מאת:

עשרת הדיברות לרוכשים מטבעות קריפטוגרפים

המטבעות הקריפטוגרפים הפכו במידה רבה להיות עובדה מוגמרת. יותר ויותר ישראלים, פרטיים ועסקים, רוכשים את המטבעות, מודעים לכך שיש אלפי סוגים מהם, לומדים את אופן התנהלותם, מתבייתים על סוג ספציפי ומבצעים רכישות, מכירות ועוד  מתוך תיקווה לייצר רווחים.
יש כאלה אשר התנהלותם  פסיבית – משמע – הם רוכשים, רואים ברכש סוג של השקעה לטווח הארו  ומחכים ליום בו השווי יעלה ומאידך - יש כאלה פעילים, אשר באופן תדיר רוכשים, מחליפים, ממירים וצוברים, כך שההתנהלות של האחרונים במידה רבה מגיעה לכדי פעילת של "עסקית" של ממש.

להלן עשרת הדיברות הנוגעות למעורבים בעולם המטבעות הקריפטוגרפים –

  1. מטבע קריפטוגרפי מוגדר על ידי רשות המס כ "נכס" לכל דבר ועניין, כמו לדוגמא – מניה, להבדיל ממטבע קלסי - דוגמת השקל או הדולר.
  2. כל פעולה המתבצעת במטבע קריפטוגרפי, כמו המרה במטבע אחר, קניה, מכירה, מימוש – מחייבת דיווח לרשות המס ותשלום מס בגין הרווח שנוצר בעת המכירה.
  3. המטבעות הקריפטוגרפים אכן ניתנים לצבירה בארנקים קריפטוגרפים אנונימיים, קרים או חמים. אולם, יש לקחת בחשבון כי המדינות נלחמות בתופעה, ומשכך בעל הארנק יותר ויותר יתקשה לבצע שימוש במטבעות אלה מבלי לחשוף את שמו, ומבלי להראות כי הפעילות שבוצעה בארנק דווחה ושולם המס בגינה. אחרת, הוא ומקבל התמורה עלולים להיתפס כמי שבצעו עבירה על פי חוק איסור הלבנת הון, פקודת מס הכנסה ועוד.
  4. הבנקים בישראל מתפקדים כ-"שומרי הסף" של רשויות אכיפת החוק, ומשכך הם צפויים להרים קשיים על כל המבקש להפקיד כספים אשר מקורם במטבעות קריפטוגרפים.
    לכן, מאוד חשוב לשמור תיעוד המלמד על כך שהמטבעות נרכשו בכספים "לבנים", ממקורות אמינים, וכי כל פעולה שבוצעה בהן דווחה לרשויות, וכי הבעלות בהם מופיעה בדוח השנתי ובהצהרות ההון וכן שולם המס בגינן.
  5. רוכשי מטבעות קריפטוגרפים אשר מחזיקים את המטבעות תקופה ארוכה ולא סוחרים בהם באופן תדיר, כמו למשל – ישראלי הרוכש דירה להשקעה – ידרשו, ככול הנראה, לדווח ולשלם מס בשיעור של 25%  כרווח הון. וזאת, בעת מימוש הנכס, כל עוד הרוכשים לא ממשים – הם בד"כ לא אמורים לשלם בגינם מס.
  6. ישראלים אשר רוכשים מטבעות וסוחרים בהם באופן תדיר, קונים – מוכרים, ממירים, מחלפים מטבע במטבע, ממנפים, מפתחים בקיאות, מבצעים עסקאות תדירות של קניה מכירה ומימוש – יתפסו על ידי רשויות המס כמי שעוסקים במטבעות קריפטוגרפים. ומשכך, היה וייעשו כן – עליהם לדווח ולשלם מס בגין אותה הכנסה לפי סעיף 2.1 לפקודה – משמע – יידרשו לשלם מס שולי, כמתחייב מהכנסה מ-"עסק" לכל דבר ועניין, לרבות מע"מ וביטוח לאומי. ומשכך יש לשקול היטב האם אותו סוחר רוצה להגיע למעמד של "עסק", שכן חבות המס שונה בתכלית.
  7. המבקש לעסוק במטבעות קריפטוגרפים טוב ייעשה באם ישקול לעשות כן באמצעות חברה בע"מ, במסגרתה שיעור המס מופחת, בעניין זה נכון וחובה תהא מצידו לפעול לטובת פתיחת תיק במס הכנסה ומע"מ לטובת התנהלות חוקית ושקופה ו/או לשקול שינוי תאגידי מורשה.
  8. הנמנע מלדווח על עסקה בעולם הקריפטו, אם הונית ואם פירותית, ונמנע מלדווח ומלשלם מס ע"פ דין, מבצע עבירה פלילית, ובפועל "משחיר" הוא את המטבעות אותם הוא צובר, כמו גם את הארנק הקריפטוגרפי.
  9. מי שצבר מטבעות קריפטוגרפים בארנק הקריפטו, תוך ביצוע עסקאות קריפטוגרפיות, מבלי לדווח ומבלי לשלם מס – טוב ייעשה באם יפעל בדחיפות לטובת "הלבנה" חוקית של הארנק הקריפטוגרפי. וזאת, באמצעות הליך של "גילוי מרצון", מה שיחייב בניית אסטרטגיה, דיווח ותשלום מס מלא.
  10. התנהלות בעולם הקריפטו חייבת להיות מסודרת ומתועדת, מדווחת בדוח השנתי ובהצהרות הון, מאוגדת ומאורגנת , תוך הבנה כי בסופו של יום, דבר קיומו של הארנק יבוא לבחינה  של רשות המס, אשר תדרוש מהבעלים להציג באותה עת את כל המסמכים וכל הראיות המלמדים על התנהלות חוקית, שקופה ונכונה.
לסיכום, יש הטוענים כי הפוטנציאל הגלום במטבעות הקריפטוגרפים הינו רב. כותב שורות אלה אינו מתיימר לייעץ באשר לכדאיות העסקה, אלא להתייחס לסוגיות מס בלבד. אלה הדוגלים בגישה זו חייבים להתנהל בשקיפות, ולא למנף את האנונימיות לטובת אי דיווח ו/או אי תשלום מס, שכן בסופו של יום – הם עלולים להימצא בבעיה קשה, אם מול הרשויות ואם מול גורמים אחרים, דוגמת הבנקים. רק התנהלות חוקית ושקופה תאפשר הנאה מלאה, רגועה ואמיתית ממטבעות אלה והרווח שינבע מהן, ככול שינבע. ומשכך – מאוד חשוב לשמור על הוראות החוק בעניין, כל חלופה אחרת עלולה להתפרש כפלילית, ומשכך – נכון להימנע ממנה.
 

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

4 ע"י 4 גולשים

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.