מאת: ;

כיצד מבטלים מסלול ירוק ועוברים למסלול אדום בתביעת מס רכוש?

ככל שכבר הוגשה תביעה במסלול הירוק ובדיעבד הסתבר כי אין זה המסלול המיטבי, ניתן בנסיבות מסוימות לנקוט בצעדים שיאפשרו הגשת תביעה חדשה במסלול האדום, הגם שתביעתו כבר הוגשה במסלול ירוק.​
פרוץ מלחמת "חרבות ברזל" הסבה, פגיעה כלכלית משמעותית ונרחבת לבעלי עסקים רבים ברחבי הארץ. כחלק מהתמודדות עם נזקי המלחמה הכלכליים שנכפו על בעלי העסקים, פורסמו מספר מתווים לפיצוי בעלי עסקים בגין הנזקים העקיפים שנגרמו להם עקב המלחמה. ושחוו ירידה בהכנסותיהם בשיעורים מסוימים. אלו רשאים להגיש תביעה לפיצוי בגין "נזק עקיף" למנהל מס רכוש, על פי המסלולים השונים:
מסלול אדום אשר רלוונטי רק לבעלי עסקים המצויים ביישובי ספר בקווי עימות, על פי רשימה סגורה שהוגדרה בחוק.
מסלול הירוק ("הכלל ארצי") המכונה מסלול ה"הוצאות המזכות" שמטרתו לפצות את בעלי העסקים באמצעות השתתפות בהוצאותיהם הקבועות והוצאות השכר.
מסלול ירוק "מיוחד" המותאם לבעלי עסקים בטווח של 7 – 40 ק"מ מרצועת עזה ויישובים נוספים בצפון המוגדרים כ"אזור מיוחד", ומציע שלוש אפשרויות להגשת תביעה לפיצוי – מחזורים, שכר וחקלאות.
אמנם ההבדלים בין המסלולים נראים כטכניים ופשוטים, אך אלה טומנים בחובם משמעויות והשלכות רבות ומרחיקות לכת בדבר גובה הפיצוי שיאושר על ידי מנהל מס רכוש לבעל העסק התובע פיצוי בגין נזקיו.
רבות דובר על כדאיותו של המסלול האדום, שמטרתו להציב את בעלי העסקים הניזוקים במקום בו היו ניצבים, אלמלא פרצה המלחמה שגדעה את פעילותם העסקית ופגעה ברווחיהם.
המדובר בתביעה לכל דבר ועניין, הנושאת אופי ביטוחי, כאשר על הניזוק להוכיח את ראשי הנזקים הנטענים. אלה יכולים לקבל ביטוי למשל בהפחתת הכנסות וצמצום הפעילות העסקית. לצד זאת, ניתן לתבוע גם ראשי נזק שלא בהכרח מקבלים ביטוי בדו"חות הכספיים, ואולם עדיין יכולים להוות ראשי נזק שמקורם בגורמים אחרים כגון: מניעת גידול עתידי בהכנסות, נזק עתידי לרכוש קבוע כתוצאה מאי תחזוקה, השמדת סחורה מתכלה בעל חיי מדף קצובים, הוצאות להקטנת הנזק ועוד רבים אחרים. במילים אחרות, בניגוד למסלול הירוק, המסלול האדום אינו מוגבל לראשי נזק או קריטריונים ספציפיים הוא פותח מגוון אפשרויות להכללת ראשי נזק עקיף מסוגים שונים.
כך, המסלול האדום אינו מוגבל בזמן וצופה פני עתיד, לעומת המסלולים הירוקים שתלויים בתקנות, מוגבלים ונצמדים לתקופות מסוימות בתוך המלחמה והארכתם נעשית בהתאם לצורך, על פי החלטות הממשלה שמתקבלות אד הוק.
להבדיל מהמסלול האדום, המסלולים הירוקים כפופים גם למספרים, אוסף של נוסחאות טכניות ומתמטיות סיסטמתיות פשוטות להזנה בטפסים המקוונים באתר רשות המסים, ללא יכולת להוסיף עליהן ולהתאימם לפעילות הספציפית של העסק, אך מנגד יתרונם הוא בכך שהמסלולים הירוקים מקנים פיצוי פשוט ומהיר יותר.   
המסלולים הירוקים הינם בבחינת "עזרה ראשונה" בלבד שמקנה פתרון זמני וקצר טווח לבעיה יותר רחבה שיכולה ללוות את הניזוק תקופה ממושכת יותר, מעין סתימת חור בשן שמצריכה טיפול שורש. כלומר, הגשת תביעה המבוססת על הזנת נתונים פשוטה, אשר לא לוקחת בחשבון אלמנטים נוספים שיכולים לסייע ולהגדיל את הפיצוי – בעצם יכולים להוציא את הניזוק בפיצוי חסר.
דבר נוסף וחשוב לא פחות הוא בחירת מסלול הפיצוי המתאים ביותר, שכן מעבר בין מסלולי הפיצוי השונים הוא קשה מאוד ולעתים אף יגרור התדיינות משפטית. על כן – "סוף מעשה במחשבה תחילה".
עם זאת, ככל שכבר הוגשה תביעה במסלול הירוק ובדיעבד הסתבר כי אין זה המסלול המיטבי, ניתן בנסיבות מסוימות לנקוט בצעדים שיאפשרו הגשת תביעה חדשה במסלול האדום, הגם שתביעתו כבר הוגשה במסלול ירוק.
 

