21/2/2024
תיירות וחקלאות ביישובי ספר זכאים למקדמות ינואר פברואר 2024
בעלי צימרים וחקלאים ביישובים שיצאו מרשימת הזכאות למקדמות לחודשים ינואר פברואר 2024 - עליכם לפנות להמשך קבלת מקדמות ולהגשת תביעה במסלול האדום
מלחמת "חרבות ברזל" שנכפתה על מדינתנו הציבה אתגרים רבים עבור בעלי העסקים שפועלים ביישובי ספר ובקווי העימות בצפון ובדרום, כאשר חלק מאותם בעלי העסקים אף נאלצו להתפנות מבתיהם והיו כפופים למגבלות שונות על פי הנחיות פיקוד העורף.
תביעה במסלול אדום ותשלום מקדמות
בפני עוסקים שנגרמה להם פגיעה כלכלית עומדות שלוש חלופות לתביעת פיצוי בגין נזקיהם:
"מסלולים ירוקים" (מסלול הוצאות מזכות, מסלול שכר, מסלול חקלאות ומסלול מחזורים)– נקבעו אד הוק למלחמה ומוארכים מעת לעת באמצעות תיקוני חקיקה, ומעניקים פיצוי שמוגבל בסוגי הנזק ובסכום הפיצוי.
החסרונות במסלולים אלו הם השמטת נזקים נוספים שנגרמו לעסק וכן מגבלה על סכום הפיצוי הסופי. בנוסף, יצוין שמסלול זה כפוף לתיקוני חקיקה שתבצע הכנסת שיאריכו את תקופת הזכאות לתביעה.
המסלול האדום מציע פיצוי ללא מגבלת סוג הנזק או סכום הפיצוי. תנאי הזכאות למסלול זה קובעים פיצוי בגין נזק לעסק שפועל ביישוב ספר רלבנטי ללחימה אשר חלה אצלו הפסקת פעילות כתוצאה מהנחיות פיקוד העורף, או שאינו פעיל כתוצאה מנזק לנכסים שנגרם מהמלחמה עצמה (נזק מרקטות וכיו"ב). החיסרון העיקרי במסלול האדום הוא מועד הגשת התביעה (בסוף הלחימה), והמקדמות הניתנות יקוזזו מסכום התביעה הסופי.
אותם עוסקים ביישובי ספר זכאים, בהתאם לתנאים שבדין, להגיש תביעות לפיצויים ב"מסלול האדום" בתום המלחמה, במסגרתן יידרשו פיצוי על כלל נזקיהם וללא מגבלת סכום.
בשל מועד הגשת התביעה בסוף המלחמה, ולצורך מתן "צינור חמצן כלכלי", רשות המסים מציעה לבעלי עסקים הזכאים לכך מקדמות על חשבון הפיצוי הסופי בתביעה שתוגש ב"מסלול האדום", כאשר רשות המסים פירסמה רשימה של יישובי ספר שעסקים שפועלים בהם יהיו זכאים למקדמות אלו מתוך חזקה כי חלה ביישובים אלו "הגבלת פעילות", ומעדכנת רשימה זו מעת לעת בהתאם להנחיות פיקוד העורף.
ברשימה האחרונה שפרסמה רשות המיסים לגבי זכאות לחודשים ינואר-פברואר 2024 נגרעו יישובים רבים שהופיעו בעבר בהתאם ל"ריכוך" הנחיות פיקוד העורף באזורים אלה.
משמעות הדבר כי לגבי יישובים שנגרעו מהרשימה כאמור, הוסרה חזקת הגבלת הפעילות ועסקים שפועלים בהם חזרו לשגרה ולפעילות עסקית. בהתאם לכך – עסקים אלה אינם זכאים למקדמות לחודשים ינואר-פברואר 2024, ועליהם להגיש את תביעותיהם במסלול האדום עבור נזקים שנגרמו להם בתקופה שמסתיימת ביום 31/12/2024 – שכן לאחר מכן לא מתקיים עבורם התנאי של הפסקת פעילות.
עסקים בענפי התיירות והחקלאות – זכאים למקדמות גם אם אינם פועלים ביישובים ברשימת המקדמות
הוראות הדין הכירו באופיים המיוחד של ענפי התיירות והחקלאות בכל הנוגע לדרישות הפסקת הפעילות לצורך זכאות לפיצוי בגין נזקים עקיפים במסלול האדום.
בתקנות נקבע שלא נדרשת הפסקת פעילות כתנאי לפיצוי בגין נזקים עקיפים שנגרמים לעסקים הפועלים בענפי החקלאות והתיירות ביישובי ספר רלבנטיים ללחימה.
הסיבה לכך נעוצה במאפייניהם הייחודיים של ענפים אלה, ולגביהם ישנה הנחה כי הפגיעה בהם קשה יותר מאשר בענפים אחרים בעתות מלחמה.
משמעות הדבר במציאות דהיום היא כי עסק בתחום החקלאות או התיירות שפועל ביישוב ספר רלבנטי שהוצא מרשימת הזכאות למקדמות של רשות המסים – זכאי לפנות בפנייה מנומקת ולהסביר מדוע יש להאריך עבורו את הזכאות למקדמות גם לחודשים ינואר פברואר ואילך או מדוע חלה לגביו הפסקת פעילות גם בשנת 2024, ובמקביל להאריך עבורו את התקופה בגינה יוכל לתבוע את נזקיו במסלול האדום.
לסיכום
אין חולק שהמסלול האדום הינו המסלול הכדאי ביותר עבור עסקים העומדים בתנאיו מאחר ואין הגבלה בסכום התביעה, ובראשי הנזק עליהם אפשר להגישה. המסלול האדום מאפשר לניזוקים שחווים את השעה הקשה בחייהם, לדרוש פיצויים בגין נזקיהם בהווה, ונזקיהם העתידיים עד לחזרתם לפעילות שכשגרה.
לעמדתנו, הגבלת רשות המסים את תקופת הזכאות לתביעה במסלול האדום עבור עסקים שהוצאו מרשימת המקדמות לינואר פברואר 2024 אינה חלה לגבי עסקים בענף התיירות ובענף החקלאות שאינם נדרשים להציג הפסקת פעילות. אנו ממליצים לפנות באופן אקטיבי ולבקש הארכת הזכאות עבור עסקים אלו שעומדים בתנאי הדין.