, כך עולה גם בפסיקה, כך לדוגמא בפרשת לייבוביץ (רעא 777/14 ‏ ‏ יורם ליבוביץ נ' פקיד שומה גוש דן) שם נקבע כי "על נישום לכלול בהשגתו את כל טענותיו מבלי להותיר "סרח עודף" כלומר גם ביהמ"ש רואה בהשגה הליך קריטי במסגרתו עלול להיקבע גורל תיק.
 

לסיכום

על אף אופיים הטכני לכאורה של המסלולים הירוקים, מסלולים אלו אינם טכניים,  ובפועל למנהל מס רכוש סמכות רחבה לדחות או להקטין תביעה לפיצוי ממגוון סיבות ועילות שונות. כאמור וועדת ערר (אליה מוגש הערעור ככל ההשגה נדחית) נדרשת לבחון את סבירותה ונכונותה של החלטת מנהל מס רכוש, בהתאם למסמכים והטענות אשר עמדו בפני מנהל מס רכוש עת קיבל את ההחלטה. לפיכך, קיימת חשיבות רבה להעלאת מלוא הטענות כבר בשלב ההשגה ולצרף את כלל המסמכים המאמתים, לרבות: חוות דעת חשבונאיות/כלכליות/ חשבוניות/ הצהרות וכיוצ"ב.
לעיתוי העלאת הטענות והגשת המסמכים חשיבות רבה, שכן, במרבית המקרים יהיה קושי לניזוק לבצע "מקצה שיפורים" בערר ומומלץ להתייעץ עם מומחה על מנת לוודא כי מועלות מלוא הטענות הרלוונטיות. השגה לקונית ולא משכנעת בטיעונים ומסמכים מאמתים, בהכרח תוביל לדחייתה, ואף תקטין את סיכויי הצלחה בערר, ככל שהניזוק יהיה מעוניין בכך. 
 
 

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

1 ע"י 1 גולשים

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.