כיצד ניתן להעביר תביעה מהמסלול הירוק לאדום ?

כאשר מדובר בתביעה במסלול הירוק נמצאת בסטטוס "בטיפול", כלומר הטיפול בתביעה טרם הסתיים וטרם התקבלה בעניינה החלטת מנהל מס רכוש - זה הזמן להגיש בקשה מקוונת להעברת התביעה מהמסלול הירוק למסלול האדום.

 

האם ניתן לעבור ממסלול ירוק למסלול אדום במקרה ששולמה מקדמה ע"ח התביעה במסלול הירוק ?

במסגרת הבקשה המקוונת להעברת התביעה למסלול האדום בטרם סיום הטיפול בה, ניתן לבקש כי המקדמות ששולמו במסלול הירוק יקוזזו מסכום התביעה שיאושר במסגרת התביעה העתידית שתוגש במסלול האדום.

 

כיצד ניתן להעביר תביעה שהטיפול בה הסתיים למסלול האדום ?

ככל שהטיפול בתביעה כבר הסתיים וניתנה החלטה בעניינה, אזי ניתן  להגיש השגה בתוך 60 ימים מיום קבלת ההחלטה לעובד המוסמך במס רכוש, בטופס מקוון באתר רשות המסים, ובמסגרת ההשגה רשאי המשיג לבקש שתביעתו תעבור לדיון במסלול האדום.
 

מה עושים עם הכסף שהועבר כפיצוי על בסיס התביעה שהוגשה במסלול הירוק ?

במסגרת ההשגה, ניתן לבקש כי הפיצוי ששולם ייזקף כחלק מהפיצוי הכולל שיאושר במסגרת התביעה שתוגש במסלול האדום ויקוזז מהסכום שיאושר בה. או לחילופין, להשיב למס רכוש את סכום המקדמות שהתקבל ובתוך כך, להגיש תביעה חדשה.  
 
לסיכום, על מנת לחסוך בזמן ולמנוע הוצאות מיותרות ומפח נפש ובתוך כך, להשיא את הפיצוי, חשוב כי בטרם תוגש תביעה לפיצוי בגין נזק עקיף, יבוצע הליך בחינה מעמיק, תוך בחינת האלטרנטיבות הקיימות והתאמת מסלול הפיצוי המיטבי לכל עסק, כל אחד על פי נסיבותיו הקונקרטיות. יחד עם זאת, ככל והתביעה הוגשה במסלול הירוק והניזוק חפץ לעבור מסלול, ניתן לעשות כן במקרים מתאימים ועל פי החלטת מנהל מס רכוש.
 

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

5 ע"י 1 גולשים

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